De eerste helft van 2021 ligt nagenoeg achter ons en het is tijd om vooruit te blikken op de komende maanden. Er zitten een aantal hele interessante releases aan te komen. Releases waarvan ik denk dat die het jaar 2021 van country muziek gaan verrijken en waar veel plezier aan beleefd gaat worden.

Daarnaast hieronder ook andere interessante releases en geruchten van albums waar nog niet zeker van is wanneer ze uit gaan komen. Dat zijn albums die min of meer zijn aangekondigd door de artiest zelf via bijvoorbeeld social media.

JP Harris – Don’t You Marry No Railroad Man (release: 25 juni 2021)

Als ik één woord mag kiezen om JP Harris te omschrijven in een country context is het wel authenticiteit. Dat liet hij al duidelijk horen met zijn eerste solo album Sometimes Dogs Bark at Nothing uit 2018. En daar gaat hij gewoon mee verder op Don’t You Marry No Railroad Man. Een plaat doordrenkt van traditionele country muziek. Je denkt te luisteren naar country muziek uit begin vorige eeuw, waar fiddles en banjo’s voornamelijk de overhand hadden. Niet is minder waar. JP Harris kent zijn country klassiekers en schroomt niet om dat op Don’t You Marry No Railroad Man ten gehore te brengen. Je moet ervoor in de stemming zijn, maar met een juiste setting en omgeving kan dit album je wel is heel hard gaan raken.

Vincent Neil Emerson – Vincent Neil Emerson (release: 25 juni 2021)

Vincent Neil Emerson maakte in 2019 al veel indruk met zijn debuutplaat Fried Chicken and Evil Women. Een traditionele Texas country album waar hij direct een groot publiek mee bereikte. De anticipatie en hype op het altijd moeilijke tweede album is dan ook groot. De titelloze plaat die 25 juni moet uitkomen is door niemand minder dan Rodney Crowell geproduceerd. Dat kan haast niet misgaan zou je mogen aannemen. Het belooft in ieder geval weer tientallen minutenlang hoge kwaliteit Texas country te worden met teksten die doen resoneren aan Townes van Zandt, Guy Clark en Steve Earle. Hele grote namen. Vincent Neil Emerson is nog niet zo ver in zijn muzikale carrière, maar met deze tweede plaat zou hij wel eens een hele grote stap in die richting kunnen zetten. Dat hij een van de smaakmakers is van de hedendaagse Texas country artiesten bestaat geen twijfel over mogelijk.

Tyler & the Train Robbers – Non-Typical Find (release: 9 juli 2021)

Tylor & the Train Robbers maakte voor mij een van de beste albums uit 2019. Best of the Worst Kind is een album gevuld met country en western muziek en dit jaar zijn ze terug met een nieuwe plaat. Non-Typical Find bevindt zich in dezelfde contouren als Best of the Worst Kind en is een feest van herkenning. De stem van frontman Tylor Ketchum is er één uit duizenden en is perfect geschikt voor het country genre. Non-Typical Find is overigens geproduceerd door Cody Braun, frontman van Reckless Kelly. Kan niet missen met deze nieuwe plaat en gaat eindejaarsmateriaal worden. Dat is wel een ding dat zeker is.

The Flatlanders – Treasure of Love (release: 9 juli 2021)

Treasure of Love is de eerste plaat in 12 jaar (!) van iconische band The Flatlanders. Het album is voltooid tijdens de pandemie en laten een frivool en creatieve band horen. The Flatlanders gaan al een tijdje mee en het debuut One Road More dateert alweer uit 1980. In die tussentijd hebben het Texaanse trio een vaste groep fans verzameld en veel memorabele muziek geproduceerd. Treasure of Love is uitstekend nieuw werk aan The Flatlanders indrukwekkende oeuvre. Butch Hancock, Joe Ely en Jimmie Dale Gilmore gaan met deze plaat hun fans meer dan een plezier doen en ongetwijfeld nieuwe country fans voor zich winnen. Oud, maar nog lang niet versleten.

Ida Mae – Click Click Domino (release: 16 juli 2021)

Er wordt met veel anticipatie uitgekeken naar tweede plaat Click Click Domino van Brits duo Ida Mae. Dat komt door het uitstekende voorproefje EP Raining for You die vorig jaar uitkwam. Voor Click Click Domino is opnieuw Marcus King opgetrommeld en daarbij Jake Kiszka (Greta van Fleet) en Ethan Johns. Deze plaat heeft de potentie om de grote doorbraak voor Ida Mae te worden. De muziek op Click Click Domino zoekt de blues en rock op, en doet dat op een hele toegankelijk manier. The Reverend Peyton’s Big Damn Band deed dat eerder dit jaar al met Dance Songs for Hard Times. Ida Mae is binnen korte tijd een stuk bekender geworden dan Reverend Peyton’s Big Damn Band en Click Click Domino gaat dan ook grote golven maken.

