2020 was natuurlijk een dubbel jaar. Live shows waren er nagenoeg niet en veel artiesten zaten thuis. Toch werd dit nadeel omgezet in voordeel. Veel artiesten werden creatief en zochten social media op om de muziek gaande te houden. Daarnaast werd er meer tijd vrijgemaakt voor het schrijven van nieuwe muziek. Iets waar we 2021 denk ook veel van gaan horen.

Maar 2020 was al een jaar met veel en veel muziek. Het was lastig om een top 50 te maken van mijn beste albums, maar ben er redelijk goed uitgekomen. De lijst betreft veel albums uit Texas. Deze staat in Amerika is dit jaar voor mij een verademing geweest met knallers van albums. In de top 10 komt daar dan ook veel van terug.

Natuurlijk zal ik albums zijn vergeten. Ik luister tijdens december nog veel nieuwe albums uit dit jaar die veel indruk maken. Schroom niet om mij te attenderen op albums waarvan jij denkt die niet mogen ontbreken in het eindejaarslijstje van 2020. Ik ben benieuwd!

Dan nu de lijst met nummers 40 t/m 31.

40. Aubrie Sellers – Far From Home

Aubrie Sellers - Far from Home album cover

Aubrie Sellers (dochter van Lee Ann Womack) brengt met haar tweede album Far From Home ruige garage country rock. Zware scheurende gitaren zijn dominerend zoals ook op haar debuut Something Special. Maar het nummer wat het meest indruk maakt is het liefelijke Haven’t Kissed Me Yet. Met zoveel precisie en gevoel maakt Sellers een van de beste singles dit jaar.
Key tracks: My Love Will Not Change, Drag You Down, Haven’t Kissed Me Yet, Under the Sun
Recensie | Spotify | Apple Music

39. Tyler Childers – Long Violent History

Tyler Childers - Long Violent History album cover

Een nieuw Tyler Childers album zo laag? Hoe is dat mogelijk? We hebben hier te maken met een tussendoortje. Childers heeft de fiddle opgepakt en het instrument geperfectioneerd. Zo horen we op Long Violent History voor het grote merendeel instrumentale nummers. Geen zang, alleen melodieën van fiddle, mandoline, banjo e.d. Laatste nummer en tevens titelnummer Long Violent History bevat wel zang en is het meest interessante aan dit album.
Key tracks: Long Violent History
Recensie | Spotify | Apple Music

38. Elijah Ocean – Blue Jeans and Barstools

Elijah Ocean - Blue Jeans and Barstools album cover

Heerlijke oude stijl honky tonk muziek van deze Elijah Ocean. De van oorsprong uit Maine komende Amerikaan heeft inmiddels vijf platen uitgebracht. Op zijn laatste worp Blue Jeans & Barstools is het ouderwets genieten met de pedal steel die doet terugdenken aan de Bakersfield Sound. Een integere plaat die dit plekje meer dan waard is.
Key tracks: Honky Tonkin’ Again, My Match, I Left My One Spot (Back at the 5 Spot), Bring Back That Bakersfield Sound, Good Clean Livin’, Outlaw Through and Through
Recensie | Spotify | Apple Music

37. Hellbound Glory – Pure Scum

Hellbound Glory - Pure Scum album cover

Na Craig Gerdes de tweede outlaw artiest die dit jaar een nieuwe album heeft uitgebracht. Hellbound Glory aka Leroy Virgil brengt al een tijdje muziek uit. Sinds 2008 om precies te zijn. Daarom kan je Hellbound Glory zien als een van de eerste outlaw acts van de 21e eeuw. Met Pure Scum heeft Hellbound Glory weer een fraaie plaat afgeleverd. Soms rauw soms intiem. Past helemaal binnen het outlaw genre. Ik ben niet bekend met eerdere albums van Hellbound Glory, maar Pure Scum nodigt zeker uit naar meer.
Key tracks: Someone to Use, Dial 911, Neon Leon, Damned Angel, Hank Williams Lifestyle
Recensie | Spotify | Apple Music

36. Kip Moore – Wild World

Kip Moore - Wild World album cover

Na Nashville productie Sunday Drive van Brett Eldredge heeft ook Kip Moore een plekje bemachtigd in deze lijst. Geheel terecht, want Wild World is ondanks dat het een Nashville product is een krachtige plaat geworden. Veel up tempo nummers die ondersteund worden door de doorleefde en rauwe stem van Moore. Op 21 februari volgend jaar komt er een deluxe editie uit met 4 extra nieuwe nummers. Don’t Go Changing daarvan is inmiddels vrijgegeven.
Key tracks: Southpaw, Fire and Flame, Red White Blue Jean American Dream, Grow on You, South
Recensie | Spotify | Apple Music

35. Jaime Wyatt – Neon Cross

Jaime Wyatt - Neon Cross album cover

De verwachtingen op dit album van Jaime Wyatt waren bij bovengemiddeld. Dit kwam omdat haar debuut EP Felony Blues uit 2017 zo ontzettend goed was. En met Neon Cross maakt ze deze verwachtingen helemaal waar. De outlaw, die Wyatt min of meer is, slaat over op dit album. Tel daarbij op dat Shooter Jennings (zoon van Waylon) de producer van deze plaat is en Jessi Colter (vrouw van Waylon) een bijdrage levert aan nummer Just a Woman en je hebt een perfecte bad-ass outlaw country plaat.
Key tracks: Neon Cross, L I V I N, By Your Side, Just a Woman, Rattlesnake Girl, Hurt So Bad
Recensie | Spotify | Apple Music

34. Justin Wells – The United State

Justin Wells - The United State album cover

Justin Wells maakte veel indruk met zijn oude band Fifth on the Floor. Die gingen helaas een aantal jaar geleden uit elkaar. The United State is het tweede solo album van Wells. Justin Wells maakt outlaw muziek en The United State is weer outlaw muziek van het hoogste standje. Met zijn rauwe stem raakt hij de luisteraar precies waar het nodig is. Een album met veel intensiteit, gevoel en soul.
Key tracks: The Screaming Song, No Time for a Broken Heart, It’ll All Work Out
Recensie | Spotify | Apple Music

33. William Prince – Reliever

William Prince - Reliever album cover

En daar is de eerste Dave Cobb productie. William Prince laat met zijn tweede album Reliever prachtig zwoele zomer muziek horen. Tekstueel gezien gaat Reliever over de relatie met zijn vrouw en zijn rol als vader van zijn kinderen. Lichte effectieve pedal steel klanken zoals op Heaven and Hell zijn duidelijk van de hand van Cobb, maar Reliever is vooral een folk en americana plaat geworden. Dat is niet erg, want dit album excelleert uitstekend in dit genre. Dit is overigens niet de enige plaat die Prince dit jaar heeft uitgebracht. Gospel First Nation is een gospel album geheel in akoestische vorm. Interessant en een extra’tje voor de liefhebbers van William Prince.
Key tracks: The Spark, Old Souls, Lighthouse, The Gun
Recensie | Spotify | Apple Music

32. Margo Price – That’s How Rumors Get Started

Margo Price - That's How Rumors Get Started album cover

Margo Price was saving country music met albums Midwest Farmer’s Daughter en All American Made. Pure country muziek die deed verlangen naar het verleden. Met haar nieuwe plaat zegt ze country eigenlijk vaarwel. Met Sturgill Simpson als producer is That’s How Rumors Get Started een volwaardige rock plaat geworden. Voor de doorgewinterde fans een fijne toevoeging aan het oeuvre van Price. Voor de country fanaat een lichte teleurstelling. Ik ben kamp één en heeft daardoor een mooi plekje gekregen in dit eindejaarslijstje.
Key tracks: That’s How Rumors Get Started, Stone Me, Hey Child, Gone to Stay
Recensie | Spotify | Apple Music

31. Joshua Ray Walker – Glad You Made It

Joshua Ray Walker - Glad You Made It album cover

De ontelbare optredens in honky tonks in Texas en omgevende staten maken van Joshua Ray Walker een naam om te onthouden. Timmert al zo’n tien jaar aan de weg, maar Glad You Made It is pas z’n tweede album. We horen op deze nieuwe plaat good ol’ country muziek, maar Walker schuwt niet om zijn rockschoenen aan te doen. Dat maakt Glad You Made It een afwisselende plaat in de positieve zin van het woord. Tel daarbij op de ervarenheid van deze jongeman en je hebt een niet te missen kandidaat voor de toplijstjes.
Key tracks: Voices, True Love, Bronco Billy’s, Boat Show Girl, Play You a Song
Recensie | Spotify | Apple Music