Logo Orange Flag Music 2023

Brennen Leigh – Obsessed with the West

Brennen Leigh - Obsessed with the West album cover

Amerikaanse Brennen Leigh mag dan in Nederland niet heel bekend zijn, ze werkte in het verleden samen met een aantal erg grote country artiesten. Zo schreef ze onder andere nummers voor Rodney Crowell, Lee Ann Womack, Charley Crockett en veel anderen. Ook bracht ze in het verleden een aantal uitstekende solo platen uit, waarvan Obsessed with the West dit jaar verscheen.

Op de titel en de album cover prijkt de samenwerking met Asleep At the Wheel. Dat is niet zonder reden, want dit album is gemaakt vanuit een Western Swing perspectief. Je weet wel, dat genre waar Bob Wills and the Texas Playboys in de jaren dertig en veertig furore meemaakten. Deze muziek klinkt tegenwoordig natuurlijk heel gedateerd, maar Brennen Leigh en Asleep At the Wheel weten het genre met een leuke hedendaagse twist te brengen.

Western Swing betekent vooral veel fiddles. En dat is precies wat je krijgt met Obsessed with the West. Veel fiddles maar ook pedal steels, piano’s en accordeons, helemaal perfect. Ik geniet van dit soort country platen het meest en verwonder mij waarom niet meer country artiesten zich aan dit avontuur wagen. Het is en blijft toch één van de meest authentieke genres binnen country muziek.

Op een nummer zoals In Texas with a Band komt de Western Swing het meest naar voren. De “ahaas” en “domino” kreten krijg je hier te horen. Dat was toentertijd al heel opmerkelijk om te horen en ook Brennen Leigh en Ray Benson weten het aardig te brengen. Al komt het naar mijn mening wel wat te geforceerd over. Maar natuurlijk mag deze gimmick niet ontbreken op een Western Swing plaat.

Voor de rest is het geweldig genieten van een plaat zoals Obsessed with the West. Vooral het stemgeluid van Brennen Leigh spreekt mij erg aan. Het is heel volwassen, maar heeft daarnaast ook wat ondeugends en avontuurlijks. Het luistert in ieder geval zeer prettig weg en is een plezier om te luisteren. Naast de authentieke country instrumentatie weet ook het stemgeluid van Leigh een uitstekende indruk te maken.

Ja, van mij mogen er meer van dit soort albums in productie komen. Dan blijft altijd nog maar de vraag, hoeveel mensen interesseren zich nog in Wester Swing muziek? Het is niet een heel frivool genre en je moet een fanatieke country luisteraar zijn om het te kunnen waarderen. Fans van de mainstream zullen zeer waarschijnlijk hun neus ervoor ophalen. Hier absoluut niet het geval en ik vind het alvast één van de origineelste country albums van 2022. Brennen Leigh en Asleep At the Wheel bedankt.

Uitgebracht Signature Sounds Recordings

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment