Laatste update: 18 oktober 2020

Het leven van George Jones kende vele ups en downs. In de eerste 30 jaar van zijn professionele carrière, begin jaren 50 tot begin jaren 80, was hij in een constante strijd met zijn demonen. Wonder boven wonder heeft hij de leeftijd van 81 gehaald. Ondanks zijn worstelingen was Jones in zijn hoogtijdagen erg productief met muziek uitbrengen. Hoogtepunt was ongetwijfeld het behalen van de CMA Award album van het jaar in 1981 voor I Am What I Am. Een album dat nog steeds een monument is in country muziek.

Introductie

George “Glenn” Jones is geboren op 12 september 1931 in Saratoga, Texas. Zijn moeder en vader waren Clara en George Washington Jones. Een paar jaar eerder voor de geboorte van “Glenn” Jones overleed een van de dochters Ethel op achtjarige leeftijd. Het zette zijn vader aan het drinken, iets wat de latere Glenn Jones zou doen volgen. George “Glenn” Jones was het laatste kind en had vijf zussen.

Het overmatige drankgebruik en de bijbehorende woest aanvallen van George Washington Jones hadden veel invloed op de jonge George Jones. Het zou later een zelfde problematiek worden. Zijn demonen zouden in de hoogtijdagen in de jaren 60 en 70 de meeste overhand krijgen, maar hij zag op tijd het licht en had uiteindelijk nog een mooie herfst van zijn leven.

George Jones was in zijn jeugd een verlegen jongetje, maar het werd al snel duidelijk dat hij muzikaal was aangelegd. Muziek nam hij snel tot zich en liedjes leerde hij snel uit zijn hoofd. Zoals bij velen in die tijd stond op zaterdagavond de radio op. De Grand Ole Opry werd uitgezonden en Jones werd onmiddellijk geïnspireerd door deze muziek. Roy Acuff en Hank Williams waren de sterren van de Opry en zouden voor Jones zijn grootste helden worden.

Muzikale invloeden

Eddie & Pearl Stephens
Eddie & Pearl Stephens waren een getrouwd stel die optraden in Beaumont en omgeving (oosten van Texas). We spreken de jaren 40. George Jones was net volwassen toen hij in aanraking kwam met dit duo. Ze zochten een back-up gitarist en Jones was maar al te blij om onderdeel te zijn van dit paar. Hij leerde de kneepjes van het vak en deed bovendien veel podiumervaring op. Het verdiende goed en het werd uiteindelijk een full-time baan voor Jones.

Hank Williams
Hank Williams werd één van de grootste muzikale invloeden van George Jones. De parallellen van het leven tussen deze twee artiesten waren nagenoeg hetzelfde. Verslavingen aan drank en drugs zouden bij beiden een grote rol spelen. De eerste kennismaking tussen de twee was tijdens een radioshow in Beaumont. Williams had net hit Wedding Bells (1949) uitgebracht en was op promotie door Texas. Eddie, Pearl en George werden gevraagd om als back-up band op te treden tijdens de radioshow.

Later na de radioshow hadden ze een onderonsje met elkaar waar Hank Williams heel open en down-to-earth met Jones sprak. Hij zou Jones zelfs nog advies geven om vooral zichzelf te blijven en artiesten zo min mogelijk te imiteren. Iets wat over het algemeen veel gedaan werd in die tijd.

In het begin van de professionele muziek carrière van Jones zou Jones een album vol covers van Hank Williams opnemen. Zo groot was de invloed van Williams. Het uiteindelijke verschil tussen de twee zou zijn dat Jones zijn leven op het juiste pad wist te krijgen, terwijl Hank Williams niet ouder dan 29 werd. * lees hier het artikel over het leven van Hank Williams.

Sonny Burns
Het begin van de muziek carrière van Jones speelde zich af bij het label Starday. Sonny Burns was de grote artiest op het platenlabel. Jones en Burns werden tot elkaar gebracht en dat zorgden ervoor dat Jones een interesse begon te ontwikkelen voor drank. Sonny was een roekeloze en impulsieve jongen. Waar Jones eerder af en toe nog een biertje nam werd het met Sonny flessen whiskey.

Sonny Burns heeft uiteindelijk toegegeven dat door zijn toedoen Jones aan de drank ging. Iets waar hij niet met trots op terug keek.

Sonny Burns
Sonny Burns

Pappy Daily
Pappy Daily was een entrepreneur en muziekproducer uit Yoakum, Texas. Hij zou in de jaren 50 de eerste mentor en producer van George Jones worden. Daily zorgde voor zijn eerste studio sessie waarbij zijn eerste nummer No Money in This Deal in de hitlijsten kwam. Weliswaar niet heel hoog, op plek 130.

Pappy Daily
Pappy Daily (r)

Daily zorgde voor Jones zijn eerste hits zoals Why Baby Why en White Lightning. De samenwerking zou duren tot ongeveer begin jaren 70 toen Billy Sherrill het overnam. Desalniettemin zou Pappy Daily in de jaren 60 ontzettend veel nummers produceren met Jones. Het ging hier meer om kwantiteit dan kwaliteit, want veel nummers zouden de hitlijsten niet halen.

Een bekende nummer één hit in de jaren 60 onder Pappy Daily is Walk Through This World With Me. Het nummer zou vallen onder de nieuwe muziekstroming van die tijd, The Nashville Sound. The Nashville Sound werd opgericht door Chet Atkins en Owen Bradley van platenlabel RCA en liet een zoete gladde productie horen. Het was iets waar Jones niets van moest hebben. Zijn voorkeur ging uit naar de honky tonk muziek van eerdere decennia. Uiteindelijk onder invloed van drank en de druk van Pappy Daily nam Jones Walk Through This World With Me op en werd het een hit.

Walk Through This World With Me

Billy Sherrill
Producer Billy Sherrill zou verantwoordelijk worden voor de meest vruchtbare muziek periode van George Jones in de jaren 70 en jaren 80. Sherrill werd geïnspireerd door Jones en country muziek toen hij rond 1960 het nummer Seasons of the Heart hoorde op de radio.

Sherrill was de ontdekker van Tammy Wynette, Begin jaren 70 liep het contract van Jones af bij zijn toenmalige platenlabel Musicor. Jones had toen al een relatie met Tammy Wynette en Sherrill zag zijn kans schoon om Jones te laten tekenen bij het label Epic Records. En zo gebeurde het in 1971 toen Jones een 10-jarig contract tekende.

Het leek in eerste instantie geen goede match. Sherrill was een grote Nashville producer die oog had op gladde producties. Terwijl Jones een totaal andere muzikale visie had, die meer had met de hillbilly en honky tonk muziek uit eerdere decennia. Maar het werd uiteindelijk een gouden combinatie.

In 1972 was er een eerste bescheiden hit met single We Can Make It. Het zou het startschot zijn voor country muziek die vandaag de dag nog steeds van grote waarde is. Albums zoals George Jones (1972), A Picture of Me (Without You) (1972), The Grand Tour (1974), Alone Again (1976) en I A What I Am (1980) kunnen tot het beste werk gerekend worden van George Jones. Ook de duetalbums met Tammy Wynette zoals We Go Together (1971), We’re Gonna Hold On (1973) en Golden Ring (1976) zijn van ongekende schoonheid.

Ondanks het roekeloze gedrag van Jones heeft Sherrill heel knap Jones op het juiste pad weten te houden wat betreft studio opnames. Sherrill zou nog tot midden jaren 80 platen van Jones produceren totdat Jones besloot met andere producers te gaan werken. Het succesvolste en meest verkochte album I Am What I Am uit 1980 zou nooit meer geëvenaard worden.

Billy Sherrill
Billy Sherrill
Tammy Wynette

Tammy Wynette is in Nederland natuurlijk bekend van haar hit Stand By Your Man, maar ze was ook de derde vrouw van George Jones. Mr and Mrs country music werden ze genoemd. Het power duo maakten in een aantal jaar een paar prachtige duet albums die in Amerika redelijk positief werden ontvangen.

Tammy werd eind jaren 60 ontdekt door producer Billy Sherrill. Tammy is niet haar echte naam, maar Virginia Wynette Pugh. Sherrill vond dit geen geschikte artiestennaam en veranderde de naam in Tammy, omdat hij dat gewoonweg een mooie naam vond.

Vanaf 1970 zouden Tammy en Jones onafscheidelijk blijven. Het publiek vroeg om een bekende country koppel en kreeg die ook. Samen traden ze op door heel het land en brachten liefdes duetten uit op albums die honderdduizenden exemplaren verkochten.

Begin jaren 70 was Tammy een stuk populairder dan Jones. Veel van haar singles zouden de hitlijsten halen en haar Greatest Hits LP zou de goud status krijgen (500.000 verkochte exemplaren).

Tammy en Jones hechten tijdens hun samenzijn veel waarde aan goederen zoals auto’s, huizen en andere dure spullen. Het geld stroomde binnen, maar ging er net zo hard weer uit. Vooral Jones kon niet met geld omgaan en hoe snel het ook binnen kwam, het ging er net zo hard weer uit.

Op 5 oktober 1970 werd het eerste kindje geboren van het koppel genaamd Tamala Georgette. Jones was in een heel andere wereld beland en daarmee veranderde ook zijn gedrag. Dit duurde dit niet lang en hij greep later weer terug naar de drank en drugs. Maar Tammy had ook haar persoonlijke problemen. Ze had last van depressies en raakte verslaafd aan drugs.

Het huwelijk tussen Mr. and Mrs. Country Music heeft een aantal jaar geduurd. In 1975 was de liefde uitgewerkt. Jones werd door zijn dronken buien agressief en onvoorspelbaar en Tammy kon dit niet meer aan. Het huwelijk strandde op 8 januari 1975. Tammy’s muziek carrière ging als een nachtkaars uit, terwijl Jones in die komende jaren juist het vuur vond om country muziek te maken die er nog toe deed.

Later zou het stel nog bij elkaar komen voor een nieuw album genaamd Together Again (1980). Het waren vooral de platenlabels die geld zagen in deze reünie. De twee bleven traden nog met elkaar op en bleven bevriend. Tot een liefdesrelatie kwam het niet meer.

In 1994 kwamen ze opnieuw bij elkaar voor een tour en nieuw album. Het album One kreeg redelijk positieve recensies. De tour die ze samen maakten was voor fans een weerzien van het duo dat ooit zo bekend was. Tammy had in deze periode gezondheidsproblemen en zag er niet goed uit.

Ze overleed uiteindelijk 6 april 1998 op 55-jarige leeftijd.

Alcoholisme

Al vanaf het begin van Jones zijn carrière speelde drank een grote rol. Waarschijnlijk in de genen en opvoeding meegekregen van zijn vader die veel aan de drank zat. Ook het maken van verkeerde vrienden zoals Sonny Burns zouden een bijdrage hebben kunnen leveren.

Jones kon heel onbetrouwbaar, onberekenbaar en agressief worden wanneer hij weer eens te veel op had. Hij had drank nodig om een bepaald zelfvertrouwen op te weken. Zonder drank kon hij niet normaal op het podium staan en zijn nummers uitvoeren. De vrouwen en 3 huwelijken en liefde konden hem in zijn hoogtijdagen niet helen.

Na de jaren 60 tot 80 daalde de bekendheid van Jones als country artiest. Er stonden andere jonge artiesten op zoals Rosanne Cash, George Strait en Dwight Yoakam. Het gaf een bepaalde rust bij Jones die inmiddels steeds minder aan de drank ging. In 1999 was er nog situatie met een alcohol gerelateerde auto ongeluk, maar na die periode bleef het rustig in Jones z’n hoofd en leven.

Bekende nummers

He Stopped Loving Her Today (album: I Am What I Am, 1980)
Dit nummer zou in 1981 een Grammy Award voor single van het jaar winnen. Ook het album I Am What I Am zou een Grammy Award in de wacht slepen voor album van het jaar. Pas in 1999 zou Jones met single Choices opnieuw een Grammy Award winnen.

He Stopped Loving Her Today

Who’s Gonna Fil Their Shoes (album: Who’s Gonna Fill Their Shoes, 1985)

Who’s Gonna Fill Their Shoes

The Grand Tour (album: The Grand Tour, 1974)

The Grand Tour

Klik hier voor een uitgebreide top 10 van George Jones nummers.

Jones oude dag

Na het auto ongeluk in 1999 bleef Jones voorgoed van de drank af. Met hulp van zijn vierde vrouw Nancy Sepulvado kreeg Jones zijn leven op de rit. Hij kon zich in de herfst van zijn leven niet voorstellen dat het leven zonder verdovingsmiddelen zo mooi kon zijn.

Zijn optredens na de jaren 90 werden beter bezocht dan ooit. De albums die hij uitbracht werden door critici redelijk ontvangen, maar voor country radio was er geen plaats meer voor Jones. Het deed hem zeer, maar zoals algemeen bekend gaat dat met veel artiesten die op hun oude dag weinig creativiteit meer te bieden hebben. Airplay op de radio is weggelegd voor de nieuwe lichting country artiesten.

Toch deed Jones het goed bij de nieuwe lichting artiesten zoals Gareth Brooks, Jamey Johnson en Brad Paisley. Jones werd gezien als een soort vaderfiguur en er werd veel met hem samengewerkt.

Veel hits werden er niet meer door Jones gemaakt. De laatste hit en tweede Grammy Award was Choices van het album Cold Hard Truth uit 1999. Ondanks dat was George Jones in de 21e eeuw immens populair onder het Amerikaanse publiek. In 2001 kwam het album The Rock uit. Een albums met nummers geschreven door o.a. Gareth Brooks, Billy Joe Shaver en Jamie O’Hara. In de loop van de 21e eeuw werden nog compilaties en cover albums uitgebracht, maar die deden niet veel meer. Het ging in deze tijd vooral om de optredens waar veel publiek op af kwam.

Desondanks leefde George Jones een kalm en rustig leven met zijn vrouw Nancy tot aan zijn dood op 26 april 2003. Hij werd 81 jaar oud. Jones was een van de weinige grote country artiesten die zo lang leefde. Jones heeft een prachtige erfenis achtergelaten met vele hits en bekende nummers. Misschien is Jones in Europa niet heel bekend, maar zijn muziek heeft absoluut sporen achtergelaten in country muziek. Een countryliefhebber mag George Jones niet missen in zijn of haar ontdekkingstocht door country muziek. Daarvoor is Jones te belangrijk en te groot geweest.

Choices