Logo Orange Flag Music 2023

Anna Tivel – Blue World

Anna Tivel - Blue World album cover

Muzikante Anna Tivel betovert en domineert nu al zo’n zeven jaar de folk muziek en zet met ieder album weer nieuwe stappen. Haar laatste plaat The Question kwam uit in 2019 en sindsdien is het redelijk stil omtrent Tivel. Daar bedoel ik de stilte mee van de productie van nieuwe muziek. Want vorig jaar bracht ze een live album uit en dit jaar is er Blue World. Een album vol met Anna Tivel klassiekers die opnieuw zijn bewerkt in een naar mijn mening heel interessante stijl.

Heeft Anna Tivel’s muziek wel een album voor opnieuw bewerkte nummers nodig? De productie van de nummers zijn in principe al helemaal af en behoeft weinig aan gedaan te worden. Toch heeft Anna Tivel zich er aan gewaagd en Blue World pakt wat dat betreft heel goed uit. Want waren originele nummers als Blue World, Riverside Hotel en Illinois al geweldig, op Blue World wordt de muzikale inkleuring naar een nog niveau hoger getild.

Eigenlijk kan je Blue World zien als een stripped-back versie en een best-of plaat. Wat op deze plaat vooral leidend is zijn de piano, percussie en drum klanken. Goede vrienden van Tivel Galen Clark (achter de piano) en Micah Humme neemt de drums voor de rekening. En het is altijd maar afwachten hoe zo’n album uitpakt. Zo’n project kan heel overbodig zijn, maar juist ook in positieve zin opvallen. Bij Blue World is dat laatste het geval.

Want Anna Tivel’s reguliere albums neigen al bijna naar perfectie, Blue World doet dat ook met gemak. Dit blijft gewoonweg hele mooie folk muziek om bij weg te dromen. Dat is uiteindelijk wat je wederom op Blue World te horen krijgt, dromerige folk muziek die diepe indruk doet maken. Daarnaast heb je de unieke en prachtige stem van Anna Tivel die maar niet gaat vervelen.

Ondanks dat The Question nog maar 2 jaar oud is hoop ik dat Anna Tivel deze afgelopen periode de tijd heeft genomen om nieuwe muziek te schrijven. Ze is op dit moment toch wel een artiest van buitencategorie binnen de folk scene. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de vervolgstappen gaan zijn. Blue World, en het live album van vorig jaar, zijn in ieder geval de zoethoudertjes. Hele fijne zoethoudertjes zelfs. Voor diegene die niet bekend zijn met Anna Tivel brengt deze Blue World het beste van haar oeuvre samen en is een heel goed instapmodel.

Voor de echte folk luisteraars blijft het wachten op een nieuwe aankondiging. Desalniettemin is Blue World weer maximaal genieten en doet je weer eens wegdromen naar Anna Tivel’s prachtige droomwereld. Zowel voor onbekende als bekende van Tivel’s werk is dit een album meer dan aan te raden.

Uitgebracht door Fluff and Gravy Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment