Logo Orange Flag Music 2023

Ben Sollee – Long Haul

Ben Sollee - Long Haul album cover

Ben Sollee is een muzikant en componist uit de Amerikaanse staat Kentucky. En zoals je misschien wel weet levert deze staat geweldige muzikanten af. Denk alleen al aan giganten zoals Tyler Childers en Sturgill Simpson. Ben Sollee is ervaren in de muziekwereld en maakt al bijna twintig jaar muziek. Hij produceert met Long Haul een schitterend pareltje wat de aandacht meer dan waard is. 

Het heeft een tijdje moeten duren voordat Ben Sollee nieuwe muziek uitbrengt. Zijn vorige album Ben Sollee and Kentucky Native dateert alweer uit 2017. De reden voor deze lange tussenpoos is omdat hij een gezin wilde beginnen en contact wilde maken met de gemeenschap waar hij woont, Louisville, Kentucky. Ook had hij de afgelopen jaren de focus op het componeren van film scores.

Maar gelukkig voor ons muziekliefhebbers is hij dit jaar helemaal terug met Long Haul. Het is de afgelopen weken een storm van kwaliteit albums en het is lastig om iedere week weer een selectie te maken. Nee, er is bij mij geen zomerstop en we gaan gewoon door omdat er iedere week weer zoveel nieuwe albums verschijnen. Long Haul is een album dat gelijk mijn aandacht had.

Wat mij met name zo aanspreekt aan de muziek op dit album is de inkleuring van de liedjes. Er gebeurt van alles en er wordt gebruik gemaakt van een diversiteit aan instrumenten. Met name zijn de snaarinstrumenten een lust voor het oor. Ben Sollee is ook een cellist en dat instrument straalt in optima forma op Long Haul. Maar ook andere instrumenten zoals blazers, drums en piano’s krijgen de ruimte.

Maar daarmee is dit plaatje niet compleet, want ook de vocals van Ben Sollee zijn ontzettend prettig om naar te luisteren. Zijn stem gaat heel goed samen met de muziek. Het brengt beide veel rust en je merkt aan alles dat Ben Sollee ervaren is als muzikant. Heel overtuigend hoe hij het weet brengen en ook hier kan ik alleen maar heel lovend over zijn.

Long Haul mag best opgemerkt worden, want het album zou veel Americana liefhebbers moeten aanspreken. Er zit een lekker tempo in en ieder liedje is met zorg geproduceerd. Veel variatie in de instrumenten en een Ben Sollee in uitstekende vorm. Typisch zo’n album waar niet heel moeilijk over te doen is en direct indruk maakt. Het is de afgelopen tijd moeilijk keuzes maken welk album te luisteren, maar Long Haul is zonder twijfel een must-listen

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment