Logo Orange Flag Music 2023

Cole Quest and the City Pickers – Self [En]Titled EP

COle Quest and the City Pickers album cover

Het wordt weer eens hoogtijd voor een bluegrass album. Dit jaar blinkt Andrew Marlin met zijn dubbelalbum er bovenuit, maar daar kan de New Yorkse band Cole Quest and the City Pickers wel eens verandering in gaan brengen. Ja, je leest het goed, een bluegrass band uit New York. Apart om country muziek uit de oostkust van Amerika te horen, maar ze bestaan.

Om het nog zoeter te maken is frontman Cole Quest de kleinzoon van Woody Guthrie. Guthrie was in de jaren 40 en 50 van vorige eeuw een zeer gerespecteerde liedjesschrijver en muzikant die bekend stond om zijn maatschappelijke teksten. Cole Quest and the City Pickers is Guthrie op Self [En]Titled niet vergeten, want ze coveren het uitstekende Way over Yonder in the Minor Key.

Deze EP is overigens niet het debuut van Cole Quest and the City Pickers. Ze maakte hun naamloze debuutplaat in 2016. Zit aardig wat tijd tussen die plaat en deze nieuw EP. In deze lange tussenpose hebben ze in ieder geval de muziek kunnen perfectioneren. Want deze EP klinkt zoals een bluegrass plaat hoort te zijn. Heel veel getokkel op de banjo’s en de mondharmonica die veel op de voorgrond treedt.

Maar Cole Quest and the City Pickers laten ook horen dat ze niet alleen maar Bluegrass kunnen vertolken. My Sweet Little Girl neemt iets gas terug en laat het tokkelen even voor wat het is. Een rustpunt binnen de EP dat gewoon een zeer fijn country liedje is zonder franje.

Op deze Self [En]Titled EP scharen zich een aantal geweldige producers en techneuten. Zij werkten onder andere met artiesten zoals Sierra Hull, Billy Strings en Sarah Jarosz. Dit zijn inmiddels redelijk grote artiesten binnen de country en Americana wereld. Cole Quest and the City Pickers hebben duidelijk veel mankracht achter zich gekregen om deze EP tot stand te brengen. Dat betalen ze terug met prachtige bluegrass.

Het is wel duidelijk geworden dat deze band zeer getalenteerd is. De bluegrass wordt perfect uitgevoerd met de band in topvorm. Het blijft een EP van rond de 23 minuten, dus het is een kortstondig avontuurtje, maar dit smaakt absoluut naar meer. Ik keek even op, omdat deze band uit New York komt, maar dit zegt uiteindelijk helemaal niets. Het gaat om de muziek en dat zit hier helemaal goed. (Omnivore Recordings)

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment