Logo Orange Flag Music 2023

Josienne Clarke – A Small Unknowable Thing

Josienne Clarke - A Small Unknowable Thing album cover

Een zeer gewaagde zet van Josienne Clarke om haar nieuwe album A Small Unknowable Thing uit te brengen zonder label, zonder producer en zonder andere inbreng. De vraag of dat je album beter maakt laat ik in het midden en ik ga gewoon uit van de kwaliteit van de muziek. En die is op A Small Unknowable Thing zeer interessant als je van folk muziek houdt.

Maar eerst de reden waarom Josienne Clarke kiest voor letterlijk en figuurlijk een solo album op te nemen. Het komt er op neer dat Clarke door de jaren heen veel met seksisme te maken kreeg tijden het maken van albums. Ze was er simpelweg gewoon klaar mee. De mannelijke dominantie in haar muziek was te groot, terwijl haar eigen inbreng op allerlei vlakken niet werd gewaardeerd.

Ze raakte de controle kwijt over haar muziek. Clarke kon niet zelf bepalen wanneer ze op tour kon gaan en welke muzikale directie ze op zou gaan. De keuze om volledig solo te gaan was dan ook spannend voor haar, maar er was geen ontkomen aan. Als je je eigen ideeën wilt verkennen zonder inbreng van andere wordt het een noodzaak.

Die eigen inbreng en alles van begin tot eind zelf doen begint dus met A Small Unknowable Thing en pakt wonderbaarlijk goed uit. Mijn kennis van eerdere platen van Clarke is nihil, maar ik kan uit deze nieuwe opmaken dat er genoeg ervaring en vakkundigheid huist in haar. De platen is teder, fluisterzacht en heeft hier en daar wat uptempo momenten. Maar die zijn verwaarloosbar. Wat hier vooral klinkt is rustige lente muziek.

Ondanks dat ik weinig van het oeuvre van Josienne Clarke ken, is mij A Small Unknowable Thing alles meegevallen. In eerste instantie lijkt het een beetje op een bleke nietszeggende plaat. Maar deze plaat heeft opperste concentratie nodig anders vervalt het in het andere ruis. Aanrader om een rustige omgeving op te zoeken, goede koptelefoon op en je gaat je verwonderen en verbazen van de pracht.

Tot slot ontkom ik niet om Clarke te vergelijken met wat andere artiesten. Ik vind dit naar mijn mening een kruising van Julien Baker en Amy MacDonald. Deze plaat heeft de muzikale inkleuring van Baker met een combinatie van de stem van MacDonald. En toch staat Josienne Clarke ook erg op zichzelf. Ze creëert met A Small Unknowable Thing een prachtig klankentapijt die doet verlangen naar de lente en zomer. Zacht, teder en wonderbaarlijk schoon en mooi. Het is heerlijk vertoeven in de muziekwereld van Josienne Clarke.

Uitgebracht in eigen beheer

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment