Logo Orange Flag Music 2023

Iam Tongi, “Verwacht het volgend jaar veel nieuwe muziek”

Iam Tongi

William “Iam” Tongi is de winnaar van American Idols 2023. Hij komt uit Hawaii en is de eerste persoon van het eiland die de Amerikaanse Idols won. Ook is hij de eerste winnaar die geboren is nadat de show voor het eerst werd uitgezonden in 2002. Met zijn speciale gitaar, van zijn inmiddels overleden vader, liet hij het publiek en de jury ontroeren, verbazen en in tranen. Dit jaar heeft Iam Tongi een aantal cover singles uitgebracht en heeft hij grote plannen voor het nieuwe jaar. Er staan veel shows op de planning en er komt een nieuw album uit.

Ik sprak Iam Tongi over zijn Idols deelname, de speciale gitaar en hoe de muziekcultuur is op Hawaii.

Je won eerder dit jaar de Amerikaanse talentshow Idols. Hoe heb je dit grote evenement ervaren?
Het was geweldig om mee te maken. Mijn moeder schreef mij in en ik had in eerste instantie niet verwacht zo ver te komen. Doordat ik Idols heb gewonnen voel ik wel enige druk. Tot nu toe heb ik nog niet heel veel originele liedjes uitgebracht. Het nieuwe jaar begint bijna en ik wil veel muziek uitbrengen. Maar het moet wel goed zijn en iets wat ik met liefde doe. Wel veel druk, maar ik vind het ontzettend leuk om dit te doen.

Wat voor voordelen geniet je nu je een grote ster bent?
Ik werk met heel veel ervaren producers, schrijf met hele talentvolle songwriters en ik kan natuurlijk op tour. Het afgelopen jaar reisde ik de wereld over voor optredens. Ik gaf optredens hier in Amerika, maar ook in Bali, Australiƫ en Nieuw-Zeeland. We plannen volgend jaar veel meer shows en ik ben er heel enthousiast over.

Tijdens Idols speelde je met een speciale gitaar. Kan je iets over deze gitaar vertellen?
De gitaar betekent heel veel voor mij. Mijn vader kocht het tijdens kerst toen ik 13 jaar was. Ik was toentertijd echt toe aan een nieuwe gitaar, want mijn oude gitaar was versleten. Mijn vader spendeerde zijn hele maandsalaris aan de gitaar en mijn moeder was zo kwaad omdat hij het aan niemand vertelde. Hoe moesten we de huur betalen? En hij stelde iedereen gerust, want hij noemde het een investering. Mijn zoon betaalt het terug met rente zei hij, haha. Deze speciale gitaar hielp mij door de talentenshow en is enorm waardevol voor mij.

Dit jaar bracht je een aantal cover singles uit. Wil je volgend jaar hiermee doorgaan of plan om originele liedjes uit te brengen?
Volgend jaar kun je nieuwe liedjes verwachten, ben er heel enthousiast over. Ik werk al een tijdje aan nieuwe liedjes en wil het graag aan iedereen laten horen. De liedjes zijn heel divers. Een aantal country nummers, een aantal r&B nummers, een aantal reggae nummers en een aantal singer-songwriter nummers. Een beetje van alles wat. Ik neem veel van de liedjes op in Nashville. Daar heb je thuisstudio’s en dat vind ik prettig werken.

Met wat voor artiesten groeide je op in je jeugd en kan je iets vertellen over de muziekcultuur op Hawaii?
Ik groeide op met redelijk wat country muziek. En veel oude muziek, zoals Babyface en Dr. Hook. Mijn vader luisterde veel naar Keith Urban en George Strait. Omdat ik van Hawaii kom luisterde ik vroeger ook veel naar eilandmuziek. Ook hier allemaal heel divers en van alles wat. Ik hou van veel verschillende soorten genres. De muziekcultuur op Hawaii is heel anders dan op het vaste land. Ik denk dat het heel uniek is. Veel jeugd uit Hawaii zingt en het is een manier om plezier te maken. Er zijn veel jamsessies waar we de gitaren erbij pakken en een geweldige tijd beleven. Mijn favoriete artiest uit Hawaii is Josh Tatofi. Daar luisterde ik in mijn jeugd veel naar en vind ik een geweldige artiest.

Je bent nog heel jong. Wat wil je bereiken als artiest en wat zijn je toekomstdromen?
Doen wat ik het liefste doe en waar ik van hou. Veel optreden en nieuwe muziek produceren. Maar ook wil ik graag in de toekomst een gezinnetje hebben, het normale leven. Een van mijn grootste dromen is toch wel om een eigen gezin te hebben. Op korte termijn, volgend jaar, kun je zoals gezegd veel nieuwe muziek van mij verwachten. Volgend jaar komt er een nieuwe plaat uit en ik ben enthousiast om het iedereen te laten horen. Hopelijk kan ik volgend jaar naar Europa komen om shows te geven, dat zou geweldig zijn.

Het nieuwe jaar komt eraan. Wat zijn je voornemens?
Ik wil graag gezonder gaan leven. Maar ook heb ik het voornemen om elke dag liedjes te schrijven. Het is voor mij best lastig om nieuwe liedjes te schrijven, want ik raak snel afgeleid door andere dingen. Ik heb ADHD, vandaar. Maar het is heel raar, soms helpt mijn ADHD tijdens het schrijven, maar soms zorgt het er ook voor dat ik snel met andere dingen begin. Het is op sommige momenten moeilijk, maar ik begin er steeds beter in te worden. Ik heb veel zin in het nieuwe jaar en kan niet wachten om iedereen mijn nieuwe muziek te laten horen.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment