Logo Orange Flag Music 2023

Bill Booth, “Overal in de wereld is inspiratie te vinden om nieuwe songs te schrijven”

Bill Booth is een Amerikaanse singer-songwriter en woont inmiddels al jaren in Noorwegen. Zijn vorige plaat Til The Blues Have Gone, met kompaan Bill Troiani, werd een bescheiden succes en kreeg redelijke radioplay. Dit jaar is hij terug als soloartiest met het nieuwe album River Town. Het album bestaat uit dertien originele liedjes geïnspireerd op een kleine plaatsje in Maine, USA waar Bill is opgegroeid. Veel van de teksten zijn waargebeurd en gaan over liefde, hoop, persoonlijke tragedies, armoede en misdaad. De muzikale omlijsting is traditioneel met veel gebruik van prachtige snaarinstrumenten. Bill Booth is in Noorwegen een zeer gewaardeerde artiest en kreeg in het verleden een aantal Noorse Grammy nominaties. Binnenkort komt hij naar Nederland om zijn liedjes ten gehore te brengen.

Ik sprak Bill Booth over zijn nieuwe album River Town, hoe hij inspiratie krijgt voor het schrijven van nieuwe liedjes en waarom hij als Amerikaan nu al jaren in Noorwegen woont.

Binnenkort komt je nieuwe plaat River Town uit. Je hebt al vele platen uitgebracht, is het iets waar je nog enthousiast van wordt?
Ja, ik ben altijd enthousiast over een nieuwe plaat. River Town kwam al eerder uit in Groot-Brittannië en Scandinavië en kreeg al veel positieve recensies. En deze maand Nederland en België, it’s going good so far. In mei kom ik naar Nederland toe om wat shows te geven.

Is River Town een echte plaats en kun je iets vertellen over hoe dit album tot stand is gekomen?
Ik heb inmiddels vele albums uitgebracht en besloot voor River Town om terug naar mijn roots te gaan. Waar ik ben opgegroeid is een klein plaatsje genaamd Pittsfield in Maine. Het is een plaatsje aan de rivier en veel van de verhalen op dit album zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen. Ik heb hier en daar wat bij verzonnen, maar veel is echt gebeurd. Een van mijn favoriete songs op River Town is Trouble Downtown. Het is gebaseerd op drie ware gebeurtenissen, alhoewel ik de namen van de karakters heb veranderd. De mensen die betrokken zijn bij dit verhaal zullen zich in de verhalen herkennen.

Hoe krijg je inspiratie om nieuwe liedjes te schrijven? Komt het op een natuurlijke wijze of kost het je veel moeite?
Liedjes schrijven is net werk. Het is net alsof je een boek aan het schrijven bent. Je moet veel schrijven en herschrijven. Het moet steeds beter en beter gaan. De inspiratie kan overal vandaan komen. Denk aan nieuwsberichten in een krant tot iemand die wat vertelt als je wat aan het drinken bent. Mijn vorige albumproject was bijvoorbeeld veel gebaseerd op reizen en geschiedenis boeken. Ik woon nu al een tijdje in Noorwegen en tijdens een reis naar Amerika kwam ik erachter dat vroeger ook een Noor meevocht in de Amerikaanse burgeroorlog en uiteindelijk een oorlogsheld werd. De meeste Noren weten dit niet. Maar goed, er is voor mij overal inspiratie in de wereld om nieuwe liedjes te schrijven.

Bill Booth

Sommige artiesten spreken over writer’s block. Heb jij dat in het verleden ook ervaren en wat vind je ervan?
Heb ik nog nooit last van gehad. Ik heb periodes dat ik schrijf en dat ik mijn ideeën op papier zet. Tot dusver heb ik gelukkig geen last van writer’s block en de liedjes komen heel natuurlijk en op een gewone manier. Op sommige momenten komen liedjes wat moeilijker dan op andere momenten. Soms denk je een half uur na over twee woorden, misschien kun je dat een beetje zien als writer’s block. Maar meestal komen de woorden vanzelf en schrijf ik een heel liedje binnen een paar tellen.

Je produceert al jaren muziek en bent al je hele leven muzikant. Wat zou je in je jongere jaren anders hebben gedaan met de kennis van nu?
Toen ik zeventien was had ik mijn eerste baantje als schrijver bij een theater. Zij wilde iemand die werkte met muziek en ik werkte toentertijd samen met een regisseur. Maar eigenlijk was ik in mijn jongere jaren niet heel bedreven met schrijven. Intensief liedjes schrijven en het produceren van folk muziek kwam pas later. Als ik nu terugkijk, dan zou ik vroeger mij meer gefocust hebben op het schrijven.

Wat vind je ervan dat vandaag de dag iedereen zomaar voor bijna gratis muziek kan luisteren via internet?
Om heel eerlijk te zijn is het economisch gezien niet heel positief voor muzikanten. Je kunt er jammer genoeg weinig geld mee verdienen. Het voordeel van streaming is dat je de toegang hebt tot zoveel muziek. Het heeft iets positiefs en het heeft iets negatiefs. Misschien dat ze het voor muzikanten wat interessanter kunnen maken en voor streams wat meer kunnen betalen. Maar goed, de grote zakenwereld heeft alle controle. De cd verkopen zijn vandaag de dag heel laag. Ik speelde recent een optreden in een platenwinkel en het bleek dat er meer vinyl werd verkocht dan cd’s. Maar wat betreft radio en recensies zijn cd’s nog altijd heel relevant.

Is het tegenwoordig moeilijk om een muzikant in Noorwegen te zijn?
Sinds de pandemie merk ik dat de shows wat minder in trek zijn. Het lijkt erop dat vandaag de dag live veel minder activiteit is dan voor de pandemie. Maar dat zou natuurlijk kunnen veranderen. Als ik andere muzikanten spreek dan hebben zij hetzelfde probleem, ik ben niet de enige. Live shows zijn ontzettend belangrijk voor muzikanten, want dat is waar je het meeste geld vandaan haalt.

Je heb je roots in Amerika, maar woont nu al een tijd in Noorwegen. Wat is zou aantrekkelijk aan dit land?
Ik woonde vroeger in New York en werkte als een freelance artiest. En het bedrijf waar ik toentertijd mee samenwerkte stuurde muzikanten naar Noorwegen om daar shows te geven. Ik had wel interesse om te zien hoe het was buiten Amerika. Ik speelde samen met een Amerikaanse band een aantal maanden op dezelfde plek in Noorwegen. Uiteindelijk kwam ik in contact met een hele populaire band uit het land en werd daar onderdeel van. Van het een kwam het ander en zo raakte ik bekend met de muziekscene in Noorwegen. Het was nooit het idee om te blijven, maar ik kreeg steeds meer aanbiedingen om shows te geven in grote zalen en op televisie. Veel beter dan de kleine zalen in New York. En zo besloot ik om mij in Noorwegen te vestigen. Af en toe reis ik terug naar Amerika om wat promotie te doen. Zo was mijn vorige plaat er een redelijk succes coast to coast en was veel te horen op de folk radio. Maar ik ben inmiddels getrouwd met een Noorse vrouw en woon en leef in het land waardoor ik toch de meeste tijd hier spendeer.

Heb je als muzikant nog dromen die je wilt waarmaken, zoals een Noorse Grammy winnen bijvoorbeeld?
Ik ben twee keer genomineerd voor een Noorse Grammy, en zou graag een keer willen winnen. Maar het is lastig omdat er zoveel artiesten nieuwe platen uitbrengen en er zoveel concurrentie is. I want a big hit! Maar zonder grappen, ik wil nieuwe muziek blijven produceren en shows geven zolang het nog kan. Dan ben ik aan het einde van de dag zeer tevreden.

River Town verschijnt 16 februari

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums