Logo Orange Flag Music 2023

David Olney & Anana Kaye – Whispers and Sighs

David Olney and Anana Kaye - Whispers and Sighs album cover

David Olney was een zeer gerespecteerde folk en Americana artiest, zowel in Amerika als in Europa. Grote artiesten zoals Townes van Zandt, Emmylou Harris, Steve Earle en Linda Rondstadt zagen al vroeg de potentie van deze man. Er staan inmiddels talloze albums op de naam van David Olney en Whispers and Sighs is de laatste van het rijtje. De plaat is samen opgenomen met de talentvolle opkomende muziek artiest Anana Kaye uit Georgië.

Er werd de laatste hand op Whispers and Sighs gebracht door Anana Kaye en haar muzikale partner Irakli Gabriel toen ze plots te horen kregen dat David Olney zijn laatste adem had uitgeblazen. Hij overleed aan een hartaanval tijdens een concert in Florida op 18 januari 2020. David Olney werd 71 jaar, veel te vroeg overleden, maar laat ongelofelijk sterke muziek achter. Zijn laatste zwanenzang is te horen op Whispers and Sighs.

Toen in Olney’s jongere jaren grote artiesten zoals van Zandt en Harris het in hem zagen zitten, zo zag Olney een paar jaar geleden de potentie in de jonge Anana Kaye. Die grote potentie wordt uiteindelijk waargemaakt op Whispers and Sighs. Het talent van Kaye wordt perfect afgewisseld met de ervarenheid van Olney. Ze zingen samen of doen dat solo op dit album.

Het is een plaat geworden die doet terug denken aan vroegere tijden. Met veel gebruik van snerende fiddles wordt er voor een mystieke duistere sfeer gezorgd. Het voelt net aan of je in een van de oude theaters in Europa van de 19e eeuw bent beland.

Whispers and Sighs doet dat vooral met de ballads zoals My Favorite Goodbye, Tennessee Moon en afsluiter The Great Manzini (Disappearing Act). De rustpunten worden zoals verwacht afgewisseld met krachtige beladen rock nummers Lie to Me, Angel en Last Days of Rome. Hier komt het teamwork tussen David Olney en Anana Kaye samen tot een sterke frontlinie waar beide kwaliteiten op z’n best zijn.

De plaat is geproduceerd in Nashville door Brett Ryan Stewart en Stewart is een opkomende producer in Music City. Whispers and Sighs is rijk aan details en wat dat betreft heeft Stewart er geen half werk van gemaakt. Je wordt helemaal meegesleept door de muziek en vergeet even de tijd, omdat er zoveel te horen en ontdekken is. Bij elke nieuwe beluistering van de plaat ontdek je weer nieuwe pareltjes.

Whispers and Sighs is een album voor de verfijnde Americana luisteraar. Een plaat die pas prijs geeft na meerdere keren gehoord te hebben. Ja, de eerdere genoemde rock nummers slaan gelijk na één beluistering toe, maar de kracht zit hem uiteindelijk ook in de ingetogen nummers. Er is met veel aandacht aan deze plaat gewerkt en David Olney heeft een prachtig laatste album achtergelaten. Anana Kaye verdient ook wel degelijk de lof en heeft een rijke muziekcarrière voor zich. Die belofte en potentie laat ze op Whispers and Sighs duidelijk horen en kan eerlijk gezegd niet wachten wat deze artiest uit Georgië meer voor ons in petto heeft. (Schoolkids Records)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment