2020 was natuurlijk een dubbel jaar. Live shows waren er nagenoeg niet en veel artiesten zaten thuis. Toch werd dit nadeel omgezet in voordeel. Veel artiesten werden creatief en zochten social media op om de muziek gaande te houden. Daarnaast werd er meer tijd vrijgemaakt voor het schrijven van nieuwe muziek. Iets waar we 2021 denk ook veel van gaan horen.

Maar 2020 was vooral een jaar met veel en veel muziek. Het was lastig om een top 50 te maken van mijn beste albums, maar ben er redelijk goed uitgekomen. De lijst betreft veel albums uit Texas. Deze staat in Amerika is dit jaar voor mij een verademing geweest met knallers van albums. In de top 10 komt daar dan ook veel van terug.

Natuurlijk zal ik albums zijn vergeten. Ik luister tijdens december nog veel nieuwe albums uit dit jaar die veel indruk maken. Schroom niet om mij te attenderen op albums waarvan jij denkt die niet mogen ontbreken in het eindejaarslijstje van 2020. Ik ben benieuwd!

Dan nu de lijst met nummers 10 t/m 1.

10. Hannah White & The Nordic Connections – Hannah White & The Nordic Connections

Hannah Williams & the Nordic Connections album cover

Toch wel een verrassing deze Hannah White met de Noorse begeleidingsband The Nordic Connections. Een Europese country plaat die makkelijk zich staande houdt tussen het Amerikaanse countrylandschap. Hannah White en de band zijn erg goed op elkaar ingespeeld en toveren een na het andere pareltje tevoorschijn. Heel positief om te zien dat Europa ook haar steentje bijdraagt aan country muziek en laten we hopen dat dit niet het laatste is wat we horen van Hannah White & The Nordic Connections.
Key tracks: Never Get Along, Gotta Work Harder, My Father, Like We’ve Always Done, When You’re Not Around
Recensie | Spotify | Apple Music

9. The Wilder Blue – Hill Country

The Wilder Blue - Hill Country album cover

Beetje verwarrend, maar toen The Wilder Blue dit debuut uitbracht had de band nog de naam van het album: Hill Country. Waarschijnlijk door het succes van dit album hebben ze de naam veranderd naar The Wilder Blue. Maakt allemaal niet uit, want The Wilder Blue maakt een van de beste debuutplaten van het jaar. Met open en eerlijke country muziek doet frontman Zane Williams en zijn consorten duidelijk van zich horen. Het album is een sterk fundament waarop in de toekomst kan worden doorgebouwd.
Key tracks: The Eagle, Palomino Gold, Company Man, Evergreen, Dixie Darlin’
Recensie | Spotify | Apple Music

8. Ward Davis – Black Cats and Crows

Ward Davis - Black Hats and Crows album cover

Het beste outlaw country album van 2020. Het was lang wachten, zo’n vijf jaar, maar Ward Davis heeft eindelijk de langverwachte opvolger van 15 Years in a 10 Year Town uitgebracht. Black Cats and Crows is alles wat outlaw country zo goed maakt en meer. De teksten zijn een tikkeltje zwaarmoedig, maar dat past eigenlijk helemaal bij het outlaw genre. Daarnaast wordt op deze plaat de beste outlaw country artiest van dit moment niet vergeten, namelijk Cody Jinks. Jinks schreef samen met Davis het nummer Colorado dat verscheen op Lifers (2018) en nu dus ook een versie op Black Cats and Crows.

Geef je over aan de melodie├źn en teksten en je hebt een van de beste country platen van het jaar. Ward Davis is een serieuze country artiest om rekening mee te houden en maakt dat met Black Cats en Crows waar.
Key tracks: Ain’t Gonna Be Today, Threads, Colorado, Book of Matches, Nobody, Good and Drunk
Recensie | Spotify | Apple Music

7. Kyle Nix – Lightning on the Mountain & Other Short Stories

Kyle Nix - Lightning on the Mountain and Other Short Stories album cover

Kyle Nix gaat op de solo tour nu zijn band Turnpike Troubadours tijdelijk uit elkaar zijn. Frontman van de Troubadours Evan Felker is inmiddels weer op het juiste pad, maar een verzoening blijft nog even uit. Fiddle speler Nix besloot om een solo album uit te brengen. Lightning on the Mountain & Other Short Stories is het resultaat en staat vol met prachtig ingetogen country liedjes. De fiddle staat uiteraard centraal, maar Nix heeft ook de hulp ingeschakeld van zijn Turnpike Troubadours vrienden. Lightning on the Mountain is een heel behoorlijk project geworden waar Nix op de voorgrond treedt en meer dan imponeert. Klasse album.
Key tracks: Lightning on the Mountain, Sweet Delta Rose, Blue Eyes, Josephine, Good Girl Down the Road, Lonesome for You (Widower pt. 1)
Recensie | Spotify | Apple Music

6. Colter Wall – Wester Swing & Waltzes and Other Punchy Songs

Colter Wall - Western Swing & Waltzes album cover

Colter Wall is misschien wel een van de grootste verrassingen van de laatste jaren. Met zijn doorleefde en donkere stem vertelt hij country liedjes uit het leven gegrepen. Op zijn laatste plaat Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs levert hij tien nummers die je meenemen naar de ranches en rodeos in western Amerika. Het album bevat een mix van nieuwe muziek en oude muziek dat al eerder zijn intreden deed. Big Iron is hier een mooi voorbeeld waarvan het origineel natuurlijk van Marty Robbins kwam. Western Swing & Waltzes is een nieuw hoogtepunt voor Colter Wall en de toekomst ziet er rooskleurig uit.
Key tracks: Western Swing & Waltzes, Big Iron, Diamond Joe, Houlihans at the Holiday Inn
Recensie | Spotify | Apple Music

5. Ruston Kelly – Shape & Destroy

Ruston Kelly - Shape & Destroy album cover

Ruston Kelly maakte met zijn debuut Dying Star voor mij een van de beste albums van 2018. Met zijn tweede plaat Shape & Destroy bewijst hij dat hij geen eendagsvlieg is. Kelly gaat diep met deze plaat en bezingt zijn engelen en demonen. Dirt-emo wordt zijn muziek ook wel genoemd. Zijn huwelijk met Kacey Musgraves is na drie jaar voorbij, maar dit album werd gemaakt toen ze nog bij elkaar waren. Een nieuwe plaat van Kelly zal vast deze hartenzeer met zich meebrengen. Tot die tijd zet ik Shape & Destroy op en geniet van zijn emotionele rollercoaster.
Key tracks: Radio Cloud, Alive, Changes, Mid-Morning Lament, Under the Sun
Recensie | Spotify | Apple Music

4. John Baumann – Country Shade

John Baumann - Country Shade album cover

De Texaanse muziekindustrie is erg productief geweest dit jaar. Zo hadden we bijvoorbeeld al eerder in de lijst Randy Rogers & Wade Bowen, Joshua Ray Walker en The Wilder Blue. Zo ook bracht John Baumann dit jaar zijn derde solo album Country Shade uit. En dit is alles wat je mag verwachten van Texas country. Baumann is trots op zijn thuisstaat en laat dat meerdere malen horen. Maar ook blikt hij terug op een periode dat country muziek nog heel natuurlijk was en een authenticiteit uitstraalden. Country Shade is eigenlijk een album die niet mag ontbreken in je collectie.

Baumann blijft productief, want hij heeft inmiddels twee nieuwe fijne tracks uitgebracht geheel in de lijn van Country Shade genaamd Texas Dead en Tokyo Smile (te vinden op Spotify).
Key tracks: The Country Doesn’t Sound the Same, Next Ride Around the Sun, Daylights Burning, Homesick for the Heartland, Sunday Morning Going Up
Recensie | Spotify | Apple Music

3. The Panhandlers – The Panhandlers

The Panhandlers album cover

Vanuit de Texas panhandle (het vlakke landschap in het noorden van Texas) brengen The Panhandlers country zoals country hoort te zijn. The Panhandlers zijn William Clark Green, Cleto Cordero, Josh Abbott en John Baumann. Allen spelen ze in andere bands of solo, maar zijn voor dit speciale project bij elkaar gekomen. Een supergroep als je wilt. IJzersterke Texas country muziek brengen deze Texanen. Verhalen over het leven in de Texas panhandle krijgen we te horen die muzikaal gezien veilig binnen de lijntjes kleurt, maar oh zo effectief zijn.
Key tracks: West Texas In my Eye, Panhandler Slim, Lonesome Heart, Cactus Flower, Caprockin’
Recensie | Spotify | Apple Music

2. Josh Abbott Band – The Highway Kind

Josh Abbott Band - The Highway Kind album cover

Net zo als John Baumann doet Josh Abbott ook mee met The Panhandlers die dit jaar hun debuutalbum uitbrachten. Maar Josh Abbott heeft naast The Panhandlers een eigen band waarvan The Highway Kind in november is uitgekomen. Het is een typische Texas country plaat geworden. Fiddles, pedal steels, gitaren domineren en Josh Abbott Band levert werkelijk waar een paar pareltjes af die perfect passen in het rijke oeuvre van de band. Luister naar de drie key tracks en hopelijk begrijp je waarom ik helemaal lyrisch ben over de huidige staat van Texas country. En dan ook gelijk de artiesten die in dit eindejaarslijstje voorkomen.
Key tracks: The Highway Kind, Settle Me Down, Women & Wishes
Recensie | Spotify | Apple Music

1. Courtney Marie Andrews – Old Flowers

Courtney Marie Andrews - Old Flowers album cover

Wat kunnen break-up albums toch mooi zijn. Je hebt ze in alle soorten en maten. Courtney Marie Andrews maakt het wel heel stilistisch en intiem. Dat Old Flowers een van de beste platen, nee de beste plaat, van 2020 is geworden wist ik eigenlijk al vanaf de eerste beluistering. Wat een pracht allemaal met twinkelende subtiele percussies, zacht scheurende pedal steels en meer minimalistische accenten. De teksten staan in het teken van een gebroken hart, het alleen zijn en hoe verder te gaan. Tel daarbij op Andrew’s fluwelen stem en dat maakt Old Flowers haar beste tot nu toe.
Recensie | Spotify | Apple Music
Key tracks: How You Get Hurt, Burlap String, Guilty, It Must Be Someone Else’s Fault