Het eindejaarslijstje van Orange Flag Music bestaat uit albums die ik meerdere keren (minimaal drie) heb beluisterd. Het zijn albums waar ik vertrouwd genoeg mee ben geraakt en zo ook makkelijker zijn om in de toplijst te verschijnen. Daarnaast zijn het albums die op de meeste platformen, zowel fysiek als online, beschikbaar zijn.

De honorable mentions bestaan voornamelijk uit albums die ik pas in de de laatste maand van dit jaar heb beluisterd. En daardoor minder bekend mee ben. Ook het live album van Cody Jinks en de herbewerkingen van Sturgill Simpson vond ik niet geschikt om op te nemen in het eindejaarslijstje. Betekent natuurlijk niet dat ik ze minder vind. Integendeel. Alleen passen ze niet goed in het format. Dat gezegd te hebben zijn onderstaande albums meer dan het luisteren waard.

Dan nu de honorable mentions van 2020.

Phoebe Hunt & The Gatherers – Neither One of Use Is Wrong

Phoebe Hunt & the Gatherers - Neither On of Us Is Wrong album cover

Alleen maar lof over deze nieuwe plaat van Phoebe Hunt & The Gatherers. Neither One of Us Is Wrong heeft een geheimzinnige en mystieke gloed over zich. Met begeleidingsband The Gatherers heeft ze een plaat uitgebracht die je steeds opnieuw wilt beluisteren. Rijke en diverse instrumentatie zijn troef hier. Had zo in de top 10 van het eindejaarlijstje kunnen vallen. Doordat het album alleen te koop is op Bandcamp is er besloten om Neither One of Us Is Wrong tot honorable mention te maken.
Key tracks: Take My Love, Good Blood, Some Things Change, November
Recensie | Bandcamp

Chris King – Smoothing Fur

Chris King - Smoothing Fur album cover

Iets later dan verwacht, maar Chris King heeft kort voor het einde van 2020 een nieuw album uitgebracht. Smoothing Fur is de naam en totaal anders dan voorganger Animal. Op Smoothing Fur laat King zijn rock persona horen, die hem wat mij betreft heel goed staat. Daarnaast heeft hij naar mijn mening een van beste nummers van 2020 uitgebracht onder de naam van So Strange. Chris King is weer helemaal terug. Misschien iets anders, minder country dan verwacht, maar uiterst interessante plaat.
Key tracks: So Strange, Under Control, Artifacts
Recensie | Spotify | Apple Music

James Steinle – Cold German Mornings

James Steinle - Cold German Mornings album cover

James Steinle is productief geweest dit jaar, want Cold German Mornings is zijn tweede plaat van 2020. Eerste plaat What I Came Here For was toch een lichte teleurstelling en met Cold German Mornings krijgt hij een tweede kans. En die pakt hij aan. Alhoewel Steinle nog steeds een bepaalde richting mist en de genres door elkaar heen weven zijn de nummers een stuk beter. Geproduceerd door Scott Davis die onder andere betrokken was bij albums van Jamie Lin Wilson en Juliet McConkey.
Key tracks: Cold German Mornings, The Lusitania, Drunken Moon
Recensie | Spotify | Apple Music

Cody Jinks – Red Rocks Live

Cody Jinks - Red Rocks Live album cover

Cody Jinks kan en mag niet ontbreken in het eindejaarslijstje. Dit keer een honorable mention omdat het een live album betreft. Volgend jaar zullen we vast getrakteerd worden op nieuwe muziek gezien de productiviteit van deze outlaw artiest. Dit jaar dus Red Rocks Live. Een meer dan anderhalf durend live optreden waar de grootste hits voorbijkomen. Van Must Be the Whiskey tot Hippies and Cowboys. Dit is een album voor de fans en Cody Jinks weet die keer op keer te bedienen van hoogwaardige kwaliteit producten.
Key tracks: Somewhere in the Middle, Chasin’ that Neon Rainbow, Hippies and Cowboys, Loud and Heavy
Recensie | Spotify | Apple Music

Ingrid Andress – Lady Like

Ingrid Andress - Lady Like

Ingrid Andress is genomineerd in drie categorie├źn voor de Grammy Awards. Als nieuwkomer kan je dan wel wat. De reden dat Andress niet het normale eindejaarslijstje heeft gehaald is dat ik vind dat Lady Like niet helemaal tussen country hoort. Het is pop zoals Taylor Swift vroeger maakte. Desalniettemin hoor ik de kwaliteit en begrijp ik waarom Lady Like zoveel populariteit geniet. Prima pop-plaat.
Key tracks: Bad Advice, We’re Not Friends, The Stranger, More Hearts Than Mine
Recensie | Spotify | Apple Music

Sturgill Simpson – Cuttin’ Grass (volume 1 & 2)

Sturgill Simpson - Cuttin' Grass album cover
Sturgill Simpson - Cuttin' Grass, Vol.2

Sturgill Simpson redt eigenhandig 2020 met twee absolute toppers van Bluegrass albums. De twee delen bestaan voornamelijk uit oude songs van het oeuvre van Simpson en zijn vorige band Sunday Valley. Allemaal dus overgoten met een feesthagel van fiddle, akoestische gitaren, pedal steel en mandoline. Simpson doet het op zo’n manier dat de nummers zelfs sterker aanvoelen dan de originele versies. Dat is knap. En als je dan als afsluiter ook nog een nummer opzet die samen geschreven is met Merle Haggard ben je een grote en is dit alles behalve een tussendoortje.
Key tracks: I Don’t Mind (vol. 1), I Wonder (vol. 1), Sometimes Wine (vol. 1), Jesus Boogie (vol. 2), You Can Have the Crown (vol. 2), Hobo Cartoon (vol. 2)
Recensie (vol. 1) | Spotify (vol. 1) | Apple Music (vol. 1)
Recensie (vol. 2) | Spotify (vol. 2) | Apple Music (vol. 2)