2020 was natuurlijk een dubbel jaar. Live shows waren er nagenoeg niet en veel artiesten zaten thuis. Toch werd dit nadeel omgezet in voordeel. Veel artiesten werden creatief en zochten social media op om de muziek gaande te houden. Daarnaast werd er meer tijd vrijgemaakt voor het schrijven van nieuwe muziek. Iets waar we 2021 denk ook veel van gaan horen.

Maar 2020 was vooral een jaar met veel en veel muziek. Het was lastig om een top 50 te maken van mijn beste albums, maar ben er redelijk goed uitgekomen. De lijst betreft veel albums uit Texas. Deze staat in Amerika is dit jaar voor mij een verademing geweest met knallers van albums. In de top 10 komt daar dan ook veel van terug.

Natuurlijk zal ik albums zijn vergeten. Ik luister tijdens december nog veel nieuwe albums uit dit jaar die veel indruk maken. Schroom niet om mij te attenderen op albums waarvan jij denkt die niet mogen ontbreken in het eindejaarslijstje van 2020. Ik ben benieuwd!

Dan nu de lijst met nummers 20 t/m 11.

20. Mo Pitney – Ain’t Lookin’ Back

Mo Pitney - Ain't Lookin' Back album cover

Als je de mogelijkheid krijgt om outlaw country artiest Jamey Johnson bij je plaat te betrekken is het altijd doen. Alhoewel Mo Pitney op Ain’t Lookin’ Back meer richting Nashville country schuift is A Music Man (ft. Jamey Johnson) een fijne toevoeging. Daarnaast heeft Ain’t Lookin’ Back genoeg fraaie country nummers die ervoor zorgen dat Mo Pitney een uitstekende gearriveerde country artiest is met genoeg belofte voor de toekomst. Een plaat om even de tijd te vergeten en genieten van het fantastische country genre.
Key tracks: A Music Man, Right Now With You, Boy Gets the Girl, Ain’t Lookin’ Back, Local Honey
Recensie | Spotify | Apple Music

19. Juliet McConkey – Disappearing Girl

Juliet McConkey - Disappearing Girl album cover

Nieuwkomer Juliet McConkey maakt met debuutalbum Disappearing Girl een van de meeste indringende platen van het jaar. Het album is doordrenkt van muzikale melancholie met zachte en zoete vocalen van McConkey. Disappearing Girl is geproduceerd door Scott Davis die recent betrokken was bij albums van James Steinle (vriend van McConkey) en Chris King. Het is weer een nette productie die Davis op zijn naam kan zetten, maar de ster is toch echt Juliet McConkey. Prachtige intieme teksten en dito muzikale omlijsting. Een album om van te houden en koesteren zo goed.
Key tracks: Disappearing Girl, The Deep End, Hung the Moon, River Run, Tempered Hands
Recensie | Spotify | Apple Music

18. Tessy Lou Williams – Tessy Lou Williams

Tessy Lou Williams album cover

Ook Tessy Lou Williams is net als Juliet McConkey een nieuwkomer binnen de country. Met haar zelfbenoemde titelplaat combineert ze zoetsappige teksten met oude country muziek invloeden. De akoestische gitaren en fiddle vloeien rijkelijk. Dat zoetsappige is overigens helemaal niet storend en Williams zet hier gewoon een erg sterk debuut neer. Genoeg memorabele nummers en met haar krachtige uithalen zorgt Tessy Lou Williams voor een van de verrassingen van het jaar. Zo hoort een debuut in country muziek te klinken.
Key tracks: Why Do I Still Want You, Mountain Time in Memphis, Somebody’s Drinking About You, Round and Round
Recensie | Spotify | Apple Music

17. American Aquarium – Lamentations

American Aquarium - Lamentations album cover

American Aquarium staat garant voor kwaliteit Americana muziek. Met album Things Change uit 2018 braken ze door bij een groter publiek, maar de fijnproevers van Americana muziek hadden deze band al eerder op de radar. Met de energieke frontman BJ Barham is elk album en live show een feestje. En nu met nieuwe plaat Lamentations is het niet anders. Sterke teksten, gave productie (door Shooter Jennings) en Barham in topvorm.
Key tracks: Me + Mine (Lamentations), Six Years Come September, The Luckier You Get, The Long Haul
Recensie | Spotify | Apple Music

16. Lori McKenna – The Balladeer

Lori McKenna - The Balladeer album cover

Lori McKenna kan inmiddels als de moeder van de Americana muziek worden gezien. Op The Balladeer (een Dave Cobb productie) bezingt McKenna haar jeugd, haar rol als moeder en stelt ze de vrouw centraal. Het resultaat is opnieuw een sterke Lori McKenna plaat. Met albums Bird and the Rifle en The Tree creëerde ze al een eigen geluid en met The Balladeer verstevigt ze dit geluid en daarnaast haar positie in Americana muziek.
Key tracks: This Town Is a Woman, The Balladeer Marie, Uphill, Good Fight, When You’re My Age
Recensie | Spotify | Apple Music

15. Drive-By Truckers – The New OK

Drive-By Truckers - The New OK album cover

Dat Drive-By Truckers hun vrije tijd goed hebben gebruikt is te merken aan de album output van de band. Na begin dit jaar The Unraveling verscheen kwam in oktober onverwachts het vervolg in de vorm van The New OK. Terwijl The Unraveling een prima album is heb ik net iets meer met The New OK. Vandaar dat dat album een plaats krijgt in deze lijst. Lekker politiek beladen, zoals altijd, maar ook makkelijk in het gehoor liggende nummers zoals Sarah’s Flame en Watching the Orange Clouds. Wees niet getreurd, het scheurende gitaargeweld waar de Truckers zo bekend om staan blijft.
Key tracks: The New OK, Tough to Let Go, The Perilous Night, Sarah’s Flame, Watching the Orange Clouds
Recensie | Spotify | Apple Music

14. Reckless Kelly – American Jackpot / American Girls

Reckess Kelly - American Jackpot / American Girls

American Jackpot / American Girls is een ambitieus project geworden van band Reckless Kelly. Het is een dubbelalbum met een speelduur van 1 uur en 14 minuten. Het knappe aan deze plaat is dat het blijft boeien. Er zijn geen momenten dat het inzakt en is zo scherp als een mes. Country rock uit Texas is deze band het best te typeren. De oprichters van Reckless Kelly Cody en Willy Braun zijn doorgewinterde muzikanten dus weten inmiddels wel hoe en wat. Daarnaast raad ik aan om de fysieke cd te kopen, want ik heb nog nooit zo’n mooi vormgegeven album gezien. Credits gaan dan ook uit naar het design team.
Key tracks: North American Jackpot, Thinkin’ ‘Bout You All Night, Mona, Another New Year’s Day, Company of Kings, American Girls, Lonesome On My Own, Don’t Give Up on Love
Recensie | Spotify | Apple Music

13. Jesse Daniel – Rollin’ On

Jesse Daniel - Rollin' On album cover

Jesse Daniel maakt met Rollin’ On een album dat de Bakersfield Sound levendig houdt. Bakersfield Sound werd in de jaren 60 en 70 bekend als tegenhanger van The Nashville Sound. Bakersfield staat bekend om country muziek in pure vorm resonerend naar vroegere tijden. Merle Haggard en Buck Owens zijn de meest bekende artiesten van de Bakersfield stroming. Later is daar Dwight Yoakam bijgekomen en tegenwoordig is Jesse Daniel de nieuwst aanwinst. Rollin’ On staat vol oude country muziek die meer dan welkom is in het alsmaar uitdijende country muziek landschap.
Key tracks: Rollin’ On, Champion, Mayo and the Mustard, Sam, Old at Heart
Recensie | Spotify | Apple Music

12. Gabe Lee – Honky Tonk Hell

Gabe Lee - Honky Tonk Hell album cover

Honky Tonk Hell van Gabe Lee opent met het titelnummer en je weet gelijk dat dit een hele goede plaat gaat worden. En dat is dus helemaal waar. Honky Tonk Hell is een rauwe, maar tevens gevoelige plaat geworden van een beginnend country artiest. Knap als je zo vroeg in je muziekcarrière een plaat kan uitbrengen die zich makkelijk positioneert tussen de grote country artiesten van dit moment. Honky Tonk Hell is geen gladde Nashville product geworden terwijl Lee wel geboren en getogen is in Nashville. Dit album is pure country die met elke beluistering beter wordt.
Key tracks: Honky Tonk Hell, Babylon, Heartbreaker’s Smile, Great Big River, Imogene
Recensie | Spotify | Apple Music

11. Chris Stapleton – Starting Over

Chris Stapleton - Starting Over album cover

Chris Stapleton begint eigenlijk helemaal niet overnieuw afgaande op titel Starting Over. Stapleton blijft doen waar hij goed in is en dat is rauwe country blues muziek maken. Ook dit album staat weer vol met puntige rauwe tracks zoals Devil Always Made Me Think Twice, Arkansas en Hillbilly Blood. Dat Stapleton inmiddels een gevestigde naam is binnen country muziek mag niet als verrassing worden gezien. Met debuut Traveller, dubbel From A Room en nu Starting Over blaast hij alles en iedereen omver. En weer is producer Dave Cobb betrokken bij de plaat. Kan niet misgaan.
Key tracks: Starting Over, Arkansas, Hillbilly Blood, Maggie’s Song, You Should Probably Leave, Nashville TN
Recensie | Spotify | Apple Music