Logo Orange Flag Music 2023

The Montvales – Born Strangers

The Montvales - Born Strangers album cover

Je vraagt je ieder nieuw jaar weer af of albums je nog steeds kunnen verrassen. Is alles niet al een keer gedaan en veel beter? Gelukkig kan ik stellen dat mij nieuwe albums nog steeds kunnen verrassen en gelukkig maken. De eerste van dit jaar is Born Strangers van folk duo The Montvales. Liedjes om van te gaan houden en naar te blijven luisteren, keer op keer zonder dat een moment de verveling toeslaat.

The Montvales is een jonge band uit Knoxville, Tennessee. Het paar Sally Buice en Molly Rochelson leiden de groep en voor Born Strangers werd er samengewerkt met de beste Nashville muzikanten. De productie komt op naam van Mike Eli LoPinto. Hij is een van de gitaristen van Chris Stapleton en produceerde eerder On The Ranch van Emily Nenni.

Ik weet niet hoe The Montvales, de Nashville sessie muzikanten en producer LoPinto het voor elkaar hebben gekregen, maar ze hebben in de studio magie gecreëerd. Als je op zoek bent naar de perfecte folk plaat van het jaar, dan zit je hier helemaal goed. Born Strangers heeft alles wat het genre zo goed maakt en weet overal in te excelleren en indruk te maken.

Deze geweldige groep muzikanten hebben zich niet ingehouden tijdens de productie van Born Strangers. Je hoort een bonte mix van diverse soorten instrumenten en het is allemaal een lust voor het oor. Met name bevallen mij de banjo’s en fiddles het meest, maar ook luister ik met veel plezier naar andere instrumenten zoals akoestische gitaren, drums en pedal steels.

De muziek van The Montvales doet mij nog het meest denken aan een groep zoals Plains (Waxahatchee, Jess Williamson). Maar denk ook aan de eerste folk albums van een First Aid Kit. De dynamiek en chemie tussen Sally Buice en Milly Rochelson is uitstekend. Ze weten elkaar heel goed te vinden en brengen het maximale wat ze kunnen brengen. Fantastische stemmen.

Mijn enthousiasme over Born Strangers is de afgelopen dagen behoorlijk aangewakkerd. Het album luister ik inmiddels meerdere keren per dag en dat gebeurt bij mij niet zo snel meer met zoveel nieuwe platen om te recenseren. Maar The Montvales krijgen het voor elkaar. Dit is jaarlijstjes materiaal lezer en een album om nog een tijdje van te genieten en jaren later met veel gelukkige gevoelens terug te luisteren. Wat een plaat.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment