De populariteit onder het Amerikaanse volk in de jaren 60 van country muziek was sterker dan ooit. Commercieel gezien was het een groot succes en stond het genre op grote hoogte in tegenstelling tot andere muziek genres. Niet alleen in Amerika was het genre erg populair, maar ook in andere delen van de wereld zoals Europa, Azië en Zuid-Afrika. Dit allemaal werd bewerkstelligd door hardwerkende country artiesten zoals Johnny Cash, George Jones, Loretta Lynn en Merle Haggard. Maar ook door bijvoorbeeld RCA producer Chet Atkins en liedjesschrijver Harlan Howard.

Binnen country muziek was Nashville in de jaren 60 de dominante factor. Daar kwam verandering in door de Bakersfield Sound. Bakersfield werd in deze periode de bakermat voor Californische country. Een muziekstijl die de popelementen uit Nashville liet liggen en country meer op een traditionele manier benaderde. Aan het front van de toen nieuwe muzikale stroming stonden Ferlin Husky, Tommy Collins, Merle Haggard en Buck Owens. Overigens werd het vroegere werk van Buck Owens ondersteund door steel gitarist Ralph Mooney, die later in Waylon Jennings band The Waylors zou verschijnen. In de hoogtijdagen van Buck Owens carrière, de jaren 60, zou Tom Brumley de pedal steel overnemen.

De eerste country artist die een verbond sloot met het folk genre was Johnny Cash. Folk beleefde in de jaren 60 een heropleving en Cash zocht samenwerkingen op met folk artiesten zoals Bob Dylan en Peter LaFarge. Cash zou eind jaren 60 met Dylan een country album opnemen genaamd Nashville Skyline. Ook een country artiest zoals Waylon Jennings had interesse in folk muziek en vermengde in de jaren 60 zijn country met folk.

Stilistisch gezien stond het country genre op een kruising in de jaren 60. De ene weg leidde naar de pop muziek. Door velen gekenmerkt een combinatie van traditie en innovatie die op een uiterst commerciële manier werd uitgedragen. De andere weg leidde naar het volledig traditionele en conservatieve bluegrass genre. Desalniettemin waren de jaren 60 voor country muziek een van de meest inspiratievolle en vruchtbaarste periodes van het genre tot op de dag van vandaag.

Waylon Jennings

Het begin van Waylon Jennings muziek carrière begon bij het label RCA in 1965. Zijn output van albums was in de jaren 60 eclectisch en hij deed dan ook verschillende populaire genres van die tijd aan. In het begin zocht hij naast country veel het genre folk op om later in de jaren 60 ook pop aan zijn muziek toe te voegen. Waylon Jennings was zelf niet tevreden over zijn albums die werden geproduceerd door RCA producer Chet Atkins. In de jaren 70 ging Jennings zijn eigen weg en vermengde country met rock. Deze serie van albums, die begon met Ladies Love Outlaws in 1972, staan bekend als het begin van het genre outlaw country.

Onderschat de zoete Nashville country uit de jaren 60 van Waylon Jennings niet. Alhoewel de outlaw country periode heel inspiratievol was, zijn Jennings zijn albums uit de zestiger jaren uitstekende country muziek. Albums zoals Love of the Common People (1967), Hangin’ O (1968), Folk-Country (1966), maar ook Country-Folk (1969, met The Kimberleys) zijn van goed niveau.

Hits van Waylon Jennings uit de jaren 60 zijn onder andere een cover van Gordon Lightfoot genaamd (That’s What You Get) For Lovin’ Me. Maar ook The Chokin’ Kind en Only Daddy That’ll Walk the Line kwamen in de Billboad charts terecht. Daarnaast won de single MacArthur Park (samen met The Kimberleys) een Grammy award. Ondanks veel successen in deze jaren 60 begon het pas echt op volle toeren te draaien voor Jennings in de jaren 70.

YouTube

Waylon Jennings Love of the common people

William van Voorbergen 164.3K views 27 juli 2009 15:22

Waylon Jennings - Only Daddy That'll Walk the Line

William van Voorbergen 3.6M views 14 maart 2008 23:24

Willie Nelson

Net zoals Waylon Jennings kreeg ook Willie Nelson in de jaren 60 moeilijk voet aan de grond in Nashville. Nelson groeide op in het kleine stadje Abbott in Texas en werd beïnvloed door kerkliederen, jazz en pop muziek. Hij speelde in zijn jeugd in vele honky tonks door heel Texas voordat hij de overstap maakte naar Nashville.

Nashville en Willie Nelson waren geen succes gezien zijn platen. Nelson werd vanaf de jaren 60 overigens wel een zeer gerespecteerde liedjesschrijver in Music City. Faron Young nam Hello Walls op, Billy Walker Funny How Time Slips Away en Patsy Cline pikte Crazy uit de handen van Willie Nelson. Allemaal werden dat grote hits en Nelson verdiende er goed geld mee, maar vooral respect.

Willie Nelson bracht in de jaren 60 een aantal eigen albums uit. Hij werd net als Waylon Jennings in een glad Nashville jasje gestoken. Met hetzelfde gladde imago en de country pop Nashville sound kwamen zijn albums niet van de grond. Al vond Nelson later dat zijn albums in de jaren 60 nog eens niet zo slecht waren. …and Then I Wrote (1962) en Country Willie (1965) werden bescheiden album hits. Je hoort op deze albums vooral de jazz en poëtische teksten terug en waarschijnlijk vandaar dat Willie Nelson niet echt doorbrak bij het grote publiek.

Toen Willie Nelson in de jaren 70 Nashville verliet voor Texas kwam zijn muziek carrière pas echt van de grond. Hij ging het op zijn eigen manier doen en dat resulteerde in albums zoals Red Headed Stranger, Phases and Stages en Stardust. Het gladde imago van Nashville ruilde hij in voor zijn red bandana en Levi’s spijkerbroek en creëerde zo zijn eigen stijl. Ondanks dat het vanaf de jaren 70 pas echt ging lopen voor Nelson liggen de fundamenten van Willie Nelson’s muziek carrière toch echt in Nashville country van de jaren 60.

YouTube

Willie Nelson - Night Life

William van Voorbergen 86.1K views 10 oktober 2013 02:17

Tammy Wynette

Natuurlijk staat Tammy Wynette bekend om haar grootste hit Stand By Your Man. Ze zal altijd worden verbonden met deze hit. Feministen in de jaren 60 stelde dit nummer wel aan de kaak en noemde het een schandalig nummer over vrouwelijke onderdrukking. Maar Tammy Wynette verwierp deze kritiek en ontkende altijd dat de boodschap over onderdrukking en mannelijke dominantie ging. De realiteit in Wynette’s leven was dat ze helemaal niet trouw was aan haar man. Ze scheidde verschillende keren en dat is dan ook te horen op een andere hit D-I-V-O-R-C-E.

Tammy Wynette echte naam is Virginia Wynette Pugh. In 1966 maakte ze de stap naar Nashville en een jaar later bracht ze haar debuut Your Good Girl’s Gonna Go Bad uit. Haar producer Billy Sherrill vond de naam Virginia Wynette Pugh geen goede artiestennaam en veranderde het in Tammy Wynette. Dat eerste album werd een bescheiden hit met titelnummer Your Good Girl’s Gonna Go Bad die in de top 10 van de charts eindigde.

In 1968 volgde het album Stand By Your Man. De gelijknamige single werd op dat moment de beste verkopende single ooit opgenomen door een vrouwelijke country artiest. Ze kreeg met dit nummer wereldwijde bekendheid. Haar huwelijk met country artiest George Jones zorgde voor een nog grotere toename van haar rijzende ster. Ze werd the First Lady genoemd en samen met George Jones Mr. and Mrs. Country Music. Alhoewel het huwelijk maar een paar jaar stand hield werden er tot de jaren 80 duetalbums opgenomen door het duo.

Maar het echte momentum voor Tammy Wynette voor haar country muziek carrière beleefde ze toch echt eind jaren 60. Na Stand By Your Man en D-I-V-O-R-C-E doofde in de jaren 70 haar populariteit langzaam uit. Door chronische ziekte en de constante huwelijksproblemen kon ze niet opbrengen om haar carrière verder uit te breiden. Zal ze daarom nog altijd bekend blijven door die ene hit uit de jaren 60: Stand By Your Man.

YouTube

George Jones & Tammy Wynette - We Gonna Hold On

William van Voorbergen 1.2M views 1 november 2010 16:48

George Jones

Possum, President of Country Music, No Show Jones. Het zijn allemaal namen die benoemd werden voor George Jones. Hij beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren 70, maar begon al in de jaren 50 met muziekproductie. In de jaren 60 ontwikkelde hij zich in rap tempo met hits zoals The Race Is On, She Thinks I Still Care en Walk Through This World with Me.

In het begin van de jaren 60 waren George Jones zijn platen sterk vergelijkbaar met Hank Williams. Maar door de ontwikkeling van zijn stem werd hij een unieke ster in country muziek, een legende tot de dag van vandaag. Daarnaast was Jones in de begin jaren 60 het middelpunt van de heropleving van de honky-tonks. Samen met vriend en producer Pappy Daily produceerde ze hit albums op het label Mercury.

Onder de begeleiding van Pappy Daily veranderde Jones zijn vocalen. De hoge noten die we kennen uit de jaren 70 en latere decennia kwamen tot ontwikkeling in de jaren 60. “Zing zoals George Jones en niet zoals andere country artiesten zingen” zei Daily tegen Jones. Het lukte Jones om zijn unieke geluid te vinden en zo een country legende op zichzelf te worden.

Alhoewel White Lightning uit de jaren 50 zijn eerste nummer 1 hit was, zorgde de jaren 60 voor de echte vele country hits. Met pure country nummers zoals The Window Up Above, The Race is On, A Girl I Used to Know, She Thinks I Still Care en Walk Through This World with Me legde Jones de fundamenten voor een rijke carrière binnen de country muziek. Het is waar dat George Jones al op jonge leeftijd problemen had met drank, maar dat weerhield hem er niet van om country nummers te produceren van wereldklasse. Hij ontving erkenning van veel grote artiesten zoals Waylon Jennings, Emmylou Harris en Merle Haggard.

Waren Jones zijn country albums in de jaren 60 productietechnisch nog wat bleek en jeugdig. In de jaren 70 bracht hij zijn muziek tot volwassenheid onder de vleugels van top producer Billy Sherrill. Eind jaren 60 trouwde hij met Tammy Wynette en die liefde zorgde voor een paar prachtige duetalbums zoals We’re Gonna Hold On en Golden Ring.

YouTube

George Jones - A Girl I Used To Know

William van Voorbergen 1.6M views 23 mei 2009 21:14

Merle Haggard

De grootste country artiest uit California’s Bakersfield zou in de jaren 60 Merle Haggard worden. Hij had een moeilijke jeugd en zou verschillende keren in de gevangenis belanden. Uiteindelijk in 1956 kwam hij op negentienjarige leeftijd in de zwaarbewaakte gevangenis San Quentin terecht. Vanaf dat moment werd Haggard bewust dat hij zijn leven op de rit moest krijgen. Hij had in zijn jeugd al ervaringen opgedaan als muzikant en toen hij in 1960 werd vrijgelaten koos hij voor een carrière in de muziek.

Merle Haggard kwam begin jaren 60 in de band van Bakersfield artiest Wynn Stewart terecht en schreef die jaren zo nu en dan eigen nummers. Het duurde niet voor 1967 voordat hij voor het eerste grote bekendheid genoot. Dat jaar werd hij door de Academy van Country en Western Music gekozen voor beste mannelijke vocalist. Ook werd Haggard samen met Bonnie Owens gekozen voor beste duet act van 1965 tot 1967. Vanaf 1967 lanceerde Haggard zijn muziek carrière naar grote hoogtes.

Zijn jeugdige verleden als gevangen waren voor 1967 nog onbesproken onderwerpen in de teksten van Haggard. Met de hit I’m a Lonesome Fugitive was hij ervan overtuigd dat voor dit onderwerp een markt zou zijn. Het zou Haggard’s eerste nummer-1 hit worden. Dit thema zou volgen met nummers zoals Branded Man, Sing Me Back Home en Mamma Tried. Allemaal nummer-1 hits geschreven door Merle Haggard hemzelf.

Het opmerkelijke was dat Merle Haggard het meeste van zijn nummers zelf schreef. Hij kreeg hierdoor veel aanzien binnen de country muziek. Hij beschikte over een groot schrijftalent en deed allerlei onderwerpen aan. Zoals gevangenissen en ex-delinquenten tot treurende liefdes en vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast was Haggard echt een man van het gewone volk. Vandaar dat hij ook zo geliefd was bij de normale burger.

Haggard werd in zijn muziek veel beïnvloed door country artiesten uit eerdere decennia zoals Bob Wills en Left Frizzell. Je hoort in zijn eerste albums nog iets van gelijkenissen terug, maar Haggard zou al snel zijn eigen geluid vinden. Merle Haggard zou zelfs de fiddle meesteren, iets wat heel ongewoon was in die tijd.

Haggard heeft veel albums gemaakt met zijn begeleidingsband The Strangers. In vroegere periodes speelden zij klassieke California honky tonk muziek. Een stijl gekenmerkt door het pedal steel werk van Norman Hamlett en de blues van elektrische gitarist Roy Nichols. Eind jaren 60 veranderde dat geluid en werden blazers samen met traditionele snaarinstrumenten toegevoegd. Haggard noemde het country jazz.

Merle Haggard zou in de jaren 70 en 80 veel meer geweldige albums maken, maar hij liet in de jaren 60 al zien dat pure traditionele country gecombineerd kon worden met het commerciële aspect.

YouTube

I'm A Lonesome Fugitive- Merle Haggard

William van Voorbergen 592.6K views 24 juli 2013 20:59

Merle haggard ~ Tonight the bottle let me down

William van Voorbergen 5.5M views 20 januari 2009 14:03