Een top 10 nummers opstellen is bijna onmogelijk bij George Jones. Er zijn zoveel nummers en platen uitgebracht dat het bijna niet is te overzien. Ook de krenten uit de pop te halen leek moeilijk. Ik heb een poging gewaagd met een mix van bekende nummers en persoonlijke favorieten. Toegegeven vind ik de periode vanaf 1970 net iets beter, maar dat houdt niet in dat de periode vóór de jaren 70 mag ontbreken. Waarom ik de muziek vanaf de jaren 70 beter vind? Jones zijn stem vind ik een stuk dynamischer, Tammy Wynette kwam in beeld en zijn nieuwe producer Billy Sherrill vormde Jones zijn carrière op een ongekende manier.

Alle muziek van George Jones is terug te vinden op bekende streaming platforms zoals Spotify en Apple Music. Maar ook bij het officiële YouTube kanaal van George Jones kan je terecht voor een groot deel van zijn hits. Fysieke cd’s zijn moeilijk te vinden en LP’s zijn er voornamelijk tweedehands. Discogs.com en Amazon.com heb je de meeste kan van slagen als je interesse hebt in originele cd’s of LP’s van George Jones.

The Race Is On (album: I Get Lonely in a Hurry, 1964)
The Race Is On is geschreven door een onbekende artiest genaamd Don Rollins. Jones heeft het nummer in 1963 opgenomen in Nashville. Tijdens het opnemen van The Race Is On was Jones stomdronken en dat hoor je terug in de originele opnames. Maar het was een succes voor Jones, want het steeg naar nummer 3 in de Billboard country charts en bleef wekenlang in de pop charts.

The Race Is On

White Lightning (album: Sings White Lightning and Other Favorites, 1959)
White Lightning was de allereerste nummer één hit ooit voor George Jones in 1959. Een paar jaar eerder had hij met Why Baby Why al een nummer 4 notering in de Billboard country charts, maar met White Lightning brak hij echt door bij het grote publiek. Geschreven door J.P. Richardson kreeg dit nummer ook een notering in de pop charts. Weliswaar bescheiden op plek 73.

White Lightning

Kiss an Angel Good Morning (album: George Jones, 1972)
Dit nummer is een persoonlijke favoriet verschenen op het album getiteld We Can Make It. We Can Make It is de eerste plaat die op Epic Records werd uitgebracht in 1972. Kiss an Angel Good Morning is geschreven door Ben Peters en eerder uitgebracht door Charley Pride.

Kiss an Angel Good Morning

Why Baby Why (single, 1959)
In eerste instantie zou dit nummer uitgebracht worden door bekende country artiest Webb Pierce. Maar Jones zijn producer in die tijd, Pappy Daily, weerhield Pierce er van om het als single uit te brengen. George Jones kreeg de eerste kans om Why Baby Why op de markt te brengen. Het werd de eerste grote hit voor het label Starday waar Jones in deze periode bij zat. Why Baby Why steeg naar nummer 4 in de Billboard country charts.

Why Baby Why

The Grand Tour (album: The Grand Tour, 1974)
The Grand Tour is een van de meest iconische nummers van George Jones. Geproduceerd door Billy Sherrill werd dit wederom een nummer 1 hit in de Billboard country charts.

The Grand Tour

George Jones & Tammy Wynette – We’re Gonna Hold On (album: We’re Gonna Hold On, 1973)
Een andere nummer 1 hit in de Billboard country charts voor George Jones en Tammy Wynette. Het huwelijk was in deze periode niet meer houdbaar, maar dit nummer zorgde toch nog voor enig succes. Geschreven door Peanut Montgomery met de titel We’re Gonna Hold On bedacht door George Jones zelf.

We’re Gonna Hold On

The Window Up Above (album: Sings Country and Western Hits, 1961)
Origineel geschreven door George Jones in 1960 bracht The Window Up Above het tot een nummer 2 notering in de Billboard country charts. De fiddle is het meest aanwezig en bespeeld door Tommy Jackson. De donkere teksten zijn geschreven na één van de vele dronken buien van Jones en gaan over zijn huwelijk met Shirley Ann Corley. The Window Up Above zou later worden gecoverd door artiesten zoals Loretta Lynn en Mickey Gilley.

The Window Up Above

A Drunk Can’t Be a Man (album: Alone Again, 1976)
Een autobiografisch nummer geschreven door George Jones en zijn goede vriend en schrijver Peanut Montgomery. Natuurlijk over het leven van Jones zelf en hoe hij een heel ander persoon is als hij dronken is. Zijn verslavingen zouden nog jaren duren. Door producer Billy Sherrill werden er in Jones zijn donkere tijden opmerkelijk genoeg nog genoeg goede muziek uitgebracht. A Druk Can’t Be a Man is daar een van.

A Drunk Can’t Be a Man

George Jones & Tammy Wynette – Golden Ring (album: Golden Ring, 1976)
Het huwelijk tussen George en Tammy was al een tijd over, maar producer Billy Sherrill bracht de twee toch nog bij elkaar voor een album. Titelnummer Golden Ring is geschreven door Nashville schrijver Bobby Braddock die ook hit He Stopped Loving Her Today voor Jones heeft geschreven.

Golden Ring

He Stopped Loving Her Today (album: I Am What I Am, 1980)
Ongetwijfeld het beste nummer die George Jones heeft uitgebracht. He Stopped Loving Her Today won in 1981 bij de CMA’s nummer van het jaar, single van het jaar en uiteindelijk werd het album I Am What I Am album van het jaar. Het nummer werd overigens mede geschreven door Nashville schrijver Bobby Braddock die in eerste instantie weinig speciaals zag in het nummer.

He Stopped Loving Her Today