2020 ligt achter ons en Orange Flag Music maakt bij deze gebruik om vooruit te blikken op 2021. Dat is nodig, want we gaan een mooi jaar tegemoet. 2020 was op muziekgebied absoluut niet slecht, maar ik ben er van overtuigd dat 2021 ondanks Covid-19 nog beter gaat worden. Er zijn in ieder geval alvast mooie albums om de komende maanden naar uit te kijken. Hieronder een lijst met wat mij betreft de meest interessante releases.

Aaron Watson – American Soul (8 januari, BIG Label records)

Aaron Watson - American Soul album cover

Aaron Watson is binnen korte tijd een van mijn favoriete Texas country artiesten geworden. Ik heb zelfs een top 10 van zijn beste nummers gemaakt. Ingestapt bij album Red Bandana uit 2019 en ik was om. Zijn albums hebben een speciale formule in de vorm van tearjerking country liedjes, maar daar tegenover extreem over de top uptempo Texas country nummers.

Van nieuwe plaat American Soul die 8 januari uitkomt zijn er inmiddels vijf nummers vrijgegeven. Allemaal redelijk uptempo en zeer krachtig. Het kan met American Soul niet fout gaan. Daarnaast heeft Aaron Watson aangegeven dat er een tweede album zou uitkomen in 2021 met een meer honky-tonk geluid. Goed nieuws!

Morgan Wallen – Dangerous (8 januari, Big Loud Records)

Morgan Wallen - Dangerous album cover

Ga er maar klaar voor zitten, want Morgan Wallen brengt 8 januari Dangerous (the double album) uit. Juist, een dubbel-plaat met in totaal 30 nummers. Wallen kan sinds zijn debuut-album If I Know Me uit 2018 als een van de meest belovende mainstream country artiesten worden gezien. De stream cijfers op Spotify zijn torenhoog en elke nieuwe single haalt miljoenen streams. Het enige wat Dangerous tegen kan gaan vallen is de speelduur. Blijft een album van meer dan anderhalf uur constant boeien en interesseren?

De vrijgegeven singles zoals Somebody’s Problem, 7 Summers en More Than My Hometown zijn veelbelovend. Daarnaast is er een cover te beluisteren van Jason Isbell’s Cover Me Up die ook op Dangerous zal verschijnen. Hier horen we country Morgan Wallen. Maar Wallen’s muziek blijft vooral de Nashville formule. Hij onderscheidt zich meer dan andere Nashville artiesten op een manier dat de muziek gewoonweg sterk genoeg is. Juiste producers, juiste imago, juiste single keuzes? Het zal allemaal meespelen. Dat maakt hem een artiest om rekening mee te houden en ik hoop dat Dangerous kan verrassen.

Lucero – When You Found Me (29 januari, Liberty & Lament)

Lucero - When You Found Me album cover

Lucero gaat al sinds het begin van de 21e eeuw mee en heeft sindsdien tal van albums uitgebracht. Ik ben alleen bekend met het album uit 2018 Among the Ghosts. Op die plaat is er rauwe alternatieve country rock te horen. Met de scheurende stem van front-man Ben Nichols is Among the Ghosts een heel behoorlijk strakke plaat.

Ik verwacht dat nieuwe plaat When You Found Me niet veel anders gaat worden. Eerste single Outrun the Moon is hier het eerste bewijs van. Hetzelfde geluid en hetzelfde recept. Niet heel erg, want het staat kwalitatief zo vast als een huis. When You Found Me kan dan ook niet misgaan en zal weer een fijne toevoeging worden aan het oeuvre van Lucero.

Pony Bradshaw – Calico Jim (29 januari, Black Mountain Music)

Pony Bradshaw - Calico Jim album cover

Pony Bradshaw maakte in 2019 een van mijn meeste gedraaide platen van dat jaar. Sudden Opera was meeslepend en episch. Americana muziek van de hoogste plank en een zeer verdienstelijk debuut van deze Amerikaan. Slinger Spotify aan en geef dit album een kans. Het zal waarschijnlijk niet tegenvallen.

In 2021 is Bradshaw terug met het nieuwe album Calico Jim. Met zo’n cartoony album cover ben ik altijd een beetje huiverig. Zal vast een concept album zijn, kinderliedjes of iets anders dan een normale plaat. Maar met vrijgegeven single Sawtoothed Jericho ben ik gerustgesteld. Het volgt precies de lijn van Sudden Opera en dat maakt Calico Jim een album om ontzettend naar uit te kijken.

Florida Georgia Line – Life Rolls On (12 februari, Big Machine)

Florida Georgia Line - Life Rolls On album cover

Het momentum van Florida Georgia Line lijkt voorbij. De eerste albums werden door de mainstream verslonden, maar met laatste album Can’t Say I Ain’t Country vielen de verkopen tegen. De pandemie lijkt het ideale moment om dingen anders te doen. En dat gebeurt ook. Vorig jaar bracht het duo 6-Pack EP uit en kondigden het nieuwe album Life Rolls On aan.

Maar dat is niet alles. Doordat er zoveel tijd vrijkwam vorig jaar voor Tyler Hubbard en Brian Kelley schreven ze door. Met als resultaat genoeg materiaal voor solo albums. Dat is wat ze na het uitbrengen van het nieuwe album dan ook gaan doen. Je kan het een tijdelijke break-up noemen. Misschien voor beiden goed om los van elkaar hun creativiteit te ontplooien. Maar eerst dus Life Rolls On waarvan de hele 6-Pack EP onderdeel van is aangevuld met een aantal nieuwe nummers.

Austin Meade – Black Sheep (19 februari, Snakefarm Records)

Austin Meade - Black Sheep album cover

Eigenlijk hetzelfde verhaal zoals Pony Bradshaw. Austin Meade bracht zijn officiƫle debuut-album Waves in 2019 uit en maakte veel indruk op mij. Ook een van de meeste beluisterde albums van dat jaar. Een soort van Southern Rock country plaat die prachtige pareltjes bevat zoals Colorblind, Bad Habits en Brooklyn. Als je tijd over hebt zou Waves een fikse aanrader zijn.

Maar dan nieuwe plaat Black Sheep. Ik word in eerste instantie niet vrolijk van de album cover. Veel zwart en een skelet betekent vaak donkere, zware, depressieve muziek. En dat is duidelijk te horen aan de vrijgegeven singles. Austin Meade verlaat de country die hij op Waves ten gehore bracht en gaat vol richting de (hard) rock. Single en rocknummer Happier Alone is inmiddels een redelijke hit geworden op Spotify. De andere drie singles zijn niet slecht te noemen, maar het heeft weinig nog te doen met country. Toch is Black Sheep een vermelding waard, want misschien is de rest van het album een verademing. We wachten af.

Willie Nelson – That’s Life (26 februari, Sony Music Entertainment)

Willie Nelson - That's Life album cover

Verrassend? Nee, helemaal niet meer. Willie Nelson blijft jaar in jaar uit nieuwe albums uitbrengen. Zal het door het groene gras komen? Desalniettemin is That’s Life alweer zijn 71e album. Dit keer doet Nelson het met allemaal Frank Sinatra covers, zoals een paar jaar eerder op My Way. Willie Nelson is altijd al een artiest geweest die dit soort muzikale helden als voorbeeld neemt. Cottage for Sale is de eerste single van That’s Life en is een lome langzame track. Het is Frank Sinatra dus verwacht het hele album in ingetogen staat.

Ross Cooper – Chasing Old Highs (26 februari, Eigen beheer)

Ross Cooper - Chasing Old Highs album cover

Ross Cooper maakte in 2018 met I Rode the Wild Horses een prima country & western plaat. Nummers zoals Old Crow Whiskey and a Cornbread Moon en Cowboys and Indians passen goed in het plaatje van de rusteloze cowboy die altijd op zoek is naar iets.

Chasing Old Highs lijkt niet af te wijken van dit plaatje. I Rode the Wild Horses genereerde wat bekendheid dus waarom stoppen met country & western muziek? Single Hello Sunshine is opbeurend, positief en licht van toon. South of the Angels is wat donkerder, maar past ook uitstekend bij het cowboys imago dat Ross Cooper nastreeft. In ieder geval een album om naar uit te kijken.

Loretta Lynn – Still Woman Enough (19 maart, Loretta Lynn Enterprises)

Loretta Lynn - Still Woman Enough album cover

Net zoals Willie Nelson, maakt ook Loretta Lynn van de oude country garde nog steeds albums. Op Still Woman Enough slaat ze de handen ineen met artiesten zoals Carrie Underwood, Margo Price Reba McEntire en Tanya Tucker. Het album bestaat uit oude nummers in een nieuw jasje. Van Hank William’s I Saw the Light tot Keep on the Sunny Side van de Carter Family.

Maar Still Woman Enough heeft ook nummers van Lynn’s eigen catalogus zoals een recitatie van Coal Miner’s Daughter. Met het gelijknamig album had Loretta Lynn in 1971 een grote hit.

Fretland – Could Have Loved You (26 maart, Soundly Music)

Fretland - Could Have Loved You album cover

Amerikaanse band Fretland debuteerde met een prima zelf getitelde album vorig jaar. Mooie uitgebreide Americana liedjes waarvan front-women Hillary Fretland de grootste eyecatcher van was. Door een crowdfunding campagne kreeg de band de financiƫn voor elkaar om het album in elkaar te zetten.

De animo was duidelijk zo groot dat er al snel een vervolg werd aangekondigd. Could Have Loved You komt in maart van dit jaar uit en aan de singles te horen belooft het eenzelfde fijne Americana plaat te worden.

Geruchten

Charles Wesley Godwin
Godwin maakte veel indruk met zijn debuut Seneca uit 2019. Dat hij op social media afgaande inmiddels weer de studio is ingedoken is daardoor geen geheim meer. Verwacht 2021 dan ook nieuwe muziek.

Morgan Wade
Single The Night van Morgan Wade heeft hier veel in de rotatielijst gestaan. Daarnaast heeft Wade een aantal nummer via OurVinyl Sessions via Spotify uitgebracht. Een nieuw album zou een logische volgende stap zijn.

Eric Church
Het zou eerder dan later gebeuren dat Eric Church een nieuw album gaat aankondigen. Inmiddels zijn er zes singles uitgebracht en geruchten gaan over een driedubbel album die Church zou uitbrengen. Verwacht in januari hier meer duidelijkheid over.

Sunny Sweeney
Sunny Sweeney bracht vorig jaar een live album uit en haar laatste album met originele nummer dateert alweer van 2017. Nieuwe album in 2021 is in de maak.

Carrie Underwood
Nashville artiest Carrie Underwood verraste vorig jaar met kerstalbum My Gift. Recent kondigde ze nieuwe gospel-plaat My Savior aan. Waarschijnlijk zal dit album duidelijk weer gegoten worden in een Nashville sausje. Ik blijf toch benieuwd naar traditioneel country album van Carrie Underwood. Desalniettemin ga ik My Savior een kans geven.