Logo Orange Flag Music 2023

Afton Wolfe – Kings for Sale

Afton Wolfe - Kings for Sale album cover
Afton Wolfe - Kings for Sale album cover

We hebben met Afton Wolfe te maken met een heuse debutant. Niet een debutant in de muziek, maar Kings for Sale is zijn eerste solo plaat. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, een behoorlijke indrukwekkende plaat. Wolfe komt uit Mississippi en is opgegroeid in steden zoals Meridian en Greenville. Meridian is overigens de geboortestad van “the father of country music” Jimmie Rodgers. Afton Wolfe maakt met Kings for Sale allerminst country, maar neemt ons mee naar de blues.

For Kings for Sale heeft Afton Wolfe opvallend vakkundige en professionele mensen om zich heen verzameld. Ik vind het altijd interessant om te weten wie producers van albums zijn. Je kan hier gauw aan merken of het hele proces in goede banen wordt geleid, de juiste balans in nummers wordt gekozen en dat het instrumentele in orde is. Voor Kings for Sale neemt Oz Fritz de productie voor zijn rekening en dat is niet de minste in de Amerikaanse muziek wereld. Hij produceerde eerder albums voor artiesten zoals Tom Waits, The Ramones en Bob Marley. Fritz zijn vakmanschap hoor je terug op Kings for Sale.

De plaat bevat rijkelijk belegde instrumentatie. Dat betekent veel blazers, piano’s en jengelende gitaren die je helemaal de blueswereld intrekken. Daarnaast heeft Afton Wolfe een rauwe strot die uitermate geschikt binnen de blues muziek past. Naast producer Oz Fritz heeft Wolfe ook een keur aan ervaren muzikanten bij dit album betrokken. Ondanks dat dit zijn solo debuut is merk je aan alles dat Wolfe niet een groentje is. Alles aan Kings for Sale straal vakmanschap uit.

Of je als country luisteraar deze plaat moet gaan luisteren laat ik in het midden. Ik heb mij in ieder geval prima vermaakt met Kings for Sale en ben blij dat ik nummers zoals opener en single Paper Piano en intieme afsluiter O’ Magnolia niet heb hoeven te missen. Dat zijn toch wel fantastische nummers die duidelijk de potentie en kracht laten horen. Ik hoop dat Afton Wolfe de smaak te pakken heeft en doorzet met zijn solo carrière.

Voor de breed georiënteerde muziekluisteraar hoef je niet lang na te denken om Kings for Sale een kans te geven. De blues overheersen op deze plaat waarbij de nummers alles bevatten wat dit genre zo goed maakt. Afton Wolfe schijnt met zijn doorleefde en rauwe stem. Met daarbij een muzikale inkleuring dat doet denken aan de bluesmuziek van vroegere tijden. De roots van Wolf liggen logischerwijs dan ook diep in Mississippi, maar hij heeft ook ervaring opgedaan in blues stad New Orleans. Desalniettemin is dit een artiest die passie heeft voor de muziek en laat dat allemaal samenkomen op Kings for Sale. (Grandiflora Records)

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment