Logo Orange Flag Music 2023

Bobby Allison and Gerry Spehar – Delta Man

Bobby Allison and Gerry Spehar - Delta Man album cover

Het mooie aan country muziek is dat er door de jaren heen zo ontzettend veel muziek wordt gemaakt. Ik verbaas mij daar iedere dag weer over. Neem nu Bobby Allison en Gerry Spehar. Twee vrienden die furore maakten in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw. Zo is Delta Man tot stand gekomen, een muziek document die de hoogtijdagen van deze twee heren belichaamt. En wat voor één.

Delta Man is dus geen splinternieuw album met nieuwe nummers, maar nummers die Allison en Spehar door de jaren heen hebben opgenomen. Dat maakt in principe niet zoveel uit, want dit zijn geen left-overs of b-kantjes. Deze plaat kan je zien als een volwaardig album die rockabilly met country verweeft op een uitstekende manier. Af en toe rockt en rammelt het, maar de heren tonen ook de gevoelige kant. Iets wat mij heel goed bevalt.

Album opener Kinda Like Love is meteen een grootse binnenkomer en ik verbaas mij waarom dit geen grote hit is geworden in de jaren negentig. Dit is country zoals country hoort te zijn en misstaat niet bij andere artiesten van die tijd zoals George Strait, Alan Jackson en Travis Tritt. Na het luisteren van dit nummer ben je gelijk bij de les en die les houd je 15 nummers lang in je greep.

De rockabilly en honky tonk vibe is wat dit album zo interessant maakt. Alhoewel de ballads ook goed vertoeven zijn, merk je dat Bobby Allison en Gerry Spehar het best uit de voeten kunnen met up-tempo liederen. Dit soort opbeurende muziek brengt je in extase en wil je doen laten dansen. Ik zie de muziek van Delta Man al helemaal voor mij in de bars en honky tonks, ook in deze tijd. Want ondanks dat de nummers niet nieuw zijn klinkt het alsof ze vandaag de dag zijn geproduceerd.

Waarom zijn Bobby Allison en Gerry Spehar geen grote namen binnen country muziek? Ten eerste komt dat omdat Gerry Spehar besloot om voor een gewoon werkleven te kiezen boven een muziek carrière. Bobby Allison verkoos wel een muziek carrière en trad op in casino’s en andere steden in de Verenigde Staten. De ervaringen die Allison opdeed met zijn non-stop optredens vormde inspiratie voor het schrijven van nieuwe muziek. Toch bleef een echte grote doorbraak uit en dat is jammer te noemen. Wat ik hoor op Delta Man zijn twee mannen met een liefde voor muziek die dat op een perfecte manier weten uit te dragen.

We moeten het doen met Delta Man, een album wat in het verleden ligt. Dat valt dus niet merken productie-technisch en de plaat klinkt wat dat betreft heel strak en fijn. Bobby Allison en Gerry Spehar hadden het talent en potentie om groot te worden, maar de muziek wereld is onvoorspelbaar. Om te voorspelen wie wel en wie niet doorbreekt is bijna onmogelijk. Er komt hard werken bij kijken, veel geluk en zat andere factoren. Delta Man is een album die voor iedere country liefhebber een must is en die je niet mag overslaan. Ze leven nog allebei en met deze plaat kunnen ze terugkijken op een prachtige muziek carrière.

Uitgebracht in eigen beheer

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment