Laatste update: 13 oktober 2020

Country muziek uit Texas is levendiger dan ooit. Met hoofdstad Austin als centraal punt waar genoeg muzikale creativiteit uit voortvloeit. Zo zijn er artiesten die op landelijk niveau naam maken zoals Cody Jinks en Turnpike Troubadours. Maar zo ook artiesten die redelijk binnen de grenzen van de Lone Star state blijven zoals Mike Ethan Messick en Bri Bagwell.

Ik houd voor mijn lijst de Texas Music Country Charts aan waar ik ook deels mijn inspiratie uit haal. De Texas Music Country Charts heeft artiesten binnen Texas gebied, maar ook artiesten die uit staten komen omringd door Texas zoals Oklahoma. De sterren die ik geef zijn een indicatie voor de populariteit van de artiest en volledig mijn eigen interpretatie.

Omdat er zoveel goede muziek uit Texas komt en het een waardige tegenhanger is van Nashville zullen er verschillende artikelen op deze site verschijnen over Texas country.

* = lokale populariteit
*** = nationale populariteit
***** = internationale populariteit

Turnpike Troubadours *****

Turnpike Troubadours

Bandleden: Evan Felker (frontman, vocals), Kyle Nix (fiddle), RC Edwards (bass), Ryan Engleman (gitaar), Gabe Pearson (drummer), Hank Early (pedal steel)
Genre: red dirt country, country rock
Plaats: Tahlequah, Oklahoma
Albums: Diamonds & Gasoline (2010), Goodbye Normal Street (2012), Turnpike Troubadours (2015), A Long Way from Your Heart (2017)
Streaming: Spotify | Apple Music | YouTube | Officiële website

Over: Turnpike Troubadours maken sinds 2007 muziek, maar hebben pas sinds 2019 mijn aandacht. De Oklahoma band is in die korte tijd uitgegroeid tot één van mijn favorieten country bands. Typerend voor de band is het fiddle spel van Kyle Nix. Toch wel één van de smaakmakers van de Turnpike Troubadours, naast charismatische frontman Evan Felker. Inmiddels 4 albums verder zit er niet echt vernieuwing in de muziek van de groep.

En daar heb ik totaal geen problemen mee, want elk album heeft veel mooie nummers. Om even snel een paar nummers op te noemen: Gin, Smoke, Lies (Goodbye Normal Street), Whole Damn Town (Diamonds & Gasoline) en Pay No Rent (A Long Way From Your Heart) mogen tot één van de vele klassiekers gerekend worden.

Op dit moment zijn de Turnpike Troubadours voor onbepaalde tijd op hiatus. De reden is dat Evan Felker door zijn overmatige drankgebruik niet kan optreden. In mei 2020 zijn er foto’s opgedoken van Evan Felker op een ranch. Hij ziet er goed uit en een terugkeer naar de Troubadours lijkt een kwestie van tijd. De andere leden zitten niet stil. Zo speelt gitarist Ryan Engleman mee op de nieuwe plaat van Reckless Kelly (American Jackpot / American Girls). Belangrijker is dat Kyle Nix op 26 juni 2020 een nieuw solo album heeft uitgebracht genaamd Lighting on the Mountain & Other Short Stories. Behalve Evan Felker doen alle andere leden van de Turnpike Troubadours mee op deze plaat.

Gin, Smoke, Lies

Jamie Lin Wilson ***

Jamie Lin Wilson

Naam: Jamie Lin Wilson (solo artiest en onderdeel van de band The Trishas)
Genre: Americana, Texas country
Plaats: D’Hanis, Texas
Albums: Holidays & Wedding Rings (2015), Jumping Over Rocks (2018)
Streaming: Spotify | Apple Music | YouTube | Officiële website

Over: Jamie Lin Wilson kan inmiddels wel als gevestigde naam binnen de Texas country muziek worden gezien. Met twee fantastische platen maakt ze veel indruk in Texas. Maar ze treedt ook op in andere staten. Dit zorgt ervoor dat ze ook populariteit buiten Texas geniet. Het is duidelijk dat Jamie Lin Wilson niet de standaard Nashville country pop muziek aan ons voorschotelt. Dit is country muziek met invloeden uit de jaren 70, maar heeft ook een eigentijdse invloeden. De platen hebben prachtige instrumentatie en dito teksten.
Jamie Lin Wilson is niet verlegen om andere artiesten bij haar albums te betrekken. Zo schreef ze met Evan Felker het nummer Oklahoma Stars die op Jumping Over Rocks staat. Ook oude rot in het vak Jack Ingram wordt betrokken. Het nummer Instant Coffee Blues van Guy Clark wordt opnieuw ingezongen door Wilson en Ingram. Op Holidays & Wedding Rings komt Wade Bowen voorbij op het nummer Just Some Things.

Jamie Lin Wilson is overigens veel eerder begonnen in de muziekindustrie. Vanaf 19 jarige leeftijd zat ze in bandjes The Gougers en The Trishas. In The Trishas speelt ook Kelley Mickwee die in 2014 haar debuutplaat You Used to Live Here uitbracht. Als Jamie Lin Wilson bevalt zou het album van Kelley Mickwee een prima tussendoortje zijn.

Als dat nog niet genoeg is doet Jamie Lin Wilson ook als gastartiest mee op andere albums. Zo staat haar naam op Mike Ethan Messick’s The Only Easy Day Was Yesterday (2011) en recentelijk op Garrett T. Capps’s All Right, All Night (2019). Ze is goede vrienden met Courtney Patton, Jason Eady, Mike Ethan Messick en Wade Bowen. Optreden doen ze veel met elkaar, maar het Mile 0 Fest Key West in Florida begin van elk jaar is het hoogtepunt. Op dit festival komen alle country en americana grootheden van deze tijd bij elkaar. Denk aan namen zoals Jason Isbell, Whiskey Myers, Mike and the Moonpies en Reckless Kelly. Een kleine greep van deze indrukwekkende line-up. Jamie Lin Wilson speelde de afgelopen jaren ook op dit festival en was elk keer weer één van de smaakmakers.

Eyes for You

Flatland Cavalry ****

Flatland Cavalry

Bandleden: Cleto Cordero (frontman, vocals), Jason Albers (drums), Reid Dillon (gitaar), Jonathan Saenz (bass), Wesley Hall (fiddle)
Genre: Texas country
Plaats: Lubbock, Texas
Albums: Come May EP (2015), Humble Folks (2016), Homeland Insecurity (2019)
Streaming: Spotify | Apple Music | YouTube | Officiële website

Over: Easy on the Ears, Heavy on the Heart is de lijfspreuk van Flatland Cavalry. En zo naar de muziek luisterend kan ik dit alleen maar bevestigen. Ik moet toegeven, Flatland Cavalry is één van mijn meest gewaardeerde bands uit Texas. Ingestapt in 2016 met Humble Folks levert Flatland Cavalry een mooie mix van country, folk en rock. De muziek blijft in eigen beheer en de groep hoeft zich niet te verantwoorden aan een platenlabel of iets dergelijks. Dit is kenmerkend voor de Texas Country muziek. Dat hoor je terug in de voortreffelijke songteksten, maar ook in de muziek zelf. De fiddle neemt een belangrijke positie in de muziek van Flatland Cavalry.

Flatland Cavalry geniet redelijke bekendheid in en buiten Texas. Door het vele touren en effectief gebruik van social media hebben ze een vaste fanbase opgebouwd. Uitverkochte zalen zijn tegenwoordig niet heel uniek meer voor ze. Inmiddels zijn er twee albums uitgebracht en een EP. De EP Come May is een goede instap als je meer wilt weten van Flatland Cavalry. Een korte introductie met nummers die gelijk in je hoofd blijven hangen. No Shade of Green en Missing You zijn hier goede voorbeelden van. Als je de smaak te pakken hebt zijn de albums Humble Folks en Homeland Insecurity zeker de moeite waard. De albums volgen de lijn van de EP en je zult overtuigd raken van de talenten van deze band. Om een paar nummers te tippen: One I Want, February Snow, A Life Where We Work Out, Honeywine, Come Back Down en Back to Me.

Nogmaals dit is één van mijn meest gewaardeerde Texas country bands van dit moment. De energie die zij geven op de platen, maar ook het contact op social media wat ze met de fans hebben is echt en geloofwaardig. Easy on the Ears, Heavy on the Heart dat is wat Flatland Cavalry is.

February Snow