Naast country muziek luister ik ook naar andere muziek genres. De afgelopen jaren was het voornamelijk country muziek, maar daarvoor stonden de genres rock, indie en folk regelmatig op. Dit jaar dus een stuk minder van die genres, maar ik kom toch nog tot een mooi lijstje. Niet allemaal heel intensief beluisterd (behalve The Killers en Joshua Hyslop), maar ik wil jullie deze albums niet laten missen. Het is altijd goed om open te staan voor ander soort muziek.

De lijst is willekeurig opgezet en heeft geen nummering.

The National Parks – Wildflower

The National Parks - Wildflower album cover

The National Parks maakt muziek die neigt naar het indie genre, maar heeft hier en daar Americana invloeden. Vandaar een plaatsje in deze lijst. Er is in ieder geval genoeg te genieten waardoor er veel key tracks zijn die het volledige potentieel van The National Parks laat zien. Simpele conclusie: prettige en makkelijk in gehoor liggende indie plaat.
Recensie| Spotify | Apple Music
Key tracks: Wildflower, Blue Moonlight, Horizon, Chance, I Can Feel It, Forever, Many Moons

Bon Jovi – 2020

Bon Jovi - 2020 album cover

Bon Jovi was mijn allereerste concert. Altijd een zwak gehad voor Jon en volg zijn album-output redelijk wat. Bon Jovi staat altijd garant voor lekkere no-nonsense muziek. Zo ook op nieuwe plaat 2020. We hebben de rockers zoals Limitless, Do What You Can en Beautiful Drug, maar mijn interesse gaat tegenwoordig uit naar de rustigere nummers. American Reckoning is daar een mooi voorbeeld van. Bon Jovi hoeft zo nodig niet meer, maar ze maken van elk album een feestje. En dat is te prijzen.
Key tracks: American Reckoning, Lower the Flag, Blood in the Water
Spotify | Apple Music

Bruce Springsteen – Letter to You

Net zoals Bon Jovi blijf ik voor Bruce Springsteen een zwak houden. Met zijn album Western Stars uit 2019 kon ik mij geluk niet op. Een country western album van “The Boss” was iets waar ik alleen maar van kon dromen. Een van mijn favorieten albums van Springsteen. Dit jaar is hij terug met de E Street Band en klinkt hij weer urgent en vanouds. Niet dat Letter to You slecht is, maar ik heb dit jaar niet de behoefte gehad om dit album veel te luisteren. Ik greep terug naar Western Stars. Maar toegevend voor de Springsteen-fan is dit definitief een aanrader en zal Bruce en de band je niet teleurstellen.
Key tracks: Letter to You, Janey Needs a Shooter, The Power of Prayer, If I Was the Priest
Spotify | Apple Music

Brian Fallon – Local Honey

Brian Fallon - Local Honey album cover

Als Bruce Springsteen de lijst haalt mag Brian Fallon niet ontbreken. Fallon vaak vergeleken met Springsteen treedt al een tijdje solo op. Zijn band The Gaslight Anthem staat voor onbepaalde tijd stil. Inmiddels heeft Fallon 3 solo albums uitgebracht waarvan Local Honey in 2020 uitkwam. En dit keer gooit hij het roer helemaal om. Geen rockers, maar intieme Americana liedjes waarin hij zijn familie en het normale leven wat daarbij hoort bezingt. Heel gevoelig allemaal en ik mag de weg waar Fallon is ingeslagen. Meer van dit soort muziek alsjeblieft!
Key tracks: When You’re Ready, 21 Days, Vincent, You Have Stolen My Heart
Recensie | Spotify | Apple Music

Darlingside – Fish Pond Fish

Darlingside - Fish Pond Fish album cover

Darlingside maakt dromerige indie pop muziek en Fish Pond Fish is een album perfect voor vakanties. Het doet mij denken aan mijn reis naar India. Dromerig naar buiten staren van uit een trein op weg naar een volgende bestemming. De muziek op dit album wekt allerlei kleuren en geuren op en geeft een gevoel van vrijheid. Helaas wordt reizen nog even afgeraden, maar Darlingside zal de eerste band zijn die ik op zet tijdens een volgend avontuur. Hopelijk zo snel mogelijk.
Key tracks: Ocean Bed, Green + Evergreen, Time Will Be, See You Change
Spotify | Apple Music

Ray LaMontagne – MONOVISION

Ray LaMontagne - MONOVISION album over

Voor de echte folkies onder ons mag Ray LaMontagne geen onbekende zijn. Hij heeft misschien wel de mooiste folk liedjes geschreven van de 21e eeuw. Met zijn doorbraakalbum Trouble en opvolger Till the Sun Turns Black stal hij menig hart. Latere albums zou hij uitstapjes maken naar indie en de psychedelica, maar met MONOVISION is hij weer helemaal terug bij z’n roots. Wat een heerlijke plaat is dit toch. Met LaMontagne’s rasperige stem en minimalistische muzikale begeleiding is dit voor mij een van de grootste verrassingen van 2020 geworden. Intiem, lief, voorzichtig en af en toe het gas erop, maar tegelijk zeer effectief. Dat is het album MONOVISION.
Key tracks: I Was Born to Love You, Strong Enough, We’ll Make It Through, Misty Morning Rain, Rocky Mountain Healin’
Recensie | Spotify | Apple Music

Leah Capelle – Triptych

Leah Capelle - Triptych album cover

Met een beetje surfen op verschillende muziekwebsites terechtgekomen bij Leah Capelle. De cover intrigeerde mij en zo ook de muziek. Alternatieve emo indie rock is een goede benaming voor triptych. Je kan het zien als een nieuwe Phoebe Bridgers. Alleen Leah Capelle rockt wat meer. De fijnste ontdekking van 2020 op non-country gebied.
Key tracks: triptych, alder lake, know me better, four am, i quit, changed
Spotify | Apple Music

David Ramirez – My Love Is a Hurricane

David Ramirez - My Love Is a Hurricane album cover

David Ramirez begon als Americana artiest, maar met zijn laatste album My Love Is a Hurricane streeft hij een synthesizer indie geluid na. De muziek is dan ook totaal anders dan voorgaande albums. De teksten zijn weer scherp en zijn ten tijde geschreven van een liefdesrelatie, die overigens op dit moment uit is. David Ramirez levert weer puike kwaliteit af, alleen dus in een iets andere muzikale vorm. Jammer voor de Americana purist, maar dit is wel degelijk ontwikkeling.
Key tracks: Lover Will You Lead Me?, I Wanna Live in Your Bedroom, Hallelujah Love is Real!, Easy Does It
Recensie | Spotify | Apple Music

Sufjan Stevens – The Ascension

Sufjan Stevens -The Ascension album cover

Eclectisch is wat de muziek van Sufjan Stevens het best kan worden omgeschreven. Elk album die Stevens uitbrengt heeft zijn eigen identiteit en diversiteit. Was het 5 jaar geleden met Carrie & Lowell een intieme folkplaat met The Ascension schiet hij volledig de elektronische kant op. Meeste te vergelijken met Age of Adz uit 2010, maar toch ook op zichzelf staand. Het is knappe muziek waar je echt de tijd voor moet nemen. Het album is daardoor aan de lange kant (1 uur en 20 minuten). Met volledige toewijding en concentratie is The Ascension een plaat die het volledig waard is. Geen snel tussendoortje dus, maar opperste concentratie. Dan volgen de pareltjes vanzelf.
Key tracks: Make Me An Offer I Cannot Refuse, Video Game, Tell Me You Love Me, Goodbye To All That, The Ascension, America
Spotify | Apple Music

Nada Surf – Never Not Together

Nada Surf - Never Not Together album cover

Nada Surf is echt zo’n band die al jaren meegaat en niet weet van ophouden. Telkens leveren ze gewoon weer goede platen af. Voor de duidelijkheid dit is zo’n typische indie-pop-band. Niets mis mee, want de muziek is aanstekelijk en ligt makkelijk in het gehoor. Daarnaast is de muzikale zang van frontman Matthew Caws uniek, makkelijk te behappen en werkt zelfs lichtelijk verslavend. Je wilt blijven luisteren. Nada Surf is vanaf de jaren 90 van vorige eeuw actief en heeft tegenwoordig nog steeds erg goede album-output waarvan Never Not Together opnieuw het bewijs van is.
Key tracks: So Much Love, Come Get Me, Just Wait
Spotify | Apple Music

Joshua Hyslop – Ash & Stone

Joshua Hyslop - Ash & Stone album cover

Joshua Hyslop wijkt niet af van zijn bekende formule. Dat zijn intieme en gevoelige folk liedjes. Met zijn fluisterzachte stem betovert hij de luisteraar. Ash & Stone is inmiddels zijn vierde album en ook dit album is weer een feest van herkenning. Misschien niet meer verrassend te noemen, maar soms maakt dat niet uit. Het is weer genieten en doet tevens uitnodigen om zijn eerdere albums weer op te zetten. Bij Joshua Hyslop zijn muziek zit veel kracht in de eenvoud.
Key tracks: One Shot in the Darkness, Something More, Gentle Heart
Spotify | Apple Music

The Killers – Imploding the Mirage

The Killers - Imploding the Mirage album cover

The Killers is voor mij de eerste band waar ik enorme fan van werd. Het jaar was 2006 toen tweede plaat Sam’s Town uitkwam. Nog steeds staat deze plaat hoog in aanzien bij mij en zo ook de andere albums. Imploding the Mirage is opgenomen zonder vaste bandleden gitarist Dave Keuning en bassist Mark Stoermer. Alhoewel dat erg jammer is schat ik dit album erg hoog in tussen de andere. Er staan geen fillers op en tot het laatste nummer Imploding the Mirage blijft het interessant. Knap van een band die al sinds 2004 albums uitbrengt. Er gaan geruchten van een snelle opvolger en dit keer wel met de bovengenoemde bandleden. Kan ik alleen maar toejuichen en laat mij dan weer opnieuw verrassen. Elk Killers album heeft een andere stijl / geluid en dat is uiteindelijk de kracht van The Killers.
Key tracks: My Own Soul’s Warning, Caution, My God
Spotify | Apple Music