Logo Orange Flag Music 2023

Alan Jackson – Where Have You Gone

Alan Jackson - Where Have You Gone album cover

Alan Jackson behoeft geen hele uitgebreide introductie. In de jaren 90 maakte hij naam in de country muziek en werd één van de zogeheten “neo-traditionalisten”. Onder deze tak van country zaten ook grote artiesten als George Strait, Garth Brooks en Travis Tritt. Tegenwoordig zijn ze nog springlevend al is de output van muziek langzamerhand teruggelopen en laten ze het over aan de nieuwe generatie. Alan Jackson’s laatste album Angels and Alcohol dateert uit 2015, dus eigenlijk werd het wel weer eens tijd voor een nieuwe plaat. En zie daar: Where Have You Gone, die bijna anderhalf uur aantikt.

En het eerste nummer, tevens titelnummer Where Have You Gone laat gelijk een duidelijk standpunt horen van Jackson. Een standpunt over de huidige staat van country muziek. “Sweet country music where have you gone?” bezingt Alan Jackson hier. Ja, dat vraag ik mij af en toe ook af. Alhoewel ik moet bekennen dat mainstream country artiesten steeds meer terug naar hun roots gaan, mis ik traditionele country. Wie maakt er nu nog country albums zoals Merle Haggard, Waylon Jennings of George Jones?

Het verlangen naar het verleden van country muziek is bij Alan Jackson groot. Dat laat hij ook horen op een nummers zoals Back. “Back, i’m bringing country back, I think ol’ Hank would like it like that”. Natuurlijk refereert Jackson op Hank Williams die in de jaren 40 een groot country artiest werd en vandaag de dag een legende binnen country muziek is. En Alan Jackson brengt met Where Have You Gone inderdaad country terug in pure vorm.

Het heeft zes jaar moeten duren, maar Where Have You Gone is 1 uur en 22 minuten genieten. We hebben er lang op moeten wachten. Dit is inderdaad country zoals country hoort te zijn. Je hoort genoeg fiddles en pedal steels en meer country als Where Have You Gone is er op dit moment niet te vinden. Alleen de vraag blijft of mainstream country hier op zit te wachten? Is de populariteit van Alan Jackson niet bekoeld? Dat kan alleen de toekomst uitwijzen, maar wat mij betreft geef ik de voorkeur aan country artiesten zoals Jackson, Brooks en Strait.

Alan Jackson is met Where Have You Gone uitstekend teruggekeerd op het country podium. Misschien iets te lange speelduur, maar je bent zo door deze plaat heen. Je let niet op de tijd, omdat alle nummers zo sterk zijn. Het laatste nummer The Older I Get verhaalt Jackson dat hij in zijn beste jaren tot nu toe zit. En dat hij voor geen goud wil wisselen met zijn jongere jaren. Alhoewel de jaren 90 platen van Jackson ook prima vertoeven zijn, heeft hij met Where Have You Gone misschien wel zijn beste en meest complete album gemaakt. Dat Jackson na zoveel jaren muziek productie vandaag de dag nog steeds op dreef is, daar valt geen ontkennen aan. Ja, eigenlijk zijn dit gewoon z’n beste jaren. (ACR Records)

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment