New Country muziek wordt in Nederland steeds populairder. Veel Nederlanders weten concerten van grote Amerikaanse artiesten te vinden zoals van Luke Combs, Zach Bryan en Brett Eldredge. Maar niet alleen Amerikanen zijn vertegenwoordigd in ons land, want er zijn ook Nederlandse New Country artiesten. Een mooi voorbeeld is Robert Weston. Hij produceert inmiddels al een aantal jaren als soloartiest New Country liedjes en doet dat met behoorlijk veel succes. Met een crowdfunding project van Voordekunst haalde hij een mooi bedrag op van 11.000 euro en kon naar Nashville reizen om zijn droom waar te maken en een volwaardig album op te nemen. Dat deed hij met producer Kenny Royster, bekend van Luke Combs producties. Resultaat is het album Won’t Settle Down. Een album vol met catchy New Country songs en prachtige country ballads.
Ik sprak Robert onder andere over dit nieuwe album, hoe hij zijn tijd in Nashville heeft ervaren en wat hij nog wil bereiken als New Country artiest.
Hoi Robert, vorige maand was de cd presentatie van je nieuwe album Won’t Settle Down. Hoe waren de reacties?
Heel goed, de cd wordt inmiddels uitstekend verkocht wat in eigen beheer gebeurt. Het mooie is dat later deze maand de cd door Nederlands platenlabel Coast to Coast wordt uitgebracht en krijgt dus een re-release. En dat is iets waar ik ontzettend blij mee ben. Een re-release betekent dat het uitbrengen van de cd iets groter wordt aangepakt en dat het album in de grote platenwinkels in de Benelux komt te liggen. Later gaan we kijken of we het album ook buiten de Benelux kunnen uitbrengen.
Won’t Settle Down is nog niet te beluisteren op streamplatforms zoals Spotify. Wat is de reden waarom het album in zijn geheel nog niet te beluisteren is?
Je hebt als je een single uitbrengt op Spotify een groter bereik en je blijft zodoende met iedere nieuwe single in beeld bij de luisteraar. Als je een heel album gelijk uitbrengt dan heb je in principe al je kruit verschoten. We hebben in dit project veel geld gestoken en we proberen het maximale eruit te halen. Dus ik heb bewust gekozen om niet gelijk het hele album op streamplatforms te zetten. Maar met de re-release kun je 17 november het album in zijn geheel beluisteren op Spotify e.d.
Je bent een Nederlandse New Country artiest en daar zijn er niet veel van. Hoe ben je opgegroeid met muziek en hoe is je liefde ontstaan voor country muziek?
Ik ben ieder geval niet opgegroeid met country muziek. Mijn vader draaide The Beatles en Peter Gabriel en dat kreeg ik veel te horen. Ook Crosby, Nash, Still & Young, eigenlijk een beetje country. Vaak ging ik vroeger met mijn vader naar rommelmarkten en zag daar af en toe een country plaat liggen. Ik had er interesse in, maar mijn vader merkte op dat country muziek niks aan was en saai. Toen ik een krantenwijk op mijn dertiende had luisterde ik in de ochtend altijd naar de radio en hoorde ik The Jayhawks en vond het geweldig. En toen ging het balletje een beetje rollen en vroeg mij af wat er zo slecht aan was. Ergens begin twintig liet een vriend van mij Brad Paisley horen en ben mij toen gaan verdiepen in het genre en kijken wat er meer interessants te horen was. En het is duidelijk dat er ontzettend veel te luisteren en te ontdekken is. Ik ga nu al jaren naar New Country concerten en het begon allemaal super klein in zaaltjes zoals in de Melkweg en Paradiso. Zo was ik een keer bij een concert van Brent Cobb in een klein zaaltje in Amsterdam met maar een handjevol mensen. Ongelofelijk, want een maand daarvoor zag ik hem in Amerika in een groot stadion. Een heel groot contrast dus. Maar tegenwoordig nemen de bezoekersaantallen in Nederland enorm toe. Luke Combs was bijvoorbeeld laatst binnen no time uitverkocht.
Naar welke New Country artiesten luistert je op dit moment veel?
Ik luister veel naar Luke Combs, maar ook Zach Bryan. Zach Bryan is meer akoestisch en het mooie van hem vind ik dat hij gewoon z’n eigen ding doet. Zijn platen zijn helemaal niet commercieel, heel rauw en hij produceert het allemaal zelf. Bij Zach Bryan gaat het puur om de liedjes en hij heeft er groot succes mee. Heel veel jongeren luisteren zijn albums en dat kan ik ook zien. Ik heb namelijk een Zach Bryan playlist op Spotify en ontzettend veel jongeren zijn erop geabonneerd.
Je hebt Won’t Settle Down opgenomen in Nashville met producer Kenny Royster bekend van Luke Combs producties. Hoe was deze ervaring?
Fantastische ervaring. Ik wist niet heel goed wat te verwachten, maar hij stelde mij gerust dat alles goed zou komen. Ik viel letterlijk de studio binnen, want ik struikelde meteen bij binnenkomst. Maar goed, ik liet mijn demo’s horen aan Kenny en we gingen per liedje op zoek naar een bepaald geluid. Ook liet hij mij bij sommige liedjes heel vrij en gaf aan om het helemaal zelf in te vullen. Ik was best zenuwachtig en wist niet wat mij overkwam. Nadat de muzikanten klaar waren met het inspelen van de instrumenten begon pas het echte werk van Kenny en gaat hij produceren. Dat deed hij samen met mij. Niet omdat ik alle controle wil, maar ik wilde gewoon alles meemaken. Ongelofelijk hoe hij te werk gaat, super bijzonder om met hem samen te werken. De productie duurde anderhalve week. Ik was twee weken in Nashville en heb helemaal niets van Nashville kunnen zien. Het was hard werken en na elke dag was ik kapot.
Naar mijn mening kan Won’t Settle Down zich makkelijk meten met de Amerikaanse New Country muziek. Hoe zijn de reacties in Amerika over dit album?
Het is zelfs zo dat mijn streams met name in Amerika zijn en maar een klein beetje in Nederland. Ik vind dat helemaal niet erg en eigenlijk heel logisch. Ik wil met mijn muziek laten horen dat ik uit Amerika kom. Als totaalbeeld wil ik dat mijn albums worden gezien als een Amerikaans product. Kenny Royster is naast producer ook een hele goede coach en liet mij weten op welke woorden nadruk te leggen. Ik gaf bij hem aan om goed naar mijn uitspraak te luisteren en als ik iets niet goed zou uitspreken hij het gelijk zou zeggen. Al met al zijn de reacties ontzettend positief. Mensen die ik in Amerika ken zijn in positieve zin verbaasd over Won’t Settle Down. Met eerdere platen hoorde je nog iets van een accent. Vandaar dat ik de afgelopen jaren hard aan mijn Engelse uitspraak heb gewerkt.
Hoe zie jij het Nederlandse muzikale New Country landschap? Zie je dat er een bepaalde beweging is?
Er is beweging en je ziet steeds meer mensen naar New Country concerten komen. Meer mensen weten wie Luke Combs is, weten wie Morgan Wallen is en weten wie Brett Eldredge is. Er is tegenwoordig veel keuze qua New Country concerten. Wat ik nog wel mis is de airplay op de radio. Je hoort nu Fast Car van Luke Combs op de radio, maar dat is natuurlijk gewoon een bekend oud cover liedje (van Tracy Chapman). Er mogen van mij veel meer originele New Country liedjes gedraaid worden op de radio. En van mij mogen Nederlandse New Country artiesten een plekje krijgen bij grote New Country concerten als support act. Al is het maar voor een aantal liedjes, maar dat schijnt nogal lastig te zijn.
Je hebt inmiddels een aantal succesvolle singles en EP’s uitgebracht, en dit jaar album Won’t Settle Down. Hoe zie jij de toekomst voor je, heb je nog dromen?
De volgende stap is mijn muziek naar Duitsland te brengen, want country muziek in Duitsland is enorm populair. Laatst ben ik daar geweest naar een concert van Luke Combs met 49 Winchester in het voorprogramma. Zo’n concert was in een stadion om maar even de populariteit aan te geven van country muziek in Duitsland. Ik heb op dit moment nog pubers, maar als ze wat ouder zijn dan wil ik een of twee jaar vertrekken naar Amerika om te kijken wat ik daar kan bereiken met mijn muziek. Maar ondertussen ga ik gewoon door met nieuwe muziek schrijven en zal de komende jaren gewoon muziek blijven produceren.
Won’t Settle Down verschijnt 17 november op streamplatforms en cd