2020 was natuurlijk een dubbel jaar. Live shows waren er nagenoeg niet en veel artiesten zaten thuis. Toch werd dit nadeel omgezet in voordeel. Veel artiesten werden creatief en zochten social media op om de muziek gaande te houden. Daarnaast werd er meer tijd vrijgemaakt voor het schrijven van nieuwe muziek. Iets waar we 2021 denk ook veel van gaan horen.

Maar 2020 was vooral een jaar met veel en veel muziek. Het was lastig om een top 50 te maken van mijn beste albums, maar ben er redelijk goed uitgekomen. De lijst betreft veel albums uit Texas. Deze staat in Amerika is dit jaar voor mij een verademing geweest met knallers van albums. In de top 10 komt daar dan ook veel van terug.

Natuurlijk zal ik albums zijn vergeten. Ik luister tijdens december nog veel nieuwe albums uit dit jaar die veel indruk maken. Schroom niet om mij te attenderen op albums waarvan jij denkt die niet mogen ontbreken in het eindejaarslijstje van 2020. Ik ben benieuwd!

Dan nu de lijst met nummers 30 t/m 21.

30. Whitney Rose – We Still Go to Rodeos

Whitney Rose - We Still Go to Rodeos album cover

Whitney Rose neemt producer Paul Kolderie in de hand en maakt een juweeltje van een album. Typerend hedendaagse country muziek vermengd met vleugjes pop en rock. Het levert een album op die blijft boeien tot het einde. Er zijn genoeg up tempo nummers die blijven hangen, maar Rose wisselt net zo goed met prachtige ballads. Een prima plaat van een authentieke en goede country artiest.
Key tracks: Home With You, Believe Me Angela, I’d Rather Be Alone, Better Man
Recensie | Spotify | Apple Music

29. T.J. Hernandez – Destination Unknown

TJ Hernandez - Destination Unknown album cover

Outlaw country is voor mij dit jaar het genre geworden waar ik het meest naar luisterde. Jaren 70 outlaw country (Waylon Jennings, Willie Nelson en Billy Joe Shaver), maar ook recente outlaw country (Cody Jinks en Ward Davis). Er valt nog genoeg te ontdekken binnen te genre, maar T.J. Hernandez viel extra op dit jaar met nieuwe plaat Destination Unknown. Rauwe country muziek, scheurende pedal steels en teksten uit het leven gegrepen. Destination Unknown is alles wat ik zoek in een outlaw country album.
Key tracks: Hair of the Dog, Between a Woman and a Song, Catch Me If You Can, A Writer’s Mind
Recensie | Spotify | Apple Music

28. Karen Jonas – The Southwest Sky and Other Dreams

Karen Jonas - The Southwest Sky and Other Dreams album cover

Karen Jonas weet met The Southwest Sky and Other Dreams haar positie in het Americana genre te verstevigen. Jonas is een top verhalenverteller en op deze plaat is het niet anders. Er is genoeg te ontdekken met o.a. gevoelige ballad Maybe You’d Hear Me Then en vrolijk, opgetogen en speelse Pink Leather Boots. The Southwest Sky and Other Dreams is weer een absolute hit en een fijne toevoeging aan het indrukwekkende oeuvre van Jonas.
Key tracks: The Last Cowboy (At the Bowling Alley), Tuesday, Pink Leather Boots, Maybe You’d Hear Me Then, Better Days
Recensie | Spotify | Apple Music

27. Dawn Landes – ROW

Dawn Landes - ROW album cover

ROW van Dawn Landes is een conceptalbum geworden over de avonturen van Tori McClure. McClure deed in de jaren 90 twee pogingen om de Atlantische oceaan over te roeien. Haar missie lukte uiteindelijk de tweede keer. Landes maakt hier in 18 liedjes een prachtig verhaal over. Het is een gloedvolle, meeslepende en epische plaat geworden. Dawn Landes had mij al met eerdere albums Meet Me at the River (2018) en Bluebird (2014), maar met ROW ben ik helemaal om. Wat een talent.
Key tracks: Independent Spirit, Mount Everest, Oh Amelia, Dear Heart
Recensie | Spotify | Apple Music

26. Ashley Campbell – Something Lovely

Ashley Campbell - Something Lovely album cover

Ashley Campbell, dochter van overleden country artiest Glenn Campbell, maakt met Something Lovely een album die makkelijk tussen de platen van de jaren 60 en 70 past. Alhoewel haar debuut The Lonely One nog richting country pop neigde, betreedt ze met Something Lovely het juiste pad. Vince Gill wordt zelfs uit de hoge hoed getoverd en geeft het album een boost. Ashley Campbell is de real deal voor country muziek en heeft daarnaast een erg prettige persoonlijkheid (lees het interview dat ik met haar had).
Key tracks: If I Wasn’t (ft. Vince Gill), Something Lovely, Remembering, Suitcase Heart, Alice
Recensie | Interview| Spotify | Apple Music

25. Charley Crockett – Welcome to Hard Times

Charley Crockett - Welcome to Hard Times album cover

Charley Crockett blijft doorstomen. Sinds zijn debuut in 2015 heeft hij inmiddels acht albums uitgebracht. Laatste worp Welcome to Hard Times grijpt terug naar jaren 60 van onder andere de Bakersfield Sound en doet dat op een meer dan behoorlijke manier. Het klassieke geluid op deze plaat past goed bij de stem van Crockett en zijn er bekende namen betrokken zoals Dan Auerbach, Vincent Neil Emerson en Dallas Burrow.
Key tracks: Welcome to Hard Times, Run Horse Run, Tennessee Special, Heads You Win, The Poplar Tree
Recensie | Spotify | Apple Music

24. Jason Isbell & The 400 Unit – Reunions

Jason Isbell & the 400 Unit - Reunions album cover

Jason Isbell heeft inmiddels een aardig rijtje albums staan. Met Southeastern (2013) als hoogtepunt en het album waar hij mee is doorgebroken. Reunions is weer een fijne toevoeging aan het oeuvre. Dit keer opnieuw met zijn band The 400 Unit. Iets minder prominent aanwezig dan op eerdere album is Isbell’s vrouw en fiddle-queen Amanda Shires. Maar desalniettemin is Reunions weer volop genieten en toont Isbell wederom zijn spierballen.
Key tracks: Dreamsicle, Only Children, Overseas, St. Peter’s Autograph, It’s Gets Easier
Recensie | Spotify | Apple Music

23. Randy Rogers & Wade Bowen – Hold My Beer, Vol 2

Randy Rogers & Wade Bowen - Hold My Beer volume 2 album cover

Iedereen smacht naar live optredens. Amerika is langzaam weer gaan opstarten met shows. En wie staan er bij mij op het lijstje om ooit nog is live te zien? Juist, Randy Rogers & Wade Bowen. Alhoewel ik alleen op albums kan afgaan kan ik mij niet voorstellen dat deze mannen live niet een avond weggeven om nooit te vergeten. Want op Hold My Beer vol. 2 spat de vrolijkheid en enthousiasme er weer vanaf. Met een paar regelrechte klassiekers zoals het grappige Rodeo Clown en Her. Daarnaast doen bekende namen hun intreden zoals Waylon & Shooter Jennings en Asleep at the Wheel.
Key tracks: Rodeo Clown, Rhinestoned, This Ain’t My Town, Her
Recensie | Spotify | Apple Music

22. Brandy Clark – Your Life Is a Record

Brandy Clark - Your Life Is a Record album cover

Brandy Clark zet hoog in met nieuwe plaat Your Life Is a Record. Het niveau van de nummers is hoog en Clark wisselt up tempo af met gevoelige ballads op een manier die goed aanvoelen. De plaat ademt sfeer uit en richt zich volledig op het Americana genre. Subtiele fiddle klanken worden afgewisseld met twinkelende percussies. Mede door producer Jay Joyce (Miranda Lambert, Ashley McBryde) kan Your Life Is a Record met gemak meedoen met grote Americana artiesten zoals Brandi Carlile. Of samenwerken met Carlile kan ook getuigen het nummer Same Devil. Redelijk ingetogen nummer overigens, maar ik zet liever Your Life Is a Record nog eens op.
Key tracks: I’ll Be the Sad Song, Long Walk, Pawn Shop, Who You Thought I Was, Apologies
Recensie | Spotify | Apple Music

21. Zach Bryan – Elisabeth

Zach Bryan - Elisabeth album cover

Zach Bryan ging vorig jaar viraal met zijn debuutalbum DeAnn. Bryan, in dienst van het leger, maakte met DeAnn grote indruk. Het was een volledig akoestisch album opgenomen op een laptop in een kleine woonkamer. Dat vervolg Elisabeth zo kort volgt mag als verrassing worden gezien. Ook Elisabeth is volledig akoestisch opgenomen met verschil iets meer accenten dan alleen de gitaar. Het is in ieder geval weer volop genieten met de zoete teksten van Bryan. Na Elisabeth volgde dit jaar EP Quiet, Heavy Dreams (recensie) waar opnieuw wat meer instrumentatie aan is toegevoegd. Zach Bryan blijft zich ontwikkelen en de country muziek wereld kijkt uit naar wat deze artiest meer te bieden heeft.
Key tracks: Come As You Are, Heading South, Leaving, Hopefully, Loom, Me and Mine, Revival
Recensie | Spotify | Apple Music