Rodney Crowell – Triage (release: 23 juli 2021)

Heel mooi om te zien dat de oude garde van country en folk muziek deze tijd nog muziek uitbrengt. Rodney Crowell is alive and kicking en brengt alweer zijn 18e studioalbum uit. Zijn doorbraak gaat ver terug naar de jaren 70 van vorige eeuw, maar hij lijkt wel met elk decennium beter te worden. Ongelofelijk knap nog steeds hoogwaardige muziek uit te brengen. En Triage belooft weer veel goeds. De country is min of meer verdwenen in de muzikale inkleuring van Crowell’s albums en hij beweegt zich meerr op Americana gebied. Niet erg, want deze plaat wordt weer genieten met een Rodney Crowell in topvorm. Hopelijk mogen wij hem snel bewonderen in Nederland.

Son Volt – Electro Melodier (release: 30 juli 2021)

Alhoewel ik niet heel bekend ben met Son Volt maken ze toch al sinds de jaren 90 furore in country en roots muziek. En ook deze band heeft tijdens de pandemie niet stilgezeten. Ze zijn terug voor hun 10e studioplaat Electro Melodier. Ze halen uit met 14 splinternieuwe nummers waar Son Volt fans genoeg mee aan kunnen. Ook voor wie nog niet bekend is met Son Volt kan Electro Melodier wel eens goed gaan uitpakken. Als je van alternatieve country en roots houdt dan zit je bij deze plaat absoluut goed. Een intrigerende plaat om naar uit te kijken.

Andere country muziek releases

Gary Allen – Ruthless (release: 25 juni)
Flatland Cavalry – Welcome to Countryland (release: 2 juli)
Ben Reddell Band – LA Baby! (release: 9 juli)
Jon Byrd – Me & Paul (release: 16 juli)
John R. Miller – Depreciated (release: 16 juli)
Dallas Burrow – Dallas Burrow (release: 23 juli)
David Crosby – For Free (release: 23 juli)
Clay Walker – Texas to Tennessee (release: 30 juli)
Jim Lauderdale – Home (release: 30 juli)
Jadebird – Different Kinds of Light (release: 13 augustus)
Watchhouse – Watchhouse (release: 13 augustus)
Anderson East – Maybe We Never Die (release: 20 augustus)
Sierra Ferrell – Long Time Coming (release: 20 augustus)
James McMurtry – The Horses and the Hounds (release: 20 augustus)
Jason Eady – The Passage of Time (release: 27 augustus)
Summer Dean – Bad Romantic (release: 27 augustus)
Suzanne Santo – Yard Sale (release: 27 augustus)
RC and the Ambers – Big Country (release: 10 september)

Geruchten

Texas native William Clark Green meldt op social media dat hij bijna een nieuw album af heeft en dat we er binnenkort meer van gaan horen.

Americana artiest Kristina Murray meldde op 6 maart dat ze druk bezig is met een nieuwe plaat.

Outlaw Cody Jinks komt waarschijnlijk in oktober met een nieuwe plaat. Hij heeft in de maand mei een nieuwe set nummers opgenomen in de studio. Je kan verwachten dat Cody Jinks weer gaat schijnen zoals hij op al zijn platen doet.

Het wordt weer tijd dat Sunny Sweeney een nieuw album uit gaat brengen. Vorig jaar verscheen al een live-album. Alle seinen staan op groen en zoals ze op Instagram aangaf komt er snel iets nieuws naar buiten.

Parker McCollum vroeg op Twitter al aan zijn volgers wat de beste cover zou zijn voor zijn nieuwe plaat getiteld Gold Chain Cowboy. De plaat moet ergens in juli uitkomen.

In 2018 berichtte Sarah Shook al dat ze met een nieuw album bezig was. Maar het bleef de afgelopen jaren opvallend rustig. Vorige maand kwam naar buiten dat ze getekend heeft bij Thirty Tigers. Een nieuwe plaat wordt begin 2022 verwacht.

Charles Wesley Godwin maakt veel indruk met zijn debuut Seneca van een aantal jaren geleden. Country muziek zoals country muziek hoort te zijn. Hele authentieke plaat. Een nieuw album is in de maak en hij was vorig jaar oktober daar al in de studio voor. Verwacht binnenkort een aankondiging.

MuziekMuziek