Logo Orange Flag Music 2023

Drake Milligan, “Het is een enerverende tijd voor mij als country artiest en fan”

Drake Milligan

Drake Milligan is een van de nieuwe gezichten van neo-traditionele country. Samen met artiesten zoals Randall King, Cody Johnson, Lainey Wilson en Zach Top produceert hij country muziek zoals het hoort te zijn. Twee jaar geleden bracht Drake zijn debuutalbum Dallas/Fort Worth uit en was in Amerika een groot succes. Ook in Europa en de rest van de wereld verzet hij bergen en deed vorig jaar mee met het C2C: Country to Country festival. Dit jaar is hij terug met een nieuwe EP genaamd Jukebox Songs, stond op het grote podium van het C2C: Country to Country festival en toert met andere grote country artiesten. Het is een prachtige tijd voor de country liefhebber en Drake Milligan staat aan het front om het publiek op zijn energieke wijze te entertainen.

Ik sprak met Drake een paar dagen voor zijn vertrek naar Europa over zijn jeugd, wat hij vindt van het country genre vandaag de dag en met welke country legende hij een biertje zou willen doen.

Hoi Drake, hoe staat het leven?
Ik heb het erg druk en het is hectisch. Op dit moment ben ik in Nashville en ben de hele week aan het repeteren met mijn band. Er staan namelijk veel shows de komende maanden op het programma. Ook doe ik veel interviews en andere promotie. En ik ben bezig met inpakken, want ik vlieg vandaag naar Europa om shows te geven voor het C2C: Country to Country festival. Behoorlijk druk dus met van alles en nog wat.

Hoe vind je het in Europa en het C2: Country to Country festival? Zijn de shows heel anders dan in Amerika?
Vorig jaar speelde ik voor het eerst op het C2C: Country to Country festival en had een geweldige tijd. Dit jaar is het anders, want ik speel op het grote podium. Ook ben ik heel enthousiast omdat ik naar steden ga waar ik nog nooit eerder ben geweest. Wat betreft het verschil tussen shows is dat Europeanen meer betrokken zijn tijdens het optreden. Ze hebben echt een luisterend oor. Mijn verwachting vorig jaar was dat het publiek alleen liedjes mee zouden zingen van mijn optredens tijdens America’s Got Talent. Maar heel verrassend kende veel mensen liedjes van mijn album, de minder bekende liedjes. Leuk om dit te zien en te horen dat ze betrokken zijn.

Je staat bekend om je neo-traditionele country sound. Kan je vertellen op wat voor manier je bent opgegroeid met country muziek?
Mijn eerste liefde met muziek waren de platen van mijn ouders. Denk aan Merle Haggard, George Jones en Marty Robbins. Verder 90’s country, zoals Alan Jackson, George Strait en Brooks & Dunn. Ik groeide op met een liefde voor dit soort country, maar het veranderde toen ik Elvis ontdekte. Toen ik video’s van hem zag vond ik hem gelijk een geweldige entertainer. That’s what I want to do. Ik had nooit het idee om iets met muziek te doen tot ik Elvis Presley zag optreden. En in mijn wereld is het beste van beide samenbrengen, classic country en Elvis. Ik denk dat ik als artiest het meest beïnvloed ben door Elvis Presley en George Strait.

Je bent in Amerika redelijk succesvol als country artiest. Was de weg om een populair te worden moeilijk?
Het was heel moeilijk en dat is het nog steeds. Ik wacht er nog steeds op dat het makkelijker wordt. Voor mij was het meest moeilijke om een eigen geluid te vinden. Wat maakt mij als artiest uniek? Ik heb lange tijd mezelf voorgedaan als anderen. Goed kijken naar hoe andere artiesten het doen. Leren hoe Elvis zingt en dat toevoegen aan mijn stijl. Leren hoe George Strait het doet en dit toevoegen aan mijn stijl. Het bestuderen van mijn favoriete artiesten en kijken hoe zij het doen. Het heeft veel tijd nodig en door leren van anderen ben ik gaande weg mijn eigen geluid gaan vinden. Gelukkig woon ik in Nashville en ben omringd met ontzettend veel getalenteerde mensen in de muziekindustrie. En daardoor word je betere muzikant, zanger en songwriter.

Drake Milligan

Wat vind je van de huidige staat van country muziek?
Ik vind het een enerverende tijd, zowel als fan als country artiest. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel jonge country artiesten met enorm talent. Ik denk dan aan bijvoorbeeld Zach Top, Randall King en Jake Worthington. Artiesten met heel veel potentie en weten hoe neo-traditionele country hoort te klinken. Country muziek is in Amerika hot-topic op dit moment met populaire artiesten van buitenaf zoals Beyoncé en Post Malone. Ik vind het iets positiefs en het doet het country genre alleen maar heel veel goeds. Het is eigenlijk altijd al zo geweest en het is iets wat country relevant blijft maken, wereldwijd. Het inbrengen van pop sterren, maar ook blijven vasthouden aan de roots. Liefhebbers van Beyoncé zullen zich nu gaan afvragen wat dat country genre precies inhoudt en wat het te bieden heeft. Ze zullen het gaan ontdekken en merken dat er ontzettend veel geschiedenis is. Het houdt country muziek levendig en laat mensen over de hele wereld kennismaken met het genre.

Waarom denk dat je dat Beyoncé de keuze maken om country te gaan?
Ik weet dat ze uit Texas komt en er komt heel veel goede country muziek uit Texas. Waarschijnlijk zal ze net als ik opgegroeid zijn met country muziek en zal er waarschijnlijk zo nu en dan nog steeds naar luisteren. En hey, ik ben een beetje bevooroordeeld, maar ik vind het een van de beste genres. Mijn vraag is waarom zou Beyoncé geen country muziek willen maken?

Op het nummer Goin’ Down Swingin’ van je debuutalbum Dalles/Fort Worth produceer je Western Swing en zingt over Bob Wills. Bob Wills is een country legende en maakte het genre groot. Wat vind je van hem en hoe hij zich presenteerde toentertijd?
Bob Wills is echt een icoon. Hij was en is The King of Western Swing. Ik groeide op in Fort Worth, Texas en daar is Bob Wills nog steeds ontzettend bekend. Zijn muziek heeft een grote impact gemaakt op country muziek. Er zijn zoveel country artiesten beïnvloed door hem. Denk aan Merle Haggard, Ernest Tubb, Hank Williams. Het is een geweldige traditie. Je gaat langs wat honky tonks in Fort Worth en er spelen vaak genoeg Western Swing bands met geweldige fiddle spel en andere traditionele instrumenten. It’s music that feeds the soul. Ik houd van Western Swing en het eerste wat ik wilde doen voor mijn album was een Western Swing song opnemen. En geweldig dat Vince Gill op het nummer mee wilde doen.

Je hebt recent een nieuwe EP uitgebracht genaamd Jukebox Songs. Kunnen we dit jaar meer nieuwe muziek verwachten?
Vooralsnog heb ik alleen deze EP, maar ik ben altijd bezig met schrijven van nieuwe songs. Als je naar mijn optredens komt, dan zul je horen dat ik vaak genoeg nog niet uitgebrachte liedjes speel. Ik test ze vaak live uit voordat ik de studio inga om ze op te nemen. Het is makkelijk om nieuwe liedjes op te nemen als ik de tijd kan vinden. Ik ben vaak onderweg en dat gaat niet goed samen om nieuwe liedjes in de studio te produceren. Als ik de pen pak, dan ben ik wel graag in Nashville. Ook kan ik dan ervaren liedjesschrijvers opbellen om mee te schrijven.

Als je de mogelijkheid krijgt om met een country legende een biertje te doen. Wie zou dat zijn en waar zouden jullie het over hebben?
Ik zou graag een biertje willen doen met Merle Haggard. Zijn stijl van optreden, voorkomen en liedjes; er is niemand beter dan Merle Haggard. Hij had de bijzondere gave om in korte eenvoudige taal te schrijven en alles vertellen wat je voelt. Alles wat je wekenlang voelde kon hij vertellen in vijf woorden. Ik zou met hem praten over wat er precies in zijn hoofd omgaat en hoe hij het voor elkaar kreeg om zulke sterke liedjes te schrijven. Mijn favoriete liedje van hem is Silver Wings, prachtig hoe op dat nummer de fiddles gebruikt worden. Heel eenvoudig liedje, maar enorm effectief en kenmerkend zijn stijl waarmee hij enorm populair is geworden.

De EP Jukebox Songs is nu op streamplatformen te beluisteren

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums