De populariteit onder het Amerikaanse volk in de jaren 60 van country muziek was sterker dan ooit. Commercieel gezien was het een groot succes en stond het genre op grote hoogte in tegenstelling tot andere muziek genres. Niet alleen in Amerika was het genre erg populair, maar ook in andere delen van de wereld zoals Europa, Azië en Zuid-Afrika. Dit allemaal werd bewerkstelligd door hardwerkende country artiesten zoals Johnny Cash, George Jones, Loretta Lynn en Merle Haggard. Maar ook door bijvoorbeeld RCA producer Chet Atkins en liedjesschrijver Harlan Howard.

Binnen country muziek was Nashville in de jaren 60 de dominante factor. Daar kwam verandering in door de Bakersfield Sound. Bakersfield werd in deze periode de bakermat voor Californische country. Een muziekstijl die de popelementen uit Nashville liet liggen en country meer op een traditionele manier benaderde. Aan het front van de toen nieuwe muzikale stroming stonden Ferlin Husky, Tommy Collins, Merle Haggard en Buck Owens. Overigens werd het vroegere werk van Buck Owens ondersteund door steel gitarist Ralph Mooney, die later in Waylon Jennings band The Waylors zou verschijnen. In de hoogtijdagen van Buck Owens carrière, de jaren 60, zou Tom Brumley de pedal steel overnemen.

De eerste country artist die een verbond sloot met het folk genre was Johnny Cash. Folk beleefde in de jaren 60 een heropleving en Cash zocht samenwerkingen op met folk artiesten zoals Bob Dylan en Peter LaFarge. Cash zou eind jaren 60 met Dylan een country album opnemen genaamd Nashville Skyline. Ook een country artiest zoals Waylon Jennings had interesse in folk muziek en vermengde in de jaren 60 zijn country met folk.

Stilistisch gezien stond het country genre op een kruising in de jaren 60. De ene weg leidde naar de pop muziek. Door velen gekenmerkt een combinatie van traditie en innovatie die op een uiterst commerciële manier werd uitgedragen. De andere weg leidde naar het volledig traditionele en conservatieve bluegrass genre. Desalniettemin waren de jaren 60 voor country muziek een van de meest inspiratievolle en vruchtbaarste periodes van het genre tot op de dag van vandaag.

Waylon Jennings

Waylon Jennings

Het begin van Waylon Jennings muziek carrière begon bij het label RCA in 1965. Zijn output van albums was in de jaren 60 eclectisch en hij deed dan ook verschillende populaire genres van die tijd aan. In het begin zocht hij naast country veel het genre folk op om later in de jaren 60 ook pop aan zijn muziek toe te voegen. Waylon Jennings was zelf niet tevreden over zijn albums die werden geproduceerd door RCA producer Chet Atkins. In de jaren 70 ging Jennings zijn eigen weg en vermengde country met rock. Deze serie van albums, die begon met Ladies Love Outlaws in 1972, staan bekend als het begin van het genre outlaw country.

Onderschat de zoete Nashville country uit de jaren 60 van Waylon Jennings niet. Alhoewel de outlaw country periode heel inspiratievol was, zijn Jennings zijn albums uit de zestiger jaren uitstekende country muziek. Albums zoals Love of the Common People (1967), Hangin’ O (1968), Folk-Country (1966), maar ook Country-Folk (1969, met The Kimberleys) zijn van goed niveau.

Hits van Waylon Jennings uit de jaren 60 zijn onder andere een cover van Gordon Lightfoot genaamd (That’s What You Get) For Lovin’ Me. Maar ook The Chokin’ Kind en Only Daddy That’ll Walk the Line kwamen in de Billboad charts terecht. Daarnaast won de single MacArthur Park (samen met The Kimberleys) een Grammy award. Ondanks veel successen in deze jaren 60 begon het pas echt op volle toeren te draaien voor Jennings in de jaren 70.

YouTube

Waylon Jennings Love of the common people

William van Voorbergen 168.2K views 27 juli 2009 15:22

Waylon Jennings - Only Daddy That'll Walk the Line

William van Voorbergen 3.6M views 14 maart 2008 23:24

Willie Nelson

Willie Nelson

Net zoals Waylon Jennings kreeg ook Willie Nelson in de jaren 60 moeilijk voet aan de grond in Nashville. Nelson groeide op in het kleine stadje Abbott in Texas en werd beïnvloed door kerkliederen, jazz en pop muziek. Hij speelde in zijn jeugd in vele honky tonks door heel Texas voordat hij de overstap maakte naar Nashville.

Nashville en Willie Nelson waren geen succes gezien zijn platen. Nelson werd vanaf de jaren 60 overigens wel een zeer gerespecteerde liedjesschrijver in Music City. Faron Young nam Hello Walls op, Billy Walker Funny How Time Slips Away en Patsy Cline pikte Crazy uit de handen van Willie Nelson. Allemaal werden dat grote hits en Nelson verdiende er goed geld mee, maar vooral respect.

Willie Nelson bracht in de jaren 60 een aantal eigen albums uit. Hij werd net als Waylon Jennings in een glad Nashville jasje gestoken. Met hetzelfde gladde imago en de country pop Nashville sound kwamen zijn albums niet van de grond. Al vond Nelson later dat zijn albums in de jaren 60 nog eens niet zo slecht waren. …and Then I Wrote (1962) en Country Willie (1965) werden bescheiden album hits. Je hoort op deze albums vooral de jazz en poëtische teksten terug en waarschijnlijk vandaar dat Willie Nelson niet echt doorbrak bij het grote publiek.

Toen Willie Nelson in de jaren 70 Nashville verliet voor Texas kwam zijn muziek carrière pas echt van de grond. Hij ging het op zijn eigen manier doen en dat resulteerde in albums zoals Red Headed Stranger, Phases and Stages en Stardust. Het gladde imago van Nashville ruilde hij in voor zijn red bandana en Levi’s spijkerbroek en creëerde zo zijn eigen stijl. Ondanks dat het vanaf de jaren 70 pas echt ging lopen voor Nelson liggen de fundamenten van Willie Nelson’s muziek carrière toch echt in Nashville country van de jaren 60.

YouTube

Willie Nelson - Night Life

William van Voorbergen 91.8K views 10 oktober 2013 02:17

Tammy Wynette

Tammy Wynette

Natuurlijk staat Tammy Wynette bekend om haar grootste hit Stand By Your Man. Ze zal altijd worden verbonden met deze hit. Feministen in de jaren 60 stelde dit nummer wel aan de kaak en noemde het een schandalig nummer over vrouwelijke onderdrukking. Maar Tammy Wynette verwierp deze kritiek en ontkende altijd dat de boodschap over onderdrukking en mannelijke dominantie ging. De realiteit in Wynette’s leven was dat ze helemaal niet trouw was aan haar man. Ze scheidde verschillende keren en dat is dan ook te horen op een andere hit D-I-V-O-R-C-E.

Tammy Wynette echte naam is Virginia Wynette Pugh. In 1966 maakte ze de stap naar Nashville en een jaar later bracht ze haar debuut Your Good Girl’s Gonna Go Bad uit. Haar producer Billy Sherrill vond de naam Virginia Wynette Pugh geen goede artiestennaam en veranderde het in Tammy Wynette. Dat eerste album werd een bescheiden hit met titelnummer Your Good Girl’s Gonna Go Bad die in de top 10 van de charts eindigde.

In 1968 volgde het album Stand By Your Man. De gelijknamige single werd op dat moment de beste verkopende single ooit opgenomen door een vrouwelijke country artiest. Ze kreeg met dit nummer wereldwijde bekendheid. Haar huwelijk met country artiest George Jones zorgde voor een nog grotere toename van haar rijzende ster. Ze werd the First Lady genoemd en samen met George Jones Mr. and Mrs. Country Music. Alhoewel het huwelijk maar een paar jaar stand hield werden er tot de jaren 80 duetalbums opgenomen door het duo.

Maar het echte momentum voor Tammy Wynette voor haar country muziek carrière beleefde ze toch echt eind jaren 60. Na Stand By Your Man en D-I-V-O-R-C-E doofde in de jaren 70 haar populariteit langzaam uit. Door chronische ziekte en de constante huwelijksproblemen kon ze niet opbrengen om haar carrière verder uit te breiden. Zal ze daarom nog altijd bekend blijven door die ene hit uit de jaren 60: Stand By Your Man.

YouTube

George Jones & Tammy Wynette - We Gonna Hold On

William van Voorbergen 1.3M views 1 november 2010 16:48

George Jones

George Jones

Possum, President of Country Music, No Show Jones. Het zijn allemaal namen die benoemd werden voor George Jones. Hij beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren 70, maar begon al in de jaren 50 met muziekproductie. In de jaren 60 ontwikkelde hij zich in rap tempo met hits zoals The Race Is On, She Thinks I Still Care en Walk Through This World with Me.

In het begin van de jaren 60 waren George Jones zijn platen sterk vergelijkbaar met Hank Williams. Maar door de ontwikkeling van zijn stem werd hij een unieke ster in country muziek, een legende tot de dag van vandaag. Daarnaast was Jones in de begin jaren 60 het middelpunt van de heropleving van de honky-tonks. Samen met vriend en producer Pappy Daily produceerde ze hit albums op het label Mercury.

Onder de begeleiding van Pappy Daily veranderde Jones zijn vocalen. De hoge noten die we kennen uit de jaren 70 en latere decennia kwamen tot ontwikkeling in de jaren 60. “Zing zoals George Jones en niet zoals andere country artiesten zingen” zei Daily tegen Jones. Het lukte Jones om zijn unieke geluid te vinden en zo een country legende op zichzelf te worden.

Alhoewel White Lightning uit de jaren 50 zijn eerste nummer 1 hit was, zorgde de jaren 60 voor de echte vele country hits. Met pure country nummers zoals The Window Up Above, The Race is On, A Girl I Used to Know, She Thinks I Still Care en Walk Through This World with Me legde Jones de fundamenten voor een rijke carrière binnen de country muziek. Het is waar dat George Jones al op jonge leeftijd problemen had met drank, maar dat weerhield hem er niet van om country nummers te produceren van wereldklasse. Hij ontving erkenning van veel grote artiesten zoals Waylon Jennings, Emmylou Harris en Merle Haggard.

Waren Jones zijn country albums in de jaren 60 productietechnisch nog wat bleek en jeugdig. In de jaren 70 bracht hij zijn muziek tot volwassenheid onder de vleugels van top producer Billy Sherrill. Eind jaren 60 trouwde hij met Tammy Wynette en die liefde zorgde voor een paar prachtige duetalbums zoals We’re Gonna Hold On en Golden Ring.

YouTube

George Jones - A Girl I Used To Know

William van Voorbergen 1.6M views 23 mei 2009 21:14

Merle Haggard

Merle Haggard

De grootste country artiest uit California’s Bakersfield zou in de jaren 60 Merle Haggard worden. Hij had een moeilijke jeugd en zou verschillende keren in de gevangenis belanden. Uiteindelijk in 1956 kwam hij op negentienjarige leeftijd in de zwaarbewaakte gevangenis San Quentin terecht. Vanaf dat moment werd Haggard bewust dat hij zijn leven op de rit moest krijgen. Hij had in zijn jeugd al ervaringen opgedaan als muzikant en toen hij in 1960 werd vrijgelaten koos hij voor een carrière in de muziek.

Merle Haggard kwam begin jaren 60 in de band van Bakersfield artiest Wynn Stewart terecht en schreef die jaren zo nu en dan eigen nummers. Het duurde niet voor 1967 voordat hij voor het eerste grote bekendheid genoot. Dat jaar werd hij door de Academy van Country en Western Music gekozen voor beste mannelijke vocalist. Ook werd Haggard samen met Bonnie Owens gekozen voor beste duet act van 1965 tot 1967. Vanaf 1967 lanceerde Haggard zijn muziek carrière naar grote hoogtes.

Zijn jeugdige verleden als gevangen waren voor 1967 nog onbesproken onderwerpen in de teksten van Haggard. Met de hit I’m a Lonesome Fugitive was hij ervan overtuigd dat voor dit onderwerp een markt zou zijn. Het zou Haggard’s eerste nummer-1 hit worden. Dit thema zou volgen met nummers zoals Branded Man, Sing Me Back Home en Mamma Tried. Allemaal nummer-1 hits geschreven door Merle Haggard hemzelf.

Het opmerkelijke was dat Merle Haggard het meeste van zijn nummers zelf schreef. Hij kreeg hierdoor veel aanzien binnen de country muziek. Hij beschikte over een groot schrijftalent en deed allerlei onderwerpen aan. Zoals gevangenissen en ex-delinquenten tot treurende liefdes en vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast was Haggard echt een man van het gewone volk. Vandaar dat hij ook zo geliefd was bij de normale burger.

Haggard werd in zijn muziek veel beïnvloed door country artiesten uit eerdere decennia zoals Bob Wills en Left Frizzell. Je hoort in zijn eerste albums nog iets van gelijkenissen terug, maar Haggard zou al snel zijn eigen geluid vinden. Merle Haggard zou zelfs de fiddle meesteren, iets wat heel ongewoon was in die tijd.

Haggard heeft veel albums gemaakt met zijn begeleidingsband The Strangers. In vroegere periodes speelden zij klassieke California honky tonk muziek. Een stijl gekenmerkt door het pedal steel werk van Norman Hamlett en de blues van elektrische gitarist Roy Nichols. Eind jaren 60 veranderde dat geluid en werden blazers samen met traditionele snaarinstrumenten toegevoegd. Haggard noemde het country jazz.

Merle Haggard zou in de jaren 70 en 80 veel meer geweldige albums maken, maar hij liet in de jaren 60 al zien dat pure traditionele country gecombineerd kon worden met het commerciële aspect.

YouTube

I'm A Lonesome Fugitive- Merle Haggard

William van Voorbergen 616.7K views 24 juli 2013 20:59

Merle haggard ~ Tonight the bottle let me down

William van Voorbergen 5.5M views 20 januari 2009 14:03

Johnny Cash

Johnny Cash

Johnny Cash hoeft hier in Nederland helemaal geen introductie. Razend populair met grote hits zoals Ring of Fire, Cry Cry Cry, A Boy Named Sue en Orange Blossom Special. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar ik heb hieronder zijn beste hits uit de jaren 60 samengesteld om een snelle indruk te geven. Voor degene die nog niet helemaal bekend is met de vroegere carrière van Cash. Want eigenlijk brak hij groots door in de herfst van zijn leven met de American Recordings, geproduceerd door Rick Rubin. Vandaag de dag zijn dat de albums waar Cash hier in Nederland voornamelijk aan herinnerd worden.

Terug naar de jaren 60. Ik zal hier kort over zijn, want er is een prachtig Nederlands vertaalde biografie verschenen van Robert Hilburn (hier te bestellen). Hierin wordt het hele leven van Johnny Cash beschreven. De jaren 60 kort samengevat was voor Cash een donker decennium. Hij kon niet omgaan met de roem en greep naar de drank en drugs. Daarnaast hield zijn huwelijk met jeugdliefde Vivian Liberto niet stand en ook zijn relatie na Vivian, met June Carter, liep niet helemaal vlekkeloos.

Na intensief naar de albums van Johnny Cash uit de jaren 60 te hebben geluisterd kom ik tot de conclusie dat het niet heel denderend is allemaal. De albums die er uit springen zijn Blood, Sweat and Tears (1963), Bitter Tears: Ballads of the American Indian (1964) en Orange Blossom Special (1965). Cash ging zijn interesses achterna en maakte voornamelijk concept platen zoals Bitter Tears over de Amerikaanse Indianen. Het album I Walk the Line uit 1964 is het beste instapmodel voor als je de jonge Johnny Cash wilt leren kennen. Dit album bevat eerdere hits zoals Walk the Line, Folsom Prison Blues, Hey Porter en I Still Miss Someone.

Ben ik nog wat essentieels vergeten? Ja, aan het einde van de jaren 60 zei Cash vaarwel tegen de troep en dat resulteerden in twee uitstekende live albums: At Folsom Prison (1968) en At San Quentin (1969). Rauwe opnames met voornamelijk zijn grootste hits uit zijn oeuvre. Deze albums, en dan vooral At Folsom Prison, zijn legendarisch tot de dag van vandaag. Koop het boek, luister naar de onderstaande hits en geniet van Johnny Cash. Een prachtige country artiest, die ondanks zijn overlijden in 2003, nog steeds in veel harten van mensen over de hele wereld leeft.

YouTube

Johnny Cash's official music video for 'A Boy Named Sue'. Click to listen to Johnny Cash on Spotify: http://smarturl.it/JCSpot?IQid=JCBNS

As featured on At San Quentin. Click to buy the track or album via iTunes: http://smarturl.it/JCTLiTunes?IQid=JCBNS
Google Play: http://smarturl.it/JCBNSPlay?IQid=JCBNS
Amazon: http://smarturl.it/JCBNSAm?IQid=JCBNS
Stream more music from Johnny Cash here: http://smarturl.it/JCStream?IQid=JCBNS

More from Johnny Cash
God's Gonna Cut You Down: https://youtu.be/eJlN9jdQFSc
Sixteen Tons: https://youtu.be/tfp2O9ADwGk
Goin' By The Book: https://youtu.be/VEyujOSEexM

More great Classic Countryvideos here: http://smarturl.it/CCplaylist?IQid=JCBNS

Follow Johnny Cash
Website: http://www.johnnycash.com
Facebook: https://www.facebook.com/johnnycash
Myspace: https://myspace.com/johnnycash

Subscribe to Johnny Cash on YouTube: http://smarturl.it/JCSub?IQid=JCBNS

---------

Lyrics:

My daddy left home when I was three 
And he didn't leave much to ma and me 
Just this old guitar and an empty bottle of booze. 
Now, I don't blame him cause he run and hid 
But the meanest thing that he ever did 
Was before he left, he went and named me Sue. 

Well, he must o' thought that is quite a joke 
And it got a lot of laughs from a' lots of folk, 
It seems I had to fight my whole life through. 
Some gal would giggle and I'd get red 
And some guy'd laugh and I'd bust his head, 
I tell ya, life ain't easy for a boy named Sue.

Johnny Cash's official music video for 'A Boy Named Sue'. Click to listen to Johnny Cash on Spotify: http://smarturl.it/JCSpot?IQid=JCBNS

As featured on At San Quentin. Click to buy the track or album via iTunes: http://smarturl.it/JCTLiTunes?IQid=JCBNS
Google Play: http://smarturl.it/JCBNSPlay?IQid=JCBNS
Amazon: http://smarturl.it/JCBNSAm?IQid=JCBNS
Stream more music from Johnny Cash here: http://smarturl.it/JCStream?IQid=JCBNS

More from Johnny Cash
God's Gonna Cut You Down: https://youtu.be/eJlN9jdQFSc
Sixteen Tons: https://youtu.be/tfp2O9ADwGk
Goin' By The Book: https://youtu.be/VEyujOSEexM

More great Classic Countryvideos here: http://smarturl.it/CCplaylist?IQid=JCBNS

Follow Johnny Cash
Website: http://www.johnnycash.com
Facebook: https://www.facebook.com/johnnycash
Myspace: https://myspace.com/johnnycash

Subscribe to Johnny Cash on YouTube: http://smarturl.it/JCSub?IQid=JCBNS

---------

Lyrics:

My daddy left home when I was three
And he didn't leave much to ma and me
Just this old guitar and an empty bottle of booze.
Now, I don't blame him cause he run and hid
But the meanest thing that he ever did
Was before he left, he went and named me Sue.

Well, he must o' thought that is quite a joke
And it got a lot of laughs from a' lots of folk,
It seems I had to fight my whole life through.
Some gal would giggle and I'd get red
And some guy'd laugh and I'd bust his head,
I tell ya, life ain't easy for a boy named Sue.

43.5K 1.5K

YouTube Video UExwUkZzVmpPOHhaX0Nxam9mc3JZWi1yNjhTR0R1VzQxQi41MzJCQjBCNDIyRkJDN0VD

Johnny Cash - A Boy Named Sue (Live at San Quentin, 1969)

William van Voorbergen 8.8M views 25 maart 2011 00:41

Patsy Cline

Patsy Cline

Patsy Cline (echte naam Virginia Patterson Hensley) werd geboren in 1932 en brak midden jaren 50 door in de country muziek. In 1954 bracht Cline haar eerste nummers uit voor het label Four Star. In 1956 nam ze Walking After Midnight op voor het beroemde label toentertijd Decca Records. Het nummer haalde zowel de pop als country charts.

Vanaf toen ging het snel met de muziek carrière van Patsy Cline. In 1960 mocht ze voor het eerst optreden bij de Grand Old Opry en bleef het nummer I Fall to Pieces 39 weken lang in de Billboard pop charts. Het Decca label deed er alles aan om Patsy Cline als pop zangeres in de markt te zetten. Dat gebeurde met veel succes gezien haar debuutalbum Showcase uit 1961. Met eerdere hits zoals Walking After Midnight en I Fall to Pieces, maar ook de cover Crazy van Willie Nelson. En niet te vergeten een uitstekende uitvoering van San Antonio Rose van Bob Wills.

Dat Patsy Cline in de markt werd gezet als popartiest was niet haar bedoeling. Ze droeg cowboykleding tot 1962 en had de neiging om vaak de jodelen in haar nummers. Daarnaast is het ironisch dat haar grootste pophits van die tijd ze het minst interessant vond. We hebben het over Walking After Midnight, I Fall to Pieces en Crazy.

Maar het platenlabel vond haar uitstraling en stem uitermate passen bij de popcultuur van de jaren 60. Het belangrijkste was dat het veel geld opleverde en Patsy Cline stemde ermee in. Een grote toekomst lonkte voor Cline, totdat er een abrupt einde kwam aan haar leven. Ze overleed op 6 maart 1963 in een vliegtuigcrash. Een jaar daarvoor bracht ze haar derde en laatste album uit Sentimentally Yours. She’s Got You werd een nummer 1 hit in de Billboard country charts en had ook redelijk succes in de pop charts.

Als we vandaag de dag terug kijken naar Patsy Cline hoor je nog steeds dat veel country artiesten worden beïnvloed door haar. Ondanks Cline’s korte carrière in de muziek industrie heeft ze sporen achtergelaten die vandaag de dag nog steeds niet verdwenen zijn. Haar krachtige karakter en onweerstaanbare stem doet menig country muzikant, en luisteraar, nog steeds wegsmelten. Patsy Cline werd 30 jaar, maar is binnen country muziek vandaag de dag een van de legendes.

YouTube

Patsy Cline-Walkin' After Midnight

William van Voorbergen 12.1M views 1 mei 2007 18:24

Tommy Collins

Tommy Collins

Met mijn reis door het verleden van country muziek in de jaren 60 ontkom je niet aan The Bakersfield Sound. Deze stroming die aan populariteit won in de jaren 60 heeft fantastische country artiesten voortgebracht. Het was een rockachtig geluid met veel twang uit Californië dat vol tegen het zoete geluid inging van The Nashville Sound. Merle Haggard (en Buck Owens) zijn de bekendste vertegenwoordigers van The Bakersfield Sound. Maar er zijn zoveel meer Bakersfield artiesten te ontdekken in de jaren 60. Tommy Collins is daar één van.

En wat een grote parel is Tommy Collins. Net als je denkt dat het niet beter kan, wordt dat het toch. Tommy Collins maakte vooral furore in de jaren 50. Hij schreef fantastische klassiekers die grote hits werden zoals You Better Not Do That, What’cha Gonna Do Now?, It Tickles en You Gotta Have a License. Daarnaast werden veel nummer van Collins gecoverd door artiesten zoals Merle Haggard en Buck Owens. Haggard nam bijvoorbeeld High On a Hilltop en Sam Hill op voor zijn platen en Buck Owens waagde zich zelfs aan een heel album vol Tommy Collins covers.

Overigens is Tommy Collins een verzonnen artiesten naam om beter op het publiek over te komen. Collins zijn echte naam is Leonard Sipes en vond begin jaren 50 zijn weg naar Bakersfield met zijn vriendin en toekomstige rockabilly ster Wanda Jackson. In 1953 tekende hij bij Capitol Records en nam ene Buck Owens aan als zijn lead gitarist. Buck Owens zou later in de jaren 60 een mega ster worden. De jaren 50 waren voor Collins zijn piekjaren.

Begin jaren 60 verloor hij zijn platenlabel contract bij Capitol. Hij scoorde in de jaren 60 nog maar één hit voor Columbia Records genaamd If You Can’t Bite, Don’t Growl. Zijn rijzende ster vaagde uit door alcoholisme en depressies. Heel zonde, want als je luistert naar zijn compilatie albums die op Spotify staan hoor je het talent en kwaliteit. En als je artiesten beïnvloed hebt zoals Buck Owens en Merle Haggard dan zegt veel. Ondanks zijn beperkte oeuvre vind ik Tommy Collins één van de betere artiesten binnen The Bakersfield Sound en waarvan de muziek vandaag de dag nog steeds zeer genietbaar is. En daarbij naar mijn mening alles behalve gedateerd klinkt.

MuziekMuziek

YouTube

Album: The Dynamic Tommy Collins
Utgitt: 1966
Låtskriver : Tommy Collins
Label: Columbia
Producer – Don Law, Frank Jones (2)
From Buck Owens Ranch Show

Leonard Raymond Sipes (September 28, 1930 – March 14, 2000), better known as Tommy Collins, was an American country music singer and songwriter.

Active primarily during the 1950s through the 1970s, Collins was instrumental in helping create the Bakersfield sound of the country music genre. He enjoyed a string of hits during the mid-1950s including "It Tickles" and "Watcha Gonna Do Now". He also wrote several songs for other artists, including "If You Ain't Lovin' (You Ain't Livin')", which was a top 10 hit for Faron Young in 1954 and a No. 1 hit by George Strait in 1988.
***

Lyrics:
I whistled at a pretty girl on a corner down town
She saw me when I winked my eye and then she turned around
She came and took me by the arm, I told her I didn't mean no harm
She said to me with a certain kind of scowl

"If you don't mean a thing, don't whistle
If you can't bite, don't growl"

One night, I left the wife at home and went out with the boys
I was actin' like a dumb one and makin' a lot of noise
A go-go girl hold my hand, I said, "I can't, I'm a married man"
She said, "If you ain't gonna steal, you better not crawl"

Don't do-si-do with a go-go
If you can't bite, don't growl

I went home to the little wife and grabbed her at the door
I kissed her like a mad man and let out a lion roar
I jumped down from a chandelier and beat my chest
And said, "Come here"
She said, "If you can't haunt, you better not howl"

I'm a wampus kitty and a mean mama
If you can't bite, don't growl

I jumped down from a chandelier and beat my chest
And said, "Come here"
She said, "If you can't haunt, you better not howl"

I'm a wampus kitty and a mean mama
If you can't bite, don't growlLyrics: #RonjasCountryMusic

Album: The Dynamic Tommy Collins
Utgitt: 1966
Låtskriver : Tommy Collins
Label: Columbia
Producer – Don Law, Frank Jones (2)
From Buck Owens Ranch Show

Leonard Raymond Sipes (September 28, 1930 – March 14, 2000), better known as Tommy Collins, was an American country music singer and songwriter.

Active primarily during the 1950s through the 1970s, Collins was instrumental in helping create the Bakersfield sound of the country music genre. He enjoyed a string of hits during the mid-1950s including "It Tickles" and "Watcha Gonna Do Now". He also wrote several songs for other artists, including "If You Ain't Lovin' (You Ain't Livin')", which was a top 10 hit for Faron Young in 1954 and a No. 1 hit by George Strait in 1988.
***

Lyrics:
I whistled at a pretty girl on a corner down town
She saw me when I winked my eye and then she turned around
She came and took me by the arm, I told her I didn't mean no harm
She said to me with a certain kind of scowl

"If you don't mean a thing, don't whistle
If you can't bite, don't growl"

One night, I left the wife at home and went out with the boys
I was actin' like a dumb one and makin' a lot of noise
A go-go girl hold my hand, I said, "I can't, I'm a married man"
She said, "If you ain't gonna steal, you better not crawl"

Don't do-si-do with a go-go
If you can't bite, don't growl

I went home to the little wife and grabbed her at the door
I kissed her like a mad man and let out a lion roar
I jumped down from a chandelier and beat my chest
And said, "Come here"
She said, "If you can't haunt, you better not howl"

I'm a wampus kitty and a mean mama
If you can't bite, don't growl

I jumped down from a chandelier and beat my chest
And said, "Come here"
She said, "If you can't haunt, you better not howl"

I'm a wampus kitty and a mean mama
If you can't bite, don't growlLyrics: #RonjasCountryMusic

650 36

YouTube Video UExwUkZzVmpPOHhaOVpkd1RrQmZvMHRFY0thZFNNNk5lai41MzJCQjBCNDIyRkJDN0VD

Tommy Collins - "If You Can't Bite, Don't Growl"

William van Voorbergen 101.7K views 14 december 2010 14:29

Buck Owens

Buck Owens

Buck Owens is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Bakersfield Sound uit Californië. Samen met Merle Haggard werd hij in country muziek van de jaren 60 gezien als de grootste country muzikanten van die tijd. Het begon voor Buck Owens in Bakersfield allemaal in de jaren 50 in de band van Bill Woods. Hij speelde gitaar. Later zou hij ook lead-gitaar spelen op Tommy Collins zijn platen.

Maar Owens had veel grotere plannen en brak eind jaren 50 los als solo artiest. Above and Beyond was zijn eerste grote hit op het Capitol label. Ondersteund met een vakkundige band die zichzelf the Buckaroos noemden maakte Owens in de jaren 60 tientallen nummer-1 hits. Overigens waren legendarische muzikanten steel gitarist Ralph Mooney (en later Tom Brumley) en Don Rich onderdeel van the Buckaroos.

De jaren 60 was dus het decennium van Buck Owens and his Buckaroos. 19 nummers haalden het tot nummer 1 in de charts. De successen waren vooral uptempo nummers zoals Act Naturally, Open Up Your Heart, Think of Me en misschien wel de grootste I’ve Got a Tiger By the Tail. Buck Owens was niet weg te slaan uit de country muziek in de jaren 60. Later vanaf de jaren 70 zou hij zich met zakelijke aspecten bezighouden en een zakenimperium opbouwen. Muziek zou niet heel relevant meer voor hem zijn.

Buck Owens was tijdens optredens en shows een vrolijke en energieke man om te zien. Maar als de camera’s uitgingen sloeg zijn vriendelijke uitstraling om tot heel zakelijk. Hij stond er om bekend dat hij zijn “personeel” slecht betaalde en in alles geld probeerde te verdienen. Daarnaast was Buck Owens hard in de omgang met zijn naasten en was allerminst plezierig om mee samen te werken. Uiteindelijk zorgde deze karaktereigenschappen er wel voor dat hij nooit in geldproblemen kwam en miljoenen dollars verdiende met zijn muziek en andere zaken. Ook vergaande verslavingen had Buck Owens niet.

MuziekMuziek

YouTube

Buck Owens - Ranch Show  (march 15 1966)
Album :I've Got a Tiger by the Tail 
Utgitt : 1965
Låtskrivere: Harlan Howard / Buck Owens
Label: capitol

Personnel
Buck Owens – guitar, vocals
Don Rich – guitar, fiddle, vocals (lead vocal on "Wham Bam")
Doyle Holly – bass, guitar, vocals (lead vocal on "Streets of Laredo")
Tom Brumley – pedal steel guitar, guitar
Willie Cantu – drums
Mel King – drums
Bob Morris – bass, vocals
Jay McDonald – pedal steel guitar
Jelly Sanders – fiddle, guitar

"I've Got a Tiger By the Tail" is a song made famous by country music band Buck Owens and the Buckaroos. Released in December 1964, the song was one of Owens' signature songs and showcases of the Bakersfield sound in the genre.

In 1965, Dave Berry used "I've Got a Tiger By the Tail" as the B-side of his single "Little Things" and the single reached number 5 in the UK Singles Chart.

I've Got a Tiger by the Tail is an album by Buck Owens and his Buckaroos, released in 1965. It reached Number one on the Billboard Country charts and Number 43 on the Pop Albums charts.

It was re-released on CD in 1995 by Sundazed Records with two bonus tracks, both live performances recorded in Bakersfield, CA at the Civic Auditorium in October 1963. The album was included in Robert Dimery's 1001 Albums You Must Hear Before You Die

Alvis Edgar Owens Jr. (August 12, 1929 – March 25, 2006), professionally known as Buck Owens, was an American musician, singer, songwriter and band leader who had 21 No. 1 hits on the Billboard country music charts with his band the Buckaroos. They pioneered what came to be called the Bakersfield sound, named after Bakersfield, California, the city Owens called home and from which he drew inspiration for what he preferred to call American music.

While Owens originally used fiddle and retained pedal steel guitar into the 1970s, his sound on records and onstage was always more stripped-down and elemental. His signature style was based on simple storylines, infectious choruses, a twangy electric guitar, an insistent rhythm supplied by a drum track placed forward in the mix, and high two-part harmonies featuring him and his guitarist Don Rich

Lyrics:
I've got a tiger by the tail, it's plain to see
I won't be much when you get through with me
Well, I'm a losing weight and a turnin' mighty pale
Looks like I've got a tiger by the tail
Well, I thought the day I met you, you were meek as a lamb
Just the kind to fit my dreams and plans
But now the pace we're livin' takes the wind from my sails
And it looks like I've got a tiger by the tail
I've got a tiger by the tail, it's plain to see
I won't be much when you get through with me
Well, I'm a losing weight and a turnin' mighty pale
Looks like I've got a tiger by the tail
Well, every night you drag me where the bright lights are found
There ain't no way to slow you down
I'm as 'bout as helpless as a leaf in a gale
And it looks like I've got a tiger by the tail
I've got a tiger by the tail, it's plain to see
I won't be much when you get through with me
Well, I'm a losing weight and a turnin' mighty pale
Looks like I've got a tiger by the tall #BuckOwens  #BakersfieldSound #RonjasCountryMusic

Buck Owens - Ranch Show (march 15 1966)
Album :I've Got a Tiger by the Tail
Utgitt : 1965
Låtskrivere: Harlan Howard / Buck Owens
Label: capitol

Personnel
Buck Owens – guitar, vocals
Don Rich – guitar, fiddle, vocals (lead vocal on "Wham Bam")
Doyle Holly – bass, guitar, vocals (lead vocal on "Streets of Laredo")
Tom Brumley – pedal steel guitar, guitar
Willie Cantu – drums
Mel King – drums
Bob Morris – bass, vocals
Jay McDonald – pedal steel guitar
Jelly Sanders – fiddle, guitar

"I've Got a Tiger By the Tail" is a song made famous by country music band Buck Owens and the Buckaroos. Released in December 1964, the song was one of Owens' signature songs and showcases of the Bakersfield sound in the genre.

In 1965, Dave Berry used "I've Got a Tiger By the Tail" as the B-side of his single "Little Things" and the single reached number 5 in the UK Singles Chart.

I've Got a Tiger by the Tail is an album by Buck Owens and his Buckaroos, released in 1965. It reached Number one on the Billboard Country charts and Number 43 on the Pop Albums charts.

It was re-released on CD in 1995 by Sundazed Records with two bonus tracks, both live performances recorded in Bakersfield, CA at the Civic Auditorium in October 1963. The album was included in Robert Dimery's 1001 Albums You Must Hear Before You Die

Alvis Edgar Owens Jr. (August 12, 1929 – March 25, 2006), professionally known as Buck Owens, was an American musician, singer, songwriter and band leader who had 21 No. 1 hits on the Billboard country music charts with his band the Buckaroos. They pioneered what came to be called the Bakersfield sound, named after Bakersfield, California, the city Owens called home and from which he drew inspiration for what he preferred to call American music.

While Owens originally used fiddle and retained pedal steel guitar into the 1970s, his sound on records and onstage was always more stripped-down and elemental. His signature style was based on simple storylines, infectious choruses, a twangy electric guitar, an insistent rhythm supplied by a drum track placed forward in the mix, and high two-part harmonies featuring him and his guitarist Don Rich

Lyrics:
I've got a tiger by the tail, it's plain to see
I won't be much when you get through with me
Well, I'm a losing weight and a turnin' mighty pale
Looks like I've got a tiger by the tail
Well, I thought the day I met you, you were meek as a lamb
Just the kind to fit my dreams and plans
But now the pace we're livin' takes the wind from my sails
And it looks like I've got a tiger by the tail
I've got a tiger by the tail, it's plain to see
I won't be much when you get through with me
Well, I'm a losing weight and a turnin' mighty pale
Looks like I've got a tiger by the tail
Well, every night you drag me where the bright lights are found
There ain't no way to slow you down
I'm as 'bout as helpless as a leaf in a gale
And it looks like I've got a tiger by the tail
I've got a tiger by the tail, it's plain to see
I won't be much when you get through with me
Well, I'm a losing weight and a turnin' mighty pale
Looks like I've got a tiger by the tall #BuckOwens #BakersfieldSound #RonjasCountryMusic

6.3K 388

YouTube Video UExwUkZzVmpPOHhaOXVoQlNZdENvSXNHQTE4VWxMZ3NtVC41NkI0NEY2RDEwNTU3Q0M2

Buck Owens & His Buckaroos - "I've Got A Tiger By The Tail"

William van Voorbergen 1.6M views 25 november 2010 14:24

Album : Open Up Your Heart
Utgitt : 1966
Låtskriver  : Buck Owens
Produsent: Ken Nelson
Plateselskap: Capitol Records
From Buck Owens - Ranch Show 1966

Open Up Your Heart is an album by Buck Owens and his Buckaroos, released in 1966. It reached Number one on the Billboard Country Albums chart.

It was re-released on CD in 1995 by Sundazed Records.

Alvis Edgar Owens Jr. (August 12, 1929 – March 25, 2006), professionally known as Buck Owens, was an American musician, singer, songwriter and band leader who had 21 No. 1 hits on the Billboard country music charts with his band the Buckaroos. They pioneered what came to be called the Bakersfield sound, named after Bakersfield, California, the city Owens called home and from which he drew inspiration for what he preferred to call American music.

Lyrics:
Open up your heart and let my love come in open up your heart and let my life begin
The sun's gonna shine there'll be blue skies again
When you open up your heart and let my love come in
I know you've been hurt by an old love affair
But darling don't blame me I wasn't even there
Your long lonely nights I will bring to an end
When you open up your heart and let my love come in
Open up your heart...
Someone before me has treated you like dirt
Someone before me has made your heart hurt
Your long lonely nights I will bring to an end
When you open up your heart and let my love come in
Open up your heart...
When you open up your heart and let my love come in #BuckOwens  #BakersfieldSound #RonjasCountryMusic

Album : Open Up Your Heart
Utgitt : 1966
Låtskriver : Buck Owens
Produsent: Ken Nelson
Plateselskap: Capitol Records
From Buck Owens - Ranch Show 1966

Open Up Your Heart is an album by Buck Owens and his Buckaroos, released in 1966. It reached Number one on the Billboard Country Albums chart.

It was re-released on CD in 1995 by Sundazed Records.

Alvis Edgar Owens Jr. (August 12, 1929 – March 25, 2006), professionally known as Buck Owens, was an American musician, singer, songwriter and band leader who had 21 No. 1 hits on the Billboard country music charts with his band the Buckaroos. They pioneered what came to be called the Bakersfield sound, named after Bakersfield, California, the city Owens called home and from which he drew inspiration for what he preferred to call American music.

Lyrics:
Open up your heart and let my love come in open up your heart and let my life begin
The sun's gonna shine there'll be blue skies again
When you open up your heart and let my love come in
I know you've been hurt by an old love affair
But darling don't blame me I wasn't even there
Your long lonely nights I will bring to an end
When you open up your heart and let my love come in
Open up your heart...
Someone before me has treated you like dirt
Someone before me has made your heart hurt
Your long lonely nights I will bring to an end
When you open up your heart and let my love come in
Open up your heart...
When you open up your heart and let my love come in #BuckOwens #BakersfieldSound #RonjasCountryMusic

975 51

YouTube Video UExwUkZzVmpPOHhaOXVoQlNZdENvSXNHQTE4VWxMZ3NtVC4wMTcyMDhGQUE4NTIzM0Y5

Buck Owens - "Open Up Your Heart"

William van Voorbergen 232.4K views 6 december 2010 10:01

Album :  Open Up Your Heart
Single : Waitin' in Your Welfare Line"
Utgitt : 1966
Låtskrivere: Buck Owens / Don Rich / Nat Stuck
Nominasjoner: Acedemy of Country Music Award for årets låt
Buck Owens Ranch Show 1966

"Waitin' in Your Welfare Line" is a 1966 single by Buck Owens. The single was Owens' tenth number one on the U.S. country music chart. "Waitin' in Your Welfare Line" spent seven weeks at the top and a total of eighteen weeks on the country chart.
***

Open Up Your Heart is an album by Buck Owens and his Buckaroos, released in 1966. It reached Number one on the Billboard Country Albums chart.

It was re-released on CD in 1995 by Sundazed Records.
***

The Buckaroos were a Grammy-winning band led by Buck Owens in the 1960s and early '70s, who, along with The Strangers, were heavily involved in the development and presentation of the "Bakersfield sound." Their peak of success was from 1965 to 1970. In 2005, CMT named the Buckaroos No. 2 on its list of the 20 Greatest Country Music Bands
***

Alvis Edgar Owens Jr. (August 12, 1929 – March 25, 2006), professionally known as Buck Owens, was an American musician, singer, songwriter and band leader who had 21 No. 1 hits on the Billboard country music charts with his band the Buckaroos. They pioneered what came to be called the Bakersfield sound, named after Bakersfield, California, the city Owens called home and from which he drew inspiration for what he preferred to call American music.

While Owens originally used fiddle and retained pedal steel guitar into the 1970s, his sound on records and onstage was always more stripped-down and elemental. His signature style was based on simple storylines, infectious choruses, a twangy electric guitar, an insistent rhythm supplied by a drum track placed forward in the mix, and high two-part harmonies featuring him and his guitarist Don Rich
***

Lyrics :
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
Well I ain't got nothing but the shirt on my back and an old two button suit
I walked out on my job about a week ago and now I'm sleepin' in a telephone booth
But I'm a gonna be the richest guy around the day you say you're mine
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
Well when I first met you babe you nearly made me wreck my old 49 Cadillac
Yeah I knew at a glance that it was you for me I had to have your love by heck
Now I'm right back where that I started from but that ain't gonna change my mind
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
Well you made me the top dog on your hill and I was overjoyed
But it didn't take long until the thrill was gone I joined the ranks of the unemployd
Now I'm right back where that I started from but that ain't gonna change my mind
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
I'm waitin' in your welfare line gimme a hand out I'm waitin' in your welfare line #BuckOwens  #BakersfieldSound #RonjasCountryMusic

Album : Open Up Your Heart
Single : Waitin' in Your Welfare Line"
Utgitt : 1966
Låtskrivere: Buck Owens / Don Rich / Nat Stuck
Nominasjoner: Acedemy of Country Music Award for årets låt
Buck Owens Ranch Show 1966

"Waitin' in Your Welfare Line" is a 1966 single by Buck Owens. The single was Owens' tenth number one on the U.S. country music chart. "Waitin' in Your Welfare Line" spent seven weeks at the top and a total of eighteen weeks on the country chart.
***

Open Up Your Heart is an album by Buck Owens and his Buckaroos, released in 1966. It reached Number one on the Billboard Country Albums chart.

It was re-released on CD in 1995 by Sundazed Records.
***

The Buckaroos were a Grammy-winning band led by Buck Owens in the 1960s and early '70s, who, along with The Strangers, were heavily involved in the development and presentation of the "Bakersfield sound." Their peak of success was from 1965 to 1970. In 2005, CMT named the Buckaroos No. 2 on its list of the 20 Greatest Country Music Bands
***

Alvis Edgar Owens Jr. (August 12, 1929 – March 25, 2006), professionally known as Buck Owens, was an American musician, singer, songwriter and band leader who had 21 No. 1 hits on the Billboard country music charts with his band the Buckaroos. They pioneered what came to be called the Bakersfield sound, named after Bakersfield, California, the city Owens called home and from which he drew inspiration for what he preferred to call American music.

While Owens originally used fiddle and retained pedal steel guitar into the 1970s, his sound on records and onstage was always more stripped-down and elemental. His signature style was based on simple storylines, infectious choruses, a twangy electric guitar, an insistent rhythm supplied by a drum track placed forward in the mix, and high two-part harmonies featuring him and his guitarist Don Rich
***

Lyrics :
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
Well I ain't got nothing but the shirt on my back and an old two button suit
I walked out on my job about a week ago and now I'm sleepin' in a telephone booth
But I'm a gonna be the richest guy around the day you say you're mine
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
Well when I first met you babe you nearly made me wreck my old 49 Cadillac
Yeah I knew at a glance that it was you for me I had to have your love by heck
Now I'm right back where that I started from but that ain't gonna change my mind
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
Well you made me the top dog on your hill and I was overjoyed
But it didn't take long until the thrill was gone I joined the ranks of the unemployd
Now I'm right back where that I started from but that ain't gonna change my mind
I got the hungrys for your love and I'm waitin' in your welfare line
I'm waitin' in your welfare line gimme a hand out I'm waitin' in your welfare line #BuckOwens #BakersfieldSound #RonjasCountryMusic

1.2K 67

YouTube Video UExwUkZzVmpPOHhaOXVoQlNZdENvSXNHQTE4VWxMZ3NtVC4wOTA3OTZBNzVEMTUzOTMy

Buck Owens And His Buckaroos - "Waitin' In Your Welfare Line"

William van Voorbergen 269.2K views 27 november 2010 22:33

Buck Owens- Understand Your Man

William van Voorbergen 7.8K views 14 september 2011 19:26