Logo Orange Flag Music 2023

Blind Pilot – In the Shadow of the Holy Mountain

Blind Pilot - In the Shadow of the Holy Mountain album cover

Ieder jaar verlang ik weer naar nieuwe muziek van Blind Pilot. Ze nemen ruim de tijd voor albums en dat is jammer. Het vorige album And Then Like Lions verscheen maar liefst acht jaar geleden en in de tussentijd hoor je weinig van de band. Andere prioriteiten laten we maar zeggen. Maar goed, ze zijn gelukkig dit jaar helemaal terug met In the Shadow of the Holy Mountain.

Israel Nebeker is de frontman en het creatieve brein van Blind Pilot. Hij schrijft alle liedjes en wordt bijgestaan door vaste bandleden Ryan Dobrowski (drums), Luke Ydstie (bassist) en Kati Claborn (multi-instrumentalist). Tezamen weten ze folk liedjes te produceren van kwaliteit. Luister naar eerdere albums, maakt niet uit welke, en je zult getuigen zijn van krachtige folk songs.

Blind Pilot mag dan niet zo productief zijn, de albums worden in brede kringen erkend. Ze staan in ieder geval niet verlegen om aandacht en ieder album is weer een kwalitatief hoogstandje. Op streamplatforms halen ze indrukwekkend miljoenen streams. Nu ik de afgelopen tijd weer even wat albums heb teruggeluisterd begrijp ik volkomen waarom luisteraars over de hele wereld deze band omarmen.

In the Shadow of the Holy Mountain is dan ook met alle liefde en zorg geproduceerd. Het kwam overigens niet vanzelf, want Israel Nebeker had een tijdje last van writer’s block. Maar hij is er sterk uitgekomen en weet weer prachtige songs af te leveren. En qua productie is het dit keer wat groter aangepakt. Niemand minder dan de zeer gewilde producer Josh Kaufman zat achter de knoppen.

Als je In the Shadow of the Holy Mountain gaat vergelijken met eerdere albums van Blind Pilot dan hoor je wel degelijk verschillen. De liedjes klinken veel meer gelaagd en hebben veel meer interessants te bieden qua diverse instrumentatie. Ook klinkt het geheel wat constanter en zijn alle liedjes van bijzonder hoog niveau. Ik moet wel zeggen dat dit weer een typisch Blind Pilot album is voorzien met het wonderlijke stemgeluid van Israel Nebeker.

Acht jaar wachten op een nieuw album doet het niet zo goed als je momentum wilt behouden en bekend wilt worden. Maar Blind Pilot is niet zo’n band en neemt de tijd. Dan kan het heel lang wachten zijn, maar deze band let op de details en denken heel goed na over wat ze precies uitbrengen. In the Shadow of the Holy Mountain is een pareltje en voor mij zonder twijfel jaarlijstje waardig. Laat je verblijden door deze prachtige folk muziek.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment