Dolly Parton is natuurlijk bij iedereen bekend in Nederland. Van haar hits Jolene tot 9 to 5. Alles begon in de jaren 60 toen een jonge Parton na het afronden van haar school direct Nashville opzocht. Ze kwam in contact met Porter Wagoner. Samen deden ze jarenlang een tv show die extreem goed bekeken werd door het Amerikaanse publiek.

Country muziek was Parton haar eerste grote passie en ze bracht in de jaren 60 en 70 dan ook veel country platen uit. Later werd het voornamelijk pop muziek en richtte ze zich op andere projecten zoals films en een amusementenpark (Dollywood).

Deze top 10 bestaat alleen uit nummers van de jaren 60 en 70. Geheel logisch eigenlijk, omdat het allemaal country nummers zijn. Een 9 to 5, hoe bekend het ook is, zal je hier niet tegenkomen. Teveel pop.

Dat Parton de deur van country muziek niet helemaal dicht deed bewees ze met een aantal Bluegrass albums vanaf eind jaren 90 zoals The Grass Is Blue (1999), Little Sparrow (2001) en Halos & Horns (2002). Nummers van die albums hebben deze top 10 niet gehaald, maar zijn zeker het luisteren waard. Parton onthoudt waar haar roots liggen, ondanks haar wereldwijde bekendheid en andere uiteenlopende projecten.

Deze top 10 is dus echt een reflectie van de beginperiode van Parton’s muziekcarrière. Alle nummers zijn door Dolly Parton zelf geschreven en dat laat zien hoe groot country artiest Dolly Parton was, en nog steeds is.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Joshua (album: Joshua, 1971)
De allereerste nummer 1 hit in de Billboard charts voor Dolly Parton. Later zou ze met Joshua nog genomineerd worden voor een Grammy award maar verloor ze uiteindelijk.

Dolly Parton - Joshua

1.7M views

Something Fishy (album: Hello, I’m Dolly, 1967)
Something Fishy verscheen op Dolly Parton’s eerste album Hello, I’m Dolly. Het werd een bescheiden hit in de Billboard charts en een van de eerste hits in Dolly’s carrière.

Something Fishy

15K views

Coat of Many Colors (album: Coat of Many Colors, 1971)
Een prachtige ballad over haar jeugd. Dolly Parton is geboren in de Smokey Mountains in Tennessee en de familie Parton had het niet breed. Met maar liefst 12 broers en zussen moesten ze het met weinig doen. Coat of Many Colors kijkt terug op deze periode en is een van de bekendste nummers geworden binnen het oeuvre van Parton.

Dolly Parton - Coat of many colors

12.5M views

I Will Always Love You (album: Jolene, 1974)
Een van de bekendste nummers ooit van Parton. Het is een afscheidsnummer geworden voor Porter Wagoner. De man die de muziekcarrière van Dolly Parton naar grote bekendheid bracht. Het nummer werd gecovered door onder andere Whitney Houston die er een megahit mee scoorde.

Dolly Parton - I Will Always Love You (Audio)

3.5M views

The Last Thing On My Mind met Porter Wagoner (album: Just Between You and Me, 1968)
Porter Wagoner was dus de man die Dolly Parton groot maakte in Amerika. Ze hadden samen een tv show en namen duet albums op. The Last Thing on My Mind sprong er voor mij het meest uit en is een leuke en speels honky-tonk country nummer.

Porter & Dolly - The Last Thing On My Mind

576.6K views

Touch Your Woman (album: Touch Your Woman, 1972)
Touch Your Woman is opnieuw een ballad van Parton. Het is de enige single van het gelijknamige album en werd een top 10 hit in de Billboard country charts.

Touch Your Woman

26.8K views

Cowgirl and the Dandy (album: Here You Come Again, 1977)
Cowgirl and the Dandy komt uit 1977 van het album Here You Come Again. Het was eind jaren 70 al zo dat Parton richting pop ging. Toch vind ik Cowgirl and the Dandy nog net aan passen binnen country muziek.

Dolly Parton - Cowgirl & The Dandy (Live)

135.6K views

Jolene (album: Jolene, 1974)
Jolene is door alles en iedereen nagedaan, maar het origineel komt dus echt van Dolly Parton. Weinig aan toe te voegen alleen dat Jolene de wereldwijde doorbraak is geworden voor Parton.

Dolly Parton - Jolene (Audio)

62.4M views

I’ll Oil Wells Love You (album: Just Because I’m a Woman, 1968)
Na het luisteren van albums van Dolly Parton kwam I’ll Oil Wells Love You hoog op de lijst de staan. Uiteindelijk dus een plek in de top 10 bemachtigd. Een zoet country liefdesliedje die werd uitgebracht in de beginjaren van Parton’s carrière.

I'll Oilwells Love You

7.5K views

Dumb Blonde (album: Hello, I’m Dolly, 1967)
Tweede nummer in deze top 10 van debuut Hello, I’m Dolly. En inderdaad, Dolly is geen domme blondine, maar een slimme zakenvrouw. Dat was in haar begin carrière al zo en nu nog steeds. Ze weet hoe ze zich moet profileren en verkopen. Niet voor niets is ze een van de bekendste personen binnen de entertainment wereld.

Dolly Parton - Dumb Blonde (1967)

1.9M views