Logo Orange Flag Music 2023

Will Sheff, “Muziek met elkaar delen vind ik een prachtig iets”

Will Sheff is bekend als frontman van de indie band Okkervil River en bracht dit jaar voor het eerst een nieuw solo album uit genaamd Nothing Special. Het album gaat met name over het rouwen van zijn vriend en bandlid Travis Nelsen. Niet alleen dit verlies had grote invloed bij het produceren van Nothing Special, ook zijn verhuizing van Austin naar Los Angeles had veel invloed. Je hoort Will Sheff op z’n meest ingetogen en hij wordt bijgestaan door oude vrienden, maar gaat ook nieuwe samenwerkingen aan.

Nothing Special is geïnspireerd bij de organische muzikale verhalenvertelling van King Crimson, Joni Mitchell en Bill Fay. Ook haalt Will Sheff zijn inspiratie uit de natuurwonderen van Zuid-Californië zoals bergen, woestijnen en rivieren. De plaat is geschreven tijdens zijn verhuizing van Austin naar Los Angeles wat zorgde voor een aantal grote veranderingen in het leven van Sheff. Okkervil River staat nu even op een laag pitje en Will Sheff focust zich op dit moment alleen op zijn solo carrière.

Hoi Will, je hebt recent je eerste solo plaat uitgebracht genaamd Nothing Special. Waarom heb je besloten om op de solo toer te gaan en niet verder met je band Okkervil River?
Het was een natuurlijk besluit en de nummers op Nothing Special zijn een antwoord op bepaalde zaken van jaren geleden. Ik ben gedurende mijn hele leven veel veranderd en kreeg het gevoel dat ik met Okkervil River steeds weer hetzelfde product verkocht. Vandaar dat ik besloot om er een ander naampje op te plakken.

De Okkervile River platen hebben best zware donkere lyrics, terwijl Nothing Special best wat lichter van toon is. Heeft dat te maken met dat je meer volwassener bent geworden en meer bent veranderd?
Er is altijd wel een soort van yin yang aanwezig op mijn platen. Album I Am Very Far is misschien wel de donkerste plaat van het oeuvre. Nothing Special heeft geen soort van kwelling. maar een nummer als Holy Man is een heel donker nummer en misschien wel één van m’n donkerste nummers ooit geschreven. Dat gaat over het aanmelden bij een cult en slaven verhandelen en dat wil ik nu niet precies sweetness of life noemen.

Hoe ontstaan zulke teksten, is het simpel je verbeelding en fantasie?
Moeilijke vraag om te beantwoorden. Wanneer artiesten vertellen dat ze hun teksten van bovenaf ontvangen klinkt dat naar mijn mening altijd een beetje cliché. Ook je geweten shockeren met je geest en ego met de gedachte ik ben briljant en deed dit opzettelijk en daarom is het geweldig vind ik wat cliché. Het antwoord is een soort van combinatie van beide.

Wil je met Nothing Special een speciaal boodschap uitdragen naar de luisteraar?
Het medium is de boodschap en ja ik wil op een bepaalde manier een boodschap overbrengen naar mijn luisteraar. Ik ging vroeger toen ik in New York woonde regelmatig naar de Guggenheim om schilderijen te bekijken. En terwijl ik voor een schilderij sta krijg ik meestal een soort van gevoel. Heeft dit gevoel een bepaalde boodschap of betekenis? Ik weet het niet of het een bepaalde boodschap heeft, eigenlijk vind ik van niet. Je moet er gewoon naar kijken en dat is de punt. Eigenlijk denk ik niet in termen van een bepaalde boodschap uitdragen, maar het is daar en maak er zelf iets van.

Interview Will Sheff

Nothing Special bestaat uit veel samenwerkingen met andere muzikanten. Is het belangrijk om ervaren muzikanten om je heen te hebben terwijl je muziek produceert?
Het is best raar om mijn eigen naam te vermelden op Nothing Special, omdat er zoveel mensen zijn betrokken bij de productie. Tsja, ik heb deze muzikanten betaald om hun ding te doen daarom staat mijn naam op de albumcover. Desalniettemin ben ik altijd op zoek naar ervaren muzikanten die hun ziel geven voor muzikale creatie en specifiek iets brengen wat ik niet kan brengen. Ik heb veel nagedacht wie precies te betrekken bij de productie van Nothing Special.

Ben je in staat om een album alleen op te nemen met niemand om je heen?
Ja, dat zou goed mogelijk zijn, maar ik ben grote fan van muzikanten die op Nothing Special meedoen. Will Graefe, Benjamin Lazar Davis, Christian Lee Hutson zijn fantastische muzikanten en ik houd ervan om naar ze te luisteren. Deze vraag impliceert of ik mensen nodig heb om muziek te produceren of dat het ook mogelijk is om alleen muziek te produceren. Natuurlijk kan ik een album alleen produceren, maar om muziek met andere ervaren muzikanten te delen vind ik veel leuker en mooier om te doen.

Je schreef een aantal jaren geleden het nummer Don’t Move Back to LA. Opmerkelijk gezien ben je recent van Austin naar Los Angeles verhuisd. Hoe zit dit precies?
Toen ik met mijn partner in New York woonden had ik een aantal goede vrienden. En vanuit het niets vertelden zij dat ze terug naar Los Angeles gingen verhuizen. Vandaar dat ik het nummer Don’t Move Back to LA schreef. Het nummer is een vraag aan mijn vrienden om niet naar Los Angeles terug te verhuizen. Dus het heeft niets met mijn eigen verhuizing naar Los Angeles te maken.

Hoe heeft de verhuizing je leven veranderd?
Ik houd van Californië en het is geweldig om hier te leven. Van oorsprong kom ik uit New England en daar ligt mijn hart nog altijd. Desalniettemin ben ik verrast hoeveel aantrekkingskracht Californië en Los Angeles op mij heeft. Toch moet ik erbij zeggen dat Californië een bepaalde instabiliteit en gevaar heeft om te leven qua natuurbedreigingen. Door klimaatverandering droogt bijvoorbeeld het water op, maar alsnog heeft het veel schoonheid en is het spectaculair om er te leven.

Over veranderingen gesproken: je bent gestopt met drugs en alcohol en hebt een hond geadopteerd. Best positieve veranderingen lijkt mij?
Positief of negatief, ik ben ouder geworden en kreeg het gevoel dat dat soort dingen tegenwoordig mij niet meer helpen. Mijn grootste doel in het leven is om vreugde en geluk te bevorderen en lijden te verminderen. Mijn tweede grootste doel in het leven is daaraan gerelateerd en is de beste muziek maken en mensen ermee gelukkig maken. Drugs en alcohol helpen bepaald niet mee om deze doelen te bereiken, in ieder geval vandaag de dag.

Begin volgend jaar begin je weer met toeren in Amerika en Europa. Beetje enthousiast?
Ja, begin volgend jaar doe ik eerst de westkust van Amerika en daarna kom ik jullie kant op. Natuurlijk ben ik enthousiast om weer op te treden. Ik voel mij gelukkig elke keer weer als ik op het podium sta en kijk er naar uit om weer voor mensen muziek te spelen. Het was even moeilijk om niet te kunnen optreden, maar gelukkig is er weer van alles mogelijk.

Nothing Special is overal te koop en te beluisteren en uitgebracht door platenlabel ATO Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment