Ondanks dat Corona in 2021 de wereld nog steeds domineert is het voor country fans een fantastische eerste helft van het jaar geweest. Het is inmiddels juni en het wordt tijd om terug te blikken op een aantal albums. Het zijn albums die op mij het meeste indruk hebben gemaakt en na recentelijk nogmaals luisteren nog steeds doen. Ik heb er 5 uitgepikt die wat mij betreft iedere luisteraar die van country houdt moeten hebben gehoord. Het zijn albums die denk ik een plekje in veel eindejaarslijstjes zal krijgen van muziekcritici en fans.

Maar natuurlijk hoor ik ook graag jouw favorieten. Ik ben benieuwd wat de Nederlandse country luisteraar zoal luistert. Ik hoor het graag!

Eric Church – Heart

Eric Church - Heart albumcover

Natuurlijk, natuurlijk mag Eric Church niet ontbreken in deze terugblik. Het heeft lang moeten duren en er gingen veel singles aan vooraf, maar in april bracht hij eindelijk zijn nieuwe platen uit. Waarom ik voor Heart heb gekozen en niet Soul is dat Heart mij onmiddellijk vastgreep en een volledig weekend niet meer losliet. Vele beluiseringen van deze plaat hebben binnen korte tijd plaatsgevonden. En na een paar maanden boet Heart nog steeds niets aan kracht in. Integendeel, nummers zoals Heart of the Night, Russian Roulette en Never Break Heart behoren naar mijn mening tot het beste uit het oeuvre van Church. Ik moet toegeven dat de country binnen Heart en Soul ver te zoeken is en dat het voornamelijk rockplaten zijn geworden, maar ja die grens wordt met het jaar steeds vager. Vandaar dat Heart het vermelden meer dan waard is. En oh ja, het middelste album “&” zou Church toch ooit eens voor het normale publiek moeten openstellen?
Recensie | Spotify


Charlie Marie – Ramble On

Charlie Marie - Ramble On album cover

Charlie Marie is een nieuwkomer binnen country muziek en bracht in mei haar debuut album Ramble On uit. Een plaat waar veel (alternatieve) country luisteraars erg naar uitkeken. Die hoge verwachtingen zijn ontstaan daar haar uitstekende titelloze EP uit 2019. Ramble On lost alle verwachtingen in. Ik noemde het in mijn recensie een van de beste platen van de 21e eeuw. Misschien wel iets te enthousiast, maar jongen jongen wat een plaat. Een plek in de 5 beste van 2021 helemaal verdiend. Charlie Marie maakt met Ramble On een plaat die heel hoog gaat scoren aan het einde van het jaar en is een album die niet gemist mag worden. Als je van country houdt, luister alsjeblieft deze plaat. Pure country van een opkomende en authentieke rasartiest.
Recensie | Spotify


Alan Jackson – Where Have You Gone

Alan Jackson - Where Have You Gone album cover

Alan Jackson begint zijn nieuwe plaat met titelnummer Where Have You Gone. Een nummer waarbij Jackson zich afvraagt waar country muziek is gebleven? Hij kan de huidige staat van country muziek niet meer aanzien? De hip hop, pop, rap en andere invloeden maken country kapot. Alan Jackson heeft helemaal gelijk, al zijn er hier en daar wel wat lichtpuntjes te vinden. Als je je een beetje in country verdiept die wat authentieker is dan kom je snel terecht bij artiesten zoals Colter Wall, Jesse Daniel en Charlie Marie. Alan Jackson weet in ieder geval met Where Have You Gone country terug te brengen naar zijn oude staat. Het is bijna anderhalf uur lang genieten met up tempo honky tonk nummers afgewisseld met tedere en gevoelige country liedjes. Het heeft lang moeten duren voor een nieuw album van Alan Jackson, maar hij pakt met Where Have You Gone groots uit en brengt inderdaad die country snik terug. Verplicht luistervoer.
Recensie | Spotify


Jack Ingram, Miranda Lambert, Jon Randall – The Marfa Tapes

Jack Ingram, Miranda Lambert, Jon Randall - The Marfa Tapes

Country ster Miranda Lambert zet met The Marfa Tapes een gewaagde stap in haar muzikale carrière. Samen met Texas vrienden Jack Ingram en Jon Randall trokken ze zich een paar dagen terug naar de vlaktes van Marfa, Texas. Om samen met elkaar een akoestische set op te nemen van nieuwe, maar ook oude nummers. The Marfa Tapes is een rauwe plaat geworden waarbij je vliegtuigen op de achtergrond hoort, de ruige wind, en het gekrakel van kampvuur. Resultaat is een plaat die eigenlijk uniek is in hedendaagse country. Geen gelikte productie, maar rauw tot de kern. Er staan een paar prachtige originele nummers op afgewisseld met een paar nummers van het repertoire van Lambert. Niet alleen Lambert neemt de vocals voor haar rekening, maar wisselt af met Ingram en Randall. Mooie plaat die als een groot succes gezien kan worden.
Recensie | Spotify


Aaron Watson – American Soul

Aaron Watson - American Soul album cover

Helemaal aan het begin van 2021 bracht Aaron Watson zijn nieuwe plaat American Soul uit. Watson is inmiddels een veteraan in Texas country en ook met deze plaat brengt hij weer veel nieuwe pareltjes. Alhoewel Aaron Watson met deze plaat niet echt diep gaat, spreken de nummers je snel aan. Het is een heel open plaat die zelfs naar mainstream neigt. Dan wel mainstream van het juiste soort en binnen de Texas perken. Aaron Watson heeft in het begin van zijn muzikale carrière moeten knokken om zijn artiestenbestaan en werd veel afgewezen door labels. Hij kreeg hierdoor het vuur en besloot om een eigen label op te zetten. In 2021 kan Aaron Watson binnen Texas country gezien worden als grote naam. En de kwaliteit van een album zoals American Soul doet daar alleen meer schepjes bovenop. Texas country op z’n best.
Recensie | Spotify