Logo Orange Flag Music 2023

Wayne Graham – Bastion

Wayne Graham - Bastion album cover

Wayne Graham is de band van Kenny en Hayden Mills. Ze komen uit Whitesburg dat gelegen is in de Amerikaanse Kentucky. Deze broers werken samen met een derde bandlid Ludwig Bauer. Hij woont in Dresden, Duitsland. Inmiddels bestaan ze al een tijdje, want het debuutalbum Ripe Old Age verscheen in 2010. Dit jaar laten ze van zich horen met nieuw werk, Bastion.

Tussen het debuut en Bastion zijn er best een aantal albums geproduceerd door Wayne Graham. Om nu te zeggen dat ze er echt veel succes mee hebben, nou nee. Maar ze weten een select groepje van Americana liefhebbers aan te spreken met hun muziek. Als je luistert naar dit nieuwe album Bastion dan begrijp ik in eerste instantie dat dit niet voor iedereen is.

Het tempo op Bastion ligt heel laag. De songs kabbelen langzaam aan voort en je dient de aandacht erbij te houden om er plezier uit te halen. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat dit album bij mij heeft moeten groeien. Het gaf zich niet meteen prijs, maar na een aantal keer luisteren ben ik het album steeds meer gaan waarderen en ben ik er nu veel meer over te spreken.

Wayne Graham zijn ervaren muzikanten en dat hoor je aan Bastion. De productie klinkt voortreffelijk en vol met detail. De fundamenten van het album liggen bij de genres folk en country. Maar er wordt meer uitgeprobeerd en ontdekt. Zo hoor je af en toe ook wat jazz invloeden en denk ook aan genres zoals soul en classic rock.

Ik kan heel veel waardering opbrengen voor een album zoals Bastion. Vooral het rustige karakter van zowel de muziek als vocalen doen hier veel goeds. Het klinkt allemaal heel laidback en je merkt dat Wayne Graham dat als doel hebben gesteld. Rustige muziek perfect geschikt voor dagen waar je even helemaal niets moet en alles mag. Het album is je tijd meer dan waard.

Bastion is typisch zo’n album van een band met genoeg kilometers op de teller. Ze produceerden al redelijk wat albums en dit nieuwe album is een en al ervaring en professionalisme. Wayne Graham kent het trucje inmiddels door en door en laten hun ervarenheid spreken. Dat levert een prachtig klinkend album op dat eerlijk gezegd wel even bij mij moest groeien. Maar na een aantal luisterbeurten ben ik helemaal overtuigd en raad ik iedere liefhebber van Americana muziek dit album aan. Veel luisterplezier.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment