Logo Orange Flag Music 2023

Cody Jinks – Mercy

Cody Jinks - Mercy album cover

Behoeft Cody Jinks nog een introductie? Een beetje country luisteraar kent zijn muziek en weet dat hij nu al jaren country muziek uitbrengt van zeer hoog niveau. Onder de noemer outlaw country maakt en verbreekt Cody Jinks record na record. Zijn platen gaan goud en platina en met het jaar groeit zijn bekendheid. Daarnaast zorgt hij goed voor zijn fans en brengt hij elk jaar wel wat nieuws uit. Dit jaar is het Mercy, een gloednieuwe plaat met twaalf nummers.

Overigens verbergt Jinks zijn passie voor metal muziek niet. Als je een beetje inleest in zijn muziek carrière en leven dan begon het in metal muziek. Langzamerhand zocht hij de helende country muziek op en maakte platen van ongekend niveau, ik heb het over Adobe Sessions en I’m Not the Devil. Maar country is dus één van de passies. Dat laat hij merken om samen met het uitbrengen van Mercy een metal project te koppelen, genaamd Canned By Nod. Tegelijkertijd brengt hij met deze band debuutalbum None the Wiser uit.

Dat album laat ik rustig varen, want dat is totaal niet mijn genre. Jinks is er zeer serieus in en hij gaat dan ook op tour met Caned By Nod. Iedereen moet zijn passies natuurlijk najagen en misschien is Cody Jinks een beetje country moe, maar ik had toch liever gezien dat hij zich volledig zou concentreren op country muziek. De vraag is dan ook of je bij Mercy enige vermoeidheid hoort?

Absoluut niet, Mercy is weer een uitstekende Cody Jinks plaat. Hij laat wederom horen waarom hij de beste in (outlaw) country is. Het lijkt hem allemaal zo makkelijk af te gaan. De productie van de afgelopen jaren is ongekend, maar ondanks dat blijft de kwaliteit behouden. Ook op Mercy staat weer genoeg moois, waarbij de Jinks fans in een warm bad terecht komen. Niets dan alleen maar lof hoe hij de fans maar blijft bedienen met uitstekende nieuwe muziek.

Adobe Sessions is voor mij het magnus opus van Cody Jinks’s oeuvre. Niets kan voor mij tippen aan dat album. Alhoewel hij met latere platen zoals Lifers, The Wanting, After the Fire en nu Mercy een vaste formule hanteert in zijn muziek raak ik er maar niet op uit geluisterd. Ik kan zijn albums urenlang achter elkaar luisteren en dan nog slaat de verveling niet toe.

Binnen iets meer dan tien jaar heeft Cody Jinks een oeuvre opgebouwd die ongelofelijk sterk en krachtig is. Country muziek moet hem koesteren, waarderen en zijn muziek volledig omarmen. Als je zulke country muziek kunt produceren verdien je dat gewoon. Voor mij is Cody Jinks het beste wat hedendaagse country muziek te bieden heeft en Mercy is een extra steentje wat bijdraagt aan dat statement. En daar heb ik verder niets meer aan toe te voegen.

Uitgebracht door Late August Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums