Logo Orange Flag Music 2023

Bill Ryder-Jones – Iechyd Da

Bill Ryder-Jones - Iechyd Da album cover

Het is tijdens dit schrijven de eerste dag van het nieuwe jaar en dat vraagt gewoon om een sterke opening. Het was voor mij niet heel lastig om te bepalen welk album dat zou worden. Iechyd Da van singer-songwriter Bill Ryder-Jones staat hier al een aantal weken op en weet ontzettend veel indruk te maken. Wat zeg ik, dit album is een van de beste albums van dit moment en zal voor mij de komende maanden moeilijk te evenaren zijn.

Eerst even over de naam van het album, Iechyd Da. Niet een verzonnen titel, maar betekent “goede gezondheid” in de taal uit Wales. Bill Ryder-Jones, woont inmiddels in Engeland, heeft veel van zijn familie daar wonen en is een soort van verbonden met het land. Hij vindt het een mooie taal en twijfelde dan ook niet om deze prachtige abstracte titel mee te geven aan zijn nieuwe album. 

Iechyd Da is een heel ambitieus project en dat merk je aan alles. Bill Ryder-Jones mag al een tijdje aan het werk zijn als muzikant, hij heeft alles uit de kast getrokken om er iets spectaculairs van te maken. De muziek op dit album is vol van kleur en is simpelweg een en al pracht om naar te luisteren. Vervelen hoef je met dit album geen moment te doen. 

Maar goed, als je luistert naar Iechyd Da, dan kan je niet anders er met alleen een voldaan gevoel naar luisteren. Muziek kan soms iets magisch brengen en dat is waar Bill Ryder-Jones met dit album ontzettend goed in is geslaagd. Het is echt intens genieten van de wonderschone inkleuring van de muziek. Het geheel is groots van opzet en machtig mooi om naar te luisteren.

De eerste dag van het nieuwe jaar en ik moet eerlijk toegeven dat we hier te maken hebben met een kandidaat voor het eindejaarslijstje. Nu al, zal je je afvragen? Echt waar, ik kan niets anders concluderen dat ik Iechyd Da ongelofelijk sterk vind en dat Bill Ryder-Jones iets fantastisch heeft weten te creëren. Sommige albums laten je betoveren, laten je genieten en laten je goed voelen. Dat is wat dit album bij mij doet en kan niets anders dan het alleen maar overladen met positieve bewoordingen. Luister naar dit prachtwerk en laat je verbazen hoe goed dit wel niet is.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment