Logo Orange Flag Music 2023

Alex Key – Outdated

Alex Key - Outdated album cover

Tegenwoordig is er binnen country steeds meer ruimte voor echte country artiesten. Artiesten met een oprechte liefde en passie voor het genre. Artiesten waarbij het niet om geld gaat maar de muziek. Ik recenseerde twee jaar geleden het album van Nashville’s Alex Key en was daar ontzettend positief over. Het recent verschenen Outdated gaat op dezelfde voet verder en ook over dit album kan ik niets anders dan positief zijn.

Alex Key is opgegroeid in het kleine plaatsje Wilkesboro in North Carolina. Zijn jeugd was een plezierige, want hij groeide op met het luisteren naar country artiesten zoals George Strait, Alan Jackson en Randy Travis. Er werd hard gewerkt aan het debuut met het idee om authentieke country te produceren. In 2021 verscheen het eerste album Barstools and Saddles en Neon Signs and Stained Glass volgde een jaar later.

Je kunt Alex Key als een bescheiden succes binnen de Amerikaanse country scene. Ik noemde tijdens mijn recensie van twee jaar geleden dat hij richting artiesten gaat zoals Jon Pardi en Randall King. Misschien was dat een beetje teveel van het goede, want Jon Pardi en Randall King hebben het geluk dat ze gepusht worden door grote platenlabels. Maar alsnog vind ik Alex Key niet mindere muziek produceren. 

Als je luistert naar Outdated hoor je dan ook overtuigende country songs. De kwaliteit was al te horen op de eerste twee albums, maar dit nieuwe album vind ik nog net even wat beter. Alex Key heeft zich als muzikant ontwikkeld en dat is te merken. De liedjes zijn beter geproduceerd en het is duidelijk hoorbaar dat Alex Key zich nog comfortabeler voelt in de studio. 

Gelukkig is er vandaag de dag veel meer ruimte voor dit soort country artiesten dan voorheen het geval was. Nashville weet ook dat pedal steels, fiddles, banjo’s en andere dergelijke traditionele instrumenten het nog steeds goed doen bij een breed publiek. En Alex Key levert dat met zijn muziek allemaal en is ook nog eens gezegend met een fantastische country stem. 

Authentiek, dat is hoe je Alex Key het best kan omschrijven. Hij eert met zijn pure country songs de oudere generatie zoals Strait en Jackson. Outdated is een uitstekende toevoeging aan het jonge oeuvre van Alex Key en doet alles wat je van een goede country album mag verwachten. Artiesten zoals Alex Key zijn in deze roerige tijden ontzettend belangrijke artiesten voor country en er kunnen er niet genoeg zijn. Interesse in het echte werk? Luister naar deze man.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment