Outlaw country was in de jaren 70 een van de populairste stromingen binnen het country genre. De jaren 60 was een decennia vol country pop uit Nashville. Artiesten zoals Patsy Cline, Willie Nelson en Waylon Jennings waren onderdeel van die Amerikaanse country pop. Dat veranderde in de jaren 70 toen de hippie periode aanbrak. Men, voornamelijk jongeren, verzetten zich tegen de maatschappij en leefden een vrij bestaan. Country muziek werd daar direct door beïnvloed met als gevolg de outlaws. 1976 was het jaar binnen outlaw country het hoogtepunt. Toen brachten Waylon Jennings, Jessi Colter, Willie Nelson en Tompall Glaser het album Wanted! The Outlaws uit. Het verkocht als eerste country plaat een miljoen stuks. Eind jaren 70 zwakte de outlaw beweging af en ging iedere outlaw artiest zijn eigen weg.

Tot het jaar 2004 toen radiostation SiriusXM outlaw country onder de aandacht bracht met een apart outlaw country kanaal. We zijn nu zo’n 16 jaar verder en outlaw country is een soort van ingeburgerd in de Amerikaanse country wereld. Bekende artiesten zijn Jamey Johnson, Cody Jinks en Whitey Morgan and the 78’s. Interessant om te zien dat ook deze artiesten een eigen weg vinden binnen country muziek. Cody Jinks is daar het beste voorbeeld van. Een groot deel van zijn albums zijn uitgebracht in eigen beheer. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij geen grote platenlabels en marketingteams achter zich heeft staan om zijn albums te promoten. Hij promoot zijn muziek door veel concerten te geven en veel actief te zijn op social media. Ook mond-tot-mondreclame is een belangrijk onderdeel van het onder de aandacht brengen van zijn muziek.

Natuurlijk, de muziek moet ook aanspreken tot een groot publiek. De muziek die Cody Jinks maakt is een combinatie van de outlaw country uit de jaren 70 en rock muziek. Het country geluid is overheersend. Daarnaast heeft hij een grauwe doorleefde stem en dat maakt het des te nog meer authentieker. Cody Jinks is één van de vele voorbeelden die het outlaw country genre weer op de kaart heeft gezet.

Hieronder de top 10 nummers van outlaw country 2020. Het laatste nummer op deze lijst mag je niet missen!

Cody Jinks – Loud and Heavy (album: Adobe Sessions, 2015) Spotify | Apple Music
Dit is misschien wel het bekendste nummer van Cody Jinks. Het is in ieder geval een fan-favorite. Mede “geschreven” door Jinks zijn zoontje Larson. Tijdens een autoritje met een stevige storm gaande schreeuwde Larson uit: “Loud thunder, heavy rain!”. Dat bracht Jinks op het nummer Loud and Heavy zoals die nu is.

Loud and Heavy

Jamey Johnson – In Color (album: That Lonesome Song, 2008) Spotify | Apple Music
Jamey Johnson definieerde outlaw country opnieuw met zijn albums That Lonesome Song (2008) en The Guitar Song (2010). Deze albums maakten de weg vrij voor nieuwe outlaws. Anno 2020 horen we nog maar weinig van Jamey Johnson. Hij is af en toe te horen op platen van andere country artiesten, zoals de laatste van Mo Pitney, Ain’t Lookin’ Back. Desalniettemin is Jamey Johnson een naam om te onthouden en horen we hopelijk binnenkort nieuwe muziek.

In Color

Casper McWade & Cody Jinks – Don’t Follow (album: Unraveled, 2020) Spotify | Apple Music
Casper McWade is een nieuwkomer in de outlaw country. Cody Jinks is niet de moeilijkste en verleent zijn medewerking op het nummer Don’t Follow. Het nummer is verschenen op Unraveled van McWade en gaat over de oorlogsveteranen van Amerika.

Don’t Follow

Hellbound Glory – Someone to Use (album: Pure Scum, 2020) Spotify | Apple Music
Hellbound Glory is Leroy Virgil uit Reno, Nevada. Someone to Use is een prima nummer van een prima plaat. Eerder zei ik dit over zijn nieuwe album: “Voor fijnproevers van het outlaw genre is Pure Scum het luisteren dubbel en dwars waard”. Lees de recensie van Pure Scum hier.

Someone to Use

Ward Davis – More Goodbye (album: 15 Years in a 10 Year Town, 2015) Spotify | Apple Music
Ward Davis is een van de beste vrienden van Cody Jinks. Met 15 Years in a 10 Year Town trad hij in 2015 toe tot de outlaw country. Een album die veel gelijkenissen toont met Cody Jinks zijn muziek. More Goodbye is een pareltje van dat album. Ward Davis heeft aangegeven dit jaar nog een nieuw album uit te brengen.

More Goodbye

Whitey Morgan and the 78’s – Fiddlers Inn (album: Hard Times and White Lines, 2018)
Spotify | Apple Music
Fiddlers Inn staat op het laatste album van Whitey Morgan and the 78’s genaamd Hard Times and White Lines. Het bekende recept van instrumenten zoals de fiddle en pedal steel zijn aanwezig, maar blijft erg doeltreffend. En dan de stem van Whitey Morgan; past perfect bij de outlaw country.

Fiddlers Inn

Casper McWade – Unraveled (album: Unraveled, 2020) Spotify | Apple Music
Na Don’t Follow is dit het tweede nummer van Casper McWade in deze top 10. Titelnummer van het gelijknamige album Unraveled is een ballad die de klasse toont van McWade. Scheurende pedal steels en de soulvolle stem van McWade maken dat dit nummer niet mag ontbreken in deze top 10.

Unraveled

T.J. Hernandez – Hair of the Dog (album: Destination Unknown, 2020) Spotify | Apple Music
Net als Casper McWade is T.J. Hernandez nieuwkomer binnen de outlaw country. Destination Unknown is het tweede album van Hernandez en maakt nadrukkelijk aanstalten om zich stevig te positioneren in dit nichegenre. De recensies in Amerika van het album zijn meer dan positief en Hair of the Dog is een prima nummer om T.J. Hernandez te introduceren bij het publiek. Ook ik was positief over het album Destination Unknown.

Hair of the Dog

Cody Jinks – I’m Not the Devil (album: I’m Not the Devil, 2016) Spotify | Apple Music
I’m Not the Devil is een nummer geschreven door Ward Davis. Je vindt dit nummer dan ook op de Spotify van Ward Davis. Cody Jinks maakt het nummer eigen en is niet te missen op het gelijknamige album. I’m Not the Devil is één van de beste outlaw country albums die er op dit moment is. Nummers zoals Give All You Can, Vampires en The Same behoren inmiddels tot klassiekers van de huidige outlaw country.

I’m Not the Devil

Willie Nelson – We Are the Cowboys (album: First Rose of Spring, 2020) Spotify | Apple Music
Met wie anders deze outlaw country lijst afsluiten met waar het allemaal begon in de jaren ’70. Willie Nelson mag niet ontbreken en is still going strong. Hij blijft maar platen uitbrengen. We Are the Cowboys is van het laatste album First Rose of Spring. Misschien niet helemaal in de muzikale lijn van eerder genoemde artiesten, maar hey, het is en blijft Willie Nelson. Een perfecte afsluiter in de trend van outlaw country door de jaren heen.

We Are the Cowboys