Eindejaarslijstje 2020 | 50 t/m 41

/5

2020 was natuurlijk een dubbel jaar. Live shows waren er nagenoeg niet en veel artiesten zaten thuis. Toch werd dit nadeel omgezet in voordeel. Veel artiesten werden creatief en zochten social media op om de muziek gaande te houden. Daarnaast werd er meer tijd vrijgemaakt voor het schrijven van nieuwe muziek. Iets waar we 2021 denk ook veel van gaan horen.

Maar 2020 was al een jaar met veel en veel muziek. Het was lastig om een top 50 te maken van mijn beste albums, maar ben er redelijk goed uitgekomen. De lijst betreft veel albums uit Texas. Deze staat in Amerika is dit jaar voor mij een verademing geweest met knallers van albums. In de top 10 komt daar dan ook veel van terug.

Natuurlijk zal ik albums zijn vergeten. Ik luister tijdens december nog veel nieuwe albums uit dit jaar die veel indruk maken. Schroom niet om mij te attenderen op albums waarvan jij denkt die niet mogen ontbreken in het eindejaarslijstje van 2020. Ik ben benieuwd!

Dan nu de lijst met nummers 50 t/m 41.

50. James Lee Baker – 100 Summers

James Lee Baker - 100 Summers album cover

James Lee Baker weet wel raad met folk muziek. Met zijn nieuwe plaat 100 Summers brengt hij 12 intieme gitaarliedjes en snijdt onderwerpen aan zoals liefde, economie en het geluk van het leven. Misschien had 100 Summers hoger kunnen eindigen als er iets meer pit in had gezeten, maar desalniettemin een verdiende plek in deze lijst.
Key tracks: 100 Summers, Santa Barbara, The Last Cowboy in Hutchinson County
Recensie| Spotify | Apple Music

49. Brent Cobb – Keep ‘Em on They Toes

Brent Cobb - Keep 'Em on They Toes album cover

Brent Cobb houdt de vaart erin en komt twee jaar na zijn plaat Providence Canyon met Keep ‘Em on They Toes. En met het bekende recept. Fijne en kleurrijke country liedjes met dit keer iets meer accenten op de fiddle. Het zorgt er in ieder geval voor dat Cobb weer een prima album aflevert. Misschien niet zo goed als Shine On Rainy Day, maar best acceptabel. Dit keer overigens niet zijn oom Dave Cobb achter de productie, maar Brad Cook (bekend van o.a. Brandi Carlile en Bon Iver).
Key tracks: Keep ‘Em on They Toes, Sometimes I’m a Clown, Little Stuff
Recensie| Spotify | Apple Music

48. John Craigie – Asterisk the Universe

John Craigie - Asterisk the Universe album cover

Als je muziek mag maken met Gregory Alan Isakov dan ben je een artiest met naam. Dat is John Craigie. Met zijn nieuwe plaat Asterisk the Universe laat hij de luisteraar verlangen naar zomerse tijden. Niet voor niets wordt Craigie’s muziek met Jack Johnson vergeleken. Dan weet je wel in welk hokje deze muziek past. Zomer, warmte, strand en surfen. Ja, dat is John Craigie en Asterisk the Universe kruist al deze punten af.
Key tracks: Don’t Ask, Part Wolf, Nomads
Recensie| Spotify | Apple Music

47. Suzie Candell – Restless

Suzie Candell - Restless album cover

Europa kan normaal gesproken niet opboksen tegen de country muziek uit Amerika. Maar misschien kan de Zwitserse Suzie Candell daar verandering inbrengen. Met Restless brengt ze een behoorlijke en volwaardige country plaat op de Europese markt. De productie is uitstekend verzorgd en de instrumentatie is rijk. Een heel professionele, maar bovenal goede plaat.
Key tracks: California Dreamin’, Up and High, Can’t Break Down
Recensie| Spotify | Apple Music

46. The Lowest Pair – The Perfect Plan

The Lowest Pair - The Perfect Plan album cover

Het perfecte plan is om The Lowest Pair een keer de kans te geven. Met subtiele country liedje ala Angus & Julia Stone stelen ze de show met hun nieuwe plaat The Perfect Plan. Verwacht van Kendl Winter en Palmer T. Lee prachtige samenzang en veel getokkel op de banjo en mandoline. De nummers op deze plaat zijn keer op keer weer plezierig om te horen en werken verslavend. Het doet je steeds weer terugkeren naar The Perfect Plan en dat is op z’n minst gezegd knap te noemen.
Key tracks: Too Late Babe, Wild Animals, We are Bleeding, Enemy of Ease, Take What You Can Get
Recensie| Spotify | Apple Music

45. Robert Vincent – In This Town You’re Owned

Robert Vincent - In This Town You're Owned album cover

Opnieuw een pareltje uit Europa. Naast Suzie Candell weet Engelsman Robert Vincent met zijn nieuwe plaat In This Town You’re Owned behoorlijk hoge ogen te gooien. Genoeg in ieder geval om het tot dit lijstje te halen. Alhoewel niet volledig country horen we op deze plaat af en toe flitsen van fiddle en banjo. Zeer prettig. Dit album haalt trouwens niet het lijstje omdat ik vind dat Europese muziek sowieso een aandeel moet hebben. Het is gewoon echt een goed album en pareert makkelijk tussen het Amerikaanse muziekgeweld.
Key tracks: This Town, Conundrum, If You Were You, Cuckoo
Recensie| Spotify | Apple Music

44. Craig Gerdes – Tough As Nails

Craig Gerdes - Tough as Nails album cover

En hier hebben we de eerste outlaw artiest te pakken. Er zullen er nog meer volgen in deze lijst. Maar Craig Gerdes dus als eerste. Met zijn debuut Smokin’, Drinkin’ & Gamblin’ uit 2018 was het al duidelijk dat Gerdes de keuze had gemaakt voor het outlaw genre. Met Tough As Nails geeft hij er een heel mooi vervolg aan. Jesse James, honky tonk heroes en Highwayman komen allemaal voorbij. Ja, dan mag je jezelf outlaw artiest noemen en verdien je een plek in deze lijst.
Key tracks: Tough As Nails, Highwayman, The Hard Way
Recensie| Spotify | Apple Music

43. Larkin Poe – Self Made Man

Larkin Poe - Self Made Man album cover

Rebecca en Megan Lovell vormen samen Larkin Poe. Het duo bestaat nog niet heel lang, maar ze zijn erg productief. Het eerste album Kin komt uit 2014 en sindsdien hebben ze vijf albums uitgebracht. Ook heb ze in 2020, naast Self Made Man, een cover album opgenomen met de titel Kindred Spirits. Het nieuwe album Self Made Man is vooral ruig, donker en muzikaal (Southern) rock georiënteerd. Er staan genoeg nummers op die je doen opveren en bij Self Made Man geldt vooral dat je de muziek moet beleven. Niets meer niets minder, prima plaat.
Key tracks: She’s a Self Made Man, Holy Ghost Fire, Back Down South, Tears of Blue to Gold, Ex-Con
Recensie| Spotify | Apple Music

42. Brett Eldredge – Sunday Drive

Brett Eldredge - Sunday Drive album cover

Brett Eldredge heeft inmiddels een paar succesvolle albums op zijn naam staan. Voor dit jaar uitgekomen Sunday Drive was zijn motto uit je comfortzone stappen. Dat deed hij door tijdens het maken van dit album niet bekende musici in het productieproces te betrekken. Het resultaat is een frisse, interessante maar tevens gladde Nashville plaat geworden. De piano neemt veel de voorgrond en met Sunday Drive is het achteroverleunen en de vele melodieën in je opnemen. Melodieën die lang blijven hangen en je niet uit je hoofd krijgt. Dat is het knappe van Brett Eldredge’s Sunday Drive.
Key tracks: Where the Heart Is, The One You Need, Good Day, Sunday Drive, Gabrielle, Then You Do
Recensie| Spotify | Apple Music

41. John Moreland – LP5

John Moreland - LP5 album cover

John Moreland staat bij mij hoog in de rangorde. Met High on Tulsa Heat en Big Bad Luv was ik helemaal om. Het vijfde album dat begin dit jaar uitkwam moest dan ook gelijk een van de hoogtepunten van 2020 worden. LP5 is dat helaas niet geworden. Alhoewel het allemaal niet verkeerd klinkt mist er een bepaalde pittigheid. Misschien waren de verwachtingen te hoog. John Moreland blijft een van mijn favoriete muziekmakers van de huidige tijd, maar LP5 is iets van een misser. En dat vind ik jammer. Desalniettemin toch een plek in deze lijst.
Key tracks: Harder Dreams, East October, When My Fever Breaks
Recensie| Spotify | Apple Music

Gerelateerde artikelen

Interviews
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums