Logo Orange Flag Music 2023

David Luning – Lessons

David Luning - Lessons album cover

Het zijn zonnige tijden voor liefhebbers van singer-songwriter muziek. Er verschijnen zoveel goede albums dat het moeilijk is om het allemaal bij te houden en keuzes te maken. Een luxe probleem. Maar over het album Lessons van singer-songwriter David Luning moet gewoon wat gepubliceerd worden. Een intens, en bovenal een indrukwekkende plaat, waar je alleen maar heel veel voldoening van weet te krijgen.

Lessons is inmiddels alweer het derde album van David Luning. Het vorige album Restless (2017) was een soort van doorbraak tot een breder publiek en zorgde ervoor dat Luning kon toeren met grotere muzikanten. Denk aan artiesten zoals John Hiatt, Tedeschi Trucks Band en Chris Isaak. De pandemie bleek een inspiratievolle periode te zijn waar gewerkt werd aan het nieuwe album.

David Luning zocht voor de productie van dit derde album naar een studio in een schuur. De reden waarom hij dat zo graag wilde was dat voor hem persoonlijk daar de beste albums ooit werden opgenomen. Er werden er meerdere bezocht en uiteindelijk wist hij een geschikte plek te vinden. Ik weet niet of het aan de locatie heeft gelegen, maar het geluid op Lessons klinkt loepzuiver en prachtig geproduceerd.

Inmiddels geniet David Luning van bescheiden succes en mag je hem een ervaren singer-songwriter noemen. Overigens doet hij zijn klussen niet alleen en kwam voor Lessons in contact met producer Damien Paige Lewis. Hij werkte in het verleden samen met artiesten zoals The Wood Brothers en Larkin Poe. Niet de minste namen binnen de Americana scene. 

Lessons bevat alles wat een kwalitatief singer-songwriter dient te hebben. Je hebt rijke instrumentatie, let even op de details op sommige songs met piano’s, synths, strijkers en pedal steels. Maar ook het stemgeluid van David Luning is heel effectief en past perfect bij het genre. Doet mij veel denken aan zo’n andere singer-songwriter, John Craigie. Heeft veel gelijkenissen, heel mooi. 

David Luning krijgt inmiddels voor Lessons positieve recensies en het album heeft ook Europa bereikt. Vooralsnog blijft hij in Amerika om daar zijn muziek aan de man te brengen, maar hopelijk weet hij volgend jaar naar hier te komen. Op dit moment dus alleen even het album, fysiek via de officiële website of streaming. Ook ik ben positief, dit soort singer-songwriter muziek is genieten zonder zorgen.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment