Merle Haggard is een van de bekendste country artiesten ooit. In de jaren 60 en 70 en deels jaren 80 maakte hij ongelofelijk veel hits zoals Okie from Muskogee, Misery & Gin en Mama Tried. Hij vond in deze periode een nieuwe muziekstroming uit genaamd Bakersfield Sound. Samen met Buck Owens vormden ze de tegenhanger van The Nashville Sound. Dat geluid uit Nashville was toentertijd glad en zoet, zoals eigenlijk Nashville nu nog steeds is. Bakersfield Sound had meer een conservatieve slag met gebruik van veel pedal steels en Fender Telecaster gitaren.

Haggard wordt nog steeds vandaag de dag herinnerd aan zijn talloze hits. Amerika liep met hem weg en doet dat nog steeds. Ondanks dat hij 6 april 2016 op 79-jarige leeftijd is overleden worden zijn nummer veel gecoverd en hoor je regelmatig Haggard’s naam terug in hedendaagse country songteksten.

Zoals ook bij Jones, Jennings en Nelson kwamen de beste albums van Haggard uit rond de jaren 70. Later in de jaren 90 en 21e eeuw stonden er andere country artiesten op. Haggard deed ook niet veel moeite om nieuwe platen uit te brengen en te vernieuwen. Er kwamen wel nieuwe albums uit, maar de hoogtijdagen waren voorbij. Desalniettemin zijn albums zoals If I Could Fly Away (2000), Roots, Vol 1 (2001) en Working in Tennessee (2011) de moeite waard. Al is het allemaal een stuk minder dan de jaren 60 / 70.

Bij deze dus een top 10 van Merle Haggard nummers. Een mix van zijn bekendste hits met een paar onbekende nummers die naar mijn mening de moeite waard zijn om in deze lijst op te nemen. Veel luisterplezier en ik hoor graag wat jouw favorieten Haggard nummers zijn!

  1. Okie from Muskogee (album: Okie from Muskogee, 1969)
    We starten gelijk met het nummer waar Merle Haggard vandaag de dag nog steeds aan herinnerd wordt. Okie from Muskogee werd eind jaren 60 opgenomen en was onmiddellijk een grote hit in Amerika. De teksten zijn gericht op de oorlogshelden die in Vietnam aan het strijden waren, aldus Haggard.

2. California Cottonfields (album: Someday We’ll Look Back, 1971)
California Cottonfields is mijn favoriete nummer van Merle Haggard. Het gaat over een vader die droomt van Californië. Hij wil met zijn gezin verhuizen vanuit Oklahoma voor een betere toekomst. Wat uiteraard een lastige opgave is en eigenlijk niet gaat lukken.

3. Red Bandana (album: Serving 190 Proof, 1979)
Red Bandana was de eerste single van het album Serving 190 Proof uit 1979. Fans van Merle Haggard betwisten veel wat het beste album van Haggard is, maar Serving 190 Proof eindigt altijd hoog in de lijstjes. Red Bandana was een bescheiden hit in de Charts, maar voor mij de beste van Serving 190 Proof.

4. I Think I’m Gonna Live Forever (album: Big City, 1981)
Een geheel onbekende nummer van Haggard, maar dit nummer sprak mij toch wel erg aan. Het heeft een catchy refrein gedreven op een piano. De honky tonks zijn hier niet ver weg.

5. Sing Me Back Home (album, Sing Me Back Home, 1968)
Een absolute nummer 1 hit voor Haggard. Sing Me Back Home zou gecoverd worden door artiesten zoals The Flying Burrito Brothers, Don Williams en The Everly Brothers. Het is een ballad met een croonende Haggard. Mooi nummer en een van de beste uit het werk van Haggard.

6. Mama Tried (album, Mama Tried, 1968)
Eind jaren 60 was een creatieve periode voor Haggard. Mama Tried is daar een van de bewijzen van en het nummer haalde de eerste positie in de Billboard Charts. Er zouden nog vele volgen. Mama Tried gaat over de opvoeding van Haggard door zijn moeder. Haggard zou in zijn jeugd verschillende keren in de gevangenis belanden, ondanks dat zijn moeder hem normen en waarden heeft meegegeven. Uiteindelijk zou het allemaal goed komen.

7. Branded Man (album: Branded Man, 1967)
Branded Man is een nummer die ik pas recent ontdekt heb. Het nummer komt van de gelijknamige plaat Branded Man en kreeg goede recensies van onder andere Pitchfork en AllMusic. Het nummer Branded Man bereikte de nummer 1 positie in de Billboard Charts.

8. My Own Kind of Hat (album: Serving 190 Proof, 1979)
Het tweede nummer van Serving 190 Proof in deze lijst. De fiddle is leidend en de teksten gaan over cowboys, outlaws en wat niet meer. Een grappig nummer, maar erg catchy. Het werd de tweede single op Serving 190 Proof na Red Bandana.

9. (My Friends Are Gonna Be) Strangers (album: Strangers, 1964)
Strangers is naast het album Swinging Doors mijn introductie geweest tot Merle Haggard. Alhoewel ik deze albums in het verleden veel geluisterd heb behoren ze vandaag de dag niet tot mijn favorieten albums van Merle. Dit was een van de eerste albums van Merle Haggard. Nummer (My Friends Are Gonna Be) Strangers is mij het meest bijgebleven en verdient een plekje in de top 10.

10. Misery & Gin (album: Back to the Barrooms, 1980)
Een echte tranentrekker en een van Haggard’s grootste hit. Het nummer is door verschillende country artiesten opnieuw opgenomen. Zo kwam Misery & Gin recent op de debuut EP Felony Blues terecht van Jaime Wyatt.