Logo Orange Flag Music 2023

Ambrose Kenny-Smith (The Murlocs), “Country, oke see how that goes”

The Murlocs

De Australische rock band The Murlocs hebben recent een nieuwe plaat uitgebracht genaamd Calm Ya Farm. Het album volgt snel na het in 2022 verschenen Rapscallion. Calm Ya Farm is wat lichter van toon dan Rapscallion en bevat meer country invloeden. De band is dan ook met dit nieuwe album op de laidback, feelgood en melodic tour gegaan. The Murlocs is een band met leden uit andere bekende rock bands zoals King Gizzard & The Lizard Wizzard, Orb, Crepes en Beans. Echter worden The Murlocs door alle leden nog steeds heel serieus genomen en dat merk je duidelijk als je luistert naar Calm Ya Farm. Country rock van het betere soort.

Ik sprak frontman Ambrose Kenny-Smith via Zoom over onder andere de hoge productiviteit van nieuwe albums van The Murlocs, welke albums de inspiratie vormden voor Calm Ya Farm en hoe het leven van een Australische muzikant tegenwoordig is.

Hoi Ambrose, how’s life going Down Under?
Goed, het begint lente te worden en de zon begint weer te schijnen. Het weer hier in Australië is niet zoals winters in Europa. Geen sneeuw hier, mate. Temperaturen zijn rond de 10 graden en lager dan dat wordt het niet.

The Murlocs zijn aardig productief geweest de laatste jaren. Het nieuwe album Calm Ya Farm is alweer de vierde plaat in vier jaar. Vanwaar de productiviteit?
De laatste twee platen, Rapscallion en Calm Ya Farm, zijn pandemie platen. In Australië hadden we een van de langste lockdowns van de wereld. Het enige wat ons een beetje mentaal gezond hield was het produceren van nieuwe muziek. Ik moedigde iedereen van de band aan om hun deel op te nemen en zo kwamen we bij Rapscallion en Calm Ya Farm. Toen we Rapscallion klaar hadden konden we niet toeren en niet spelen, vandaar Calm Ya Farm. Gezien de omstandigheden was het goed om productief te zijn.

Je hebt best redelijk succes met The Murlocs. Verwachtte je dit succes?
We zijn al een tijdje bezig met The Murlocs, sinds 2010. Het is een proces van groeien en gelukkig waarderen de fans onze muziek, maar ook de andere projecten die we doen. Natuurlijk is de King Gizzard & The Lizard Wizard, waar ik onderdeel van ben, een andere niveau geworden door de jaren heen. Maar The Murlocs waren er eerder en gelukkig hebben we daar ook succes mee.

Wat maken The Murlocs uniek?
Wat mij betreft zijn The Murclos tijdloos. Het is soort van classic rock en heeft invloeden van blues muziek en psychedelica. De kern is drie tot vier minuten liedjes, to the point en niet om bij iedereen indruk te maken. Alles wat we maken met The Murlocs is vanuit het hart en wat we leuk vinden om te maken. Ik haal er ontzettend veel voldoening uit en er zijn geen muzikale grenzen.

De titel is Calm Ya Farm en geeft een soort van aan om het take it easy te doen. Gezien de hoge productiviteit van de afgelopen jaren met The Murlocs schijnt dat lastig voor je te zijn. Heb je moeite om het rustig aan te doen en soms gewoon te genieten van het leven?
Ja, er is gewoon niet genoeg tijd in de wereld. Naarmate we ouder worden gaat de tijd sneller. Als ik thuis kom heb ik altijd moeite om te relaxen en moet ik van alles. Heel eerlijk gezegd begint het toeren meer een relaxing time te worden. De shows zijn wel intens, maar het geeft ook een bepaalde rust. Thuis heb ik veel familie en vrienden en daar maak ik mij bij thuiskomst dan wel zorgen over.

Als ik luister naar Rapscallion en Calm Ya Farm dan zijn het twee verschillende platen. Calm Ya Farm is naar mijn mening meer toegankelijk. Op wat voor manier hebben jullie Calm Ya Farm benadert en wat was de inspiratie?
Rapscallion heeft een zwaarder rock geluid en na het afronden van die plaat moesten we wat anders doen. En het idee van Calm Ya Farm was om een soort van country plaat te maken. Oke, see how that goes. We luisterden naar een aantal country albums. Het meeste wat ons inspireerden waren de albums Exile on Main St. van The Rolling Stones en Plastic Bouquet van Kacy & Clayton and Marlon Williams. Wel is het geluid van Calm Ya Farm een iets andere richting opgegaan en hebben we ons eigen geluid behouden. Het is echt een samenwerkingsproject geworden waar ieder bandlid een aandeel in heeft gehad.

The Murlocs

Waar werd je door geïnspireerd tijdens het schrijven van Calm Ya Farm?
Zoals de meeste songwriters schrijf ik over de omstandigheden in het leven, in de wereld en om je heen. Je eigen angsten of ervaringen van andere mensen. Ik schrijf over van alles, echter probeer ik wel steeds minder over mijzelf te schrijven. Met een nummer zoals Common Sense Civilian gaat het over de lockdown en de complottheorieën. Ik vond het interessant destijds dat niemand opmerkten dat iedereen in de wereld verdeeld werd. Dat vond ik heel interessant en begon meer over dat onderwerp te onderzoeken. Veel luisteren naar anderen, wat zij te zeggen hebben en zodoende beginnen met schrijven.

Australië is een relatief klein land. Is het moeilijk om een muzikant te zijn in Australië?
Veel artiesten in Australië hebben de illusie om het groot te maken door in Australië te blijven. Het is naar mijn mening niet realistisch. Alleen als je hele toegankelijk mainstream muziek produceert, veel geluk hebt en je de juiste mensen om je heen hebt. Er zijn gewoon te weinig mensen in Australië en het is duur om het land uit te gaan. Je moet dus geluk hebben, hard werken en op het juiste moment op de juiste plek zijn.

Waar treden jullie het meest op in de wereld?
Ik zou zeggen Amerika. Zowel voor The Murlocs als King Gizzard & The Lizard Wizard hebben we daar de grootste fanbase. Het is opmerkelijk dat we tegenwoordig meer tickets verkopen in Los Angeles, dan dat we tickets verkopen in Melbourne. Als je in Australië niet gedraaid wordt op de nationale radio dan bereik je gewoon te weinig mensen. Je moet als Australische muzikant naar het buitenland gaan om succesvol te worden.

Wat kunnen we de komende jaren van The Murlocs verwachten?
Volgende zomer is het idee om weer de studio in te gaan en aan nieuwe muziek te werken. Het idee is om weer wat heavier rock te produceren. Inmiddels zijn er twee nieuwe albums en hebben we voor Rapscallion een Amerikaanse tour gedaan en een Aussie tour gedaan. Voor Calm Ya Farm doen we eigenlijk in september alleen maar een Europese tour. Omdat we ouder worden, wordt het moeilijk om het allemaal goed in te plannen. Ik ben ook druk met King Gizzard & The Lizard Wizard en waarschijnlijk wordt volgend jaar een relax year. The Murlocs heeft zeker veel potentie en zullen we de komende jaren gewoon mee doorgaan.

Calm Ya Farm is nu te koop bij de platenwinkel en overal te beluisteren op streamplatformenInterviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment