EP’s zijn meestal een showcase voor opkomende albums van artiesten. Of soms passen de nummers op een creatieve manier niet op een album. Of er is gewoonweg geen genoeg inspiratie voor een LP. 2020 had weer een paar prachtige (en mindere) EP’s die ik jullie niet wil onthouden.

Zo bracht Zach Bryan onverwachts in november een EP uit terwijl hij eerder in 2020 al zijn tweede album Elisabeth uitbracht. Parker McCollum deed een goede zet om een EP uit te brengen. Mainstream country heeft McCollum omarmd en het nummer Pretty Heart is een nummer-1 hit geworden in de Billboard Charts. Pretty Heart staat op de Hollywood Gold EP. Een volledig album kan in 2021 niet uitblijven.

Daarnaast heb ik hier en daar nog wat andere EP’s opgepakt die zeer de moeite waard zijn. Scroll snel naar beneden om te zien welke EP’s de lijst hebben gehaald.

Zach Bryan – Quiet, Heavy Dreams

Zach Bryan - Quiet Heavy Dreams album cover

Zach Bryan blijft doorstomen, ontwikkelen en veranderen. Zijn debuutplaat DeAnn was volledig akoestisch. Het vorig jaar verschenen album Elisabeth had iets meer accenten op de instrumentatie. Met de EP Quiet, Heavy Dreams die volgde zien we nog meer signalen van een soort van productie. De teksten op deze EP zijn weer typisch de gevoelige man Zach Bryan, niets nieuws meer. Ik verwacht met zijn volgende album een volwaardig hoogstaand kwalitatieve country plaat die in een professionele studio is opgenomen. Producer Dave Cobb is al meerdere malen met Bryan gesignaleerd dus dat zou mij niets verbazen. Tot die tijd hebben we wel even genoeg aan deze EP en albums DeAnn en Elisabeth.
Key tracks: Crooked Teeth, November Air
Recensie | Spotify | Apple Music

Parker McCollum – Hollywood Gold

Parker McCollum - Hollywood Gold EP album cover

Golden boy Parker McCollum uit Texas is eindelijk doorgebroken bij mainstream Nashville. En volledig verdiend. Pretty Heart schoot recentelijk naar de nummer 1 positie in de Billboard Country Charts. De Hollywood Gold EP bevat Pretty Heart met daarnaast stuk voor stuk andere sterke nummers. Het is toegegeven ver verwijderd van Texas country, maar voor Nashville standaarden is dit een prima EP. Er is begin dit jaar een nieuwe single uitgebracht genaamd To Be Loved By You. Splinternieuw en we mogen door deze snelle opvolger van de EP hopen op een nieuw album dit jaar.
Key tracks: Young Man’s Blues, Like a Cowboy, Pretty Heart, Love You Like That
Recensie | Spotify | Apple Music

Florida Georgia Line – 6-Pack EP

Florida Georgia Line - 6 Pack EP

12 februari brengt Florida Georgia Line het nieuwe album Life Rolls On uit. Vorig jaar verschenen daar de eerste zes nummers van in de vorm van de 6-Pack EP. Natuurlijk worden genres weer met elkaar vermengd en horen we veel hip-hop en rap terug. Na Life Rolls On gaan Tyler Hubbard en Brian Kelly tijdelijk hun eigen weg en zullen waarschijnlijk solo albums uitbrengen. Misschien ook wel beter, want ik ben niet erg positief over de 6-Pack EP. Maar het blijft Florida Georgia Line en misschien verrassen ze met Life Rolls On (ondanks de nummers van deze EP die veel te veel hip-hop, rap en alles behalve country zijn).
Key tracks: I Love My Country
Recensie | Spotify | Apple Music

Drew Moreland – Feeling Good Again

Drew Moreland - Feeling Good Again album cover

Drew Moreland komt uit San Antonio en maakt Texas country. In 2018 kwam zijn gelijknamige en debuutalbum Drew Moreland uit en Moreland trad de afgelopen jaren veel op in en rondom Texas. Hij heeft een eigen studio waar hij zijn muziek opneemt. Feeling Good Again is de opvolger van zijn debuutalbum in de vorm van een EP. Feeling Good Again beslaat helaas maar vier nummers. Helaas omdat ik graag meer van Drew Moreland wil horen. De potentie is enorm. Hij heeft alles wat Texas country zo goed maakt. Een geschikte doorleefde country stem en muziek die voldoende authenticiteit en originaliteit bevat.
Key tracks: Feeling Good Again, Let’s Go to Vegas
Spotify | Apple Music

Desert Blonde – Live Slow Die Old

Desert Blonde - Live Slow Die Old album cover

Zach Hinkle is Desert Blonde. De muziek van Live Slow Die Old is zeer toepasselijk voor in de avonduren samen met een gezelschap buiten rondom een kampvuur. Prettig akoestische folkliedjes die makkelijk mee te zingen zijn. Dit is muziek met plezier gemaakt en niet meer dan dat. Desert Blonde gaat hier niet mee doorbreken bij het grote publiek, maar Live Slow Die Old mag toch opgemerkt worden. Als zijn het maar door een handjevol mensen. Een echte feelgood EP.
Key tracks: It Ain’t That Bad (To Be Alone), Stay for Good
Spotify | Bandcamp