Logo Orange Flag Music 2023

Danny Vera – The New Now

Danny Vera - The New Now album cover

Danny Vera is neerlands hoop als het aankomt op Americana muziek. De Zeeuw timmert al een tijdje aan de weg aangezien het debuut For the Light In Your Eyes uit 2002 komt. In die tussentijd heeft hij verschillende albums uitgebracht en werkte zo gestaag aan zijn bekendheid. Zijn optredens in het voetbalpraat programma van Wilfred Genee, Johan Derksen en Rene van der Gijp zijn natuurlijk ook erg belangrijk geweest.

Dus met bekendheid in Nederland zat en zit het wel goed voor Vera. Het kan altijd beter. En die stijgende lijn werd doorgezet in 2020. Ondanks dat de optredens nihil waren werd het toch nog een uitstekend jaar voor Vera. Op persoonlijk vlak werd hij op 1e kerstdag voor het eerst vader. Op muzikaal vlak steeg single Rollercoaster naar de nummer-1 positie van de Top 2000. Ongekend en een absolute knappe prestatie. En tot slot kwam in 2020 zijn nieuwe album The New Now uit die wekenlang op nummer 1 verbleef.

En ondanks dat ik de hype van Danny Vera de afgelopen jaren een beetje naast mij neer heb gelegd begrijp ik nu de aantrekkingskracht van Vera’s muziek. Na het luisteren van The New Now blijft er een bepaalde trots achter. Een trots dat dit een Nederlands product is. Het is Americana muziek die zich makkelijk kan nestelen naast de Amerikaanse Americana. Ik noem artiesten zoals een Jason Isbell en Chris Stapleton.

Wat opvalt aan The New Now is de rijke instrumentatie. Al vanaf het eerste nummer en blikvanger Hold on to Let Go is het menens. Met een akoestische gitaar en de intieme vocals van Vera ontpopt dit nummer zich met prachtige fiddles tot een heel sterk begin van de plaat. De fiddle accenten zullen verderop het album meerdere keren terugkomen en dat geeft een uitermate warm gevoel.

Maar er staan ook echte Americana rockers op. Zoals Danny Vera inmiddels gewend is om op te brengen en onderdeel van zijn imago is. The Weight is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook Black Eyes, die naast Americana een paar extra Country & Western tinten geeft.

The New Now is een prachtig Nederlands product geworden. Danny Vera weet inmiddels hoe het muziekwereldje werkt en schuwt niet om nieuwe dingen te proberen. Bijvoorbeeld extra lagen toevoegen zoals de fiddles. Daarnaast is Vera’s stem natuurlijk goud waard en verveelt geen moment. Op ballads zijn de vocalen intiem, maar met uptempo nummers haalt hij er maximale kracht uit.

De populariteit anno 2021 blijft stijgen voor Danny Vera. Daar zal dit album zeker aan bijdragen. Dat Rollercoaster, trouwens mede geschreven door Mercy John, zo’n extreme hit zou worden had niemand gedacht. Maar dit nummer mag de rest van Danny Vera’s oeuvre niet doen laten onder sneeuwen. Daar is zijn muziek te goed voor. The New Now is Americana op z’n best en toont Danny Vera in topvorm.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment