Logo Orange Flag Music 2023

Drayton Farley – A Hard up Life

Drayton Farley - A Hard Up Life album cover

Platen die volledig akoestisch zijn opgenomen hoor je tegenwoordig niet meer vaak. Zeker in country zijn er altijd wel extra lagen instrumenten toegevoegd. Het was dan ook verrassend dat Zach Bryan 2 jaar geleden met een geheel akoestisch album (DeAnn) tevoorschijn kwam die viraal ging. Er is dus toch een markt voor. Dat dacht nieuwkomer Drayton Farley waarschijnlijk ook, want op zijn debuut LP A Hard up Life horen we alleen de gitaar en Farley.

Drayton Farley komt uit Woodstock, Alabama en is zoals je dat mooi zegt een groentje binnen country muziek. In 2018 bracht hij single Trouble in the Pines uit en vorig jaar de bescheiden hit American Dream. American Dream vind je overigens ook op A Hard up Life en is één van centrale tracks op de plaat. Een nummer over het zware leven in ruraal Amerika en dat de “Amerikaanse droom” waar zoveel over gesproken wordt een grote loze belofte is.

Drayton Farley weet je meteen te pakken met zijn muziek op A Hard up Life. Alhoewel dus akoestisch brengt hij de liedjes vanuit een serieuze en eerlijk manier naar de luisteraar. Het rauwe randje en doorleefde in zijn stem geeft de muziek extra schwung en je weet dat Farley iets te vertellen heeft. De verhalen zijn uit het leven gegrepen en reflecteren vooral op zijn tijd in het kleine plaatsje Woodstock. Verhalen waar veel Amerikanen zich aan kunnen relateren.

De verhalen zijn hier duidelijk een van de sterke punten van A Hard up Life. Muzikaal gezien is het dus alleen Farley en zijn gitaar, maar hij heeft genoeg ervaring opgedaan om het allemaal spannend en divers te houden. Bij sommige albums die deze insteek hebben wordt het saai. Niet op deze plaat. Je merkt en hoort aan alles dat Farley geen beginneling is.

De vergelijkingen met Zach Bryan zijn al eerder gemaakt en die wil ik nogmaals benadrukken. De liedjes zijn tekstueel en qua gitaarspel nog beter dan Bryan’s albums. Valt Bryan veel terug op muziek over liefde, Farley gaat dus echt de richting op van alledaagse problemen die op het Amerikaanse platteland zich voordoen. Dat maakt het allemaal net iets serieuzer van toon.

Om toch nog een vergelijking te noemen is met Americana artiest Evan Bartels. Dit zou bijna een 1-op-1 kopie kunnen zijn van Farley. Niets ten nadelen van een van de twee, want allebei hebben ze hun kwaliteiten. Maar zodra ik Farley hoor zingen kwam gelijk die associatie bij mij op. Bartels heeft interessante muziek op zijn naam staan.

A Hard up Life is het perfect album om eens goed te relaxen je mee te laten voeren naar Drayton Farley’s levenservaringen. Die heeft hij genoeg opgedaan en dat komt op deze plaat goed tot wasdom. Creatieve, eerlijke en akoestische liedjes waarvan het verdient om gehoord te mogen worden. Ondanks Farley’s nieuwkomer status is A Hard up Life een interessant en intrigerend album die je telkens opnieuw wilt opzetten. Knappe prestatie. (Hargrove Records)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment