Dat ik Texas country muziek de laatste jaren heb omarmd mag een understatement worden noemen. Naar mate ik mij meer gaan ben verdiepen in country muziek had ik meer een klik met muziek uit Texas dan Nashville. Dat komt waarschijnlijk door de rijke geschiedenis van country artiesten die uit deze staat komen. Ik noem een Waylon Jennings (Littlefield), Willie Nelson (Abbott) en George Jones (Saratoga).

Het zit ontegenzeggelijk in het bloed van de Texanen om uiterst goede country muziek te maken. Dat was zo en is nu niet anders. Texas country artiesten kennen hun geschiedenis en verloochen dat niet. Terwijl Nashville een vast formule van gladde en zoete country hanteert grijpt Texas naar een authentiek geluid. Herkenbaar zijn de fiddles, banjo’s en teksten uit het hart die in Texas country muziek worden gebruikt.

Dat de populariteit met het jaar stijgt is niet verwonderlijk. Dat is te zien aan de verkoop- en streaming cijers van verschillende Texaanse artiesten. En net zoals Nashville elk jaar evenementen heeft zoals de CMA awards hebben ze in Texas de Texas Country Music Awards. Een evenement die de beste artiesten uit Texas in de spotlights zet.

Dit jaar werd het evenement op 15 november gehouden en er waren interessante winnaars die ik jullie als lezer niet wil onthouden. Hopelijk doet het inspiratie op om verder te kijken dan de grote country artiesten uit Nashville.

Ik wil twee categorie├źn met winnaars uitlichten. Ten eerste vrouwelijk artiest van het jaar. Dat is Bri Bagwell geworden. Met haar laatste album In My Defense uit 2018 heeft ze behoorlijk lang in de Texas charts gestaan en dit jaar kwam single As Soon As You uit die veel radio airplay kreeg. Bri Bagwell is easy-going, uitgesproken en enthousiaste verschijning. De albums die ze heeft uitgebracht zijn stuk voor stuk parels en meer dan het luisteren waard. Waarschijnlijk heeft ze de afgelopen maanden veel tijd vrijgemaakt voor het schrijven van muziek en blijft een nieuw album volgend jaar niet uit. Bri Bagwell heb ik uitgebreid toegelicht in special Texas country artiesten 2020 #2

Hill Country (nu Wilder Blue) kwam dit jaar uit het niets met hun gelijknamige debuut album Hill Country. En dat leverde de winst op van country band van het jaar. Niet heel verwonderlijk, want de plaat is ongelofelijk goed. Frontman Zane Williams maakt al een tijd country muziek en ook de andere bandleden hebben jarenlange ervaring. Verwacht in mijn eindejaarslijstje Wilder Blue dan ook hoog eindigen. Recensie Hill Country (Wilder Blue)

Bri Bagwell en Wilder Blue zijn een kleine greep uit de Texas country scene. Ik heb het dan nog niet gehad over Josh Abbott Band, Randy Rogers Band, Flatland Cavalry en The Panhandlers. En steeds weer ontdek ik nieuwe country artiesten uit Texas. Dat doe ik via de Texas Country Music Charts. Lees er is doorheen en zoek op Spotify naar singles. Zo ontdek je het beste wat Texas country te bieden heeft. Of kijk naar de rest van de winnaars van de Texas Country Music Awards. Het zal je blik verbreden en je zal merken dat country muziek meer heeft te bieden dan de Amerikaanse country die in Nederland zo bekend is.