Logo Orange Flag Music 2023

Kate MacLeod – Uranium Maiden

Kate Macleod - Uranium Maiden album cover

Uranium Maiden van Kate MacLeod is een speciaal album. Dat hoor je al vanaf de eerste klanken. Een album die zich niet zomaar laat vangen en tijd nodig heeft om te wennen. Maar sta je er eenmaal open voor dan ontvouwen zich er wonderschone nummers die tijdloos zijn en ongekende spanning bieden. Ja, Uranium Maiden is een lange zit, meer dan een uur, maar het is de hele rit waard.

Kate MacLeod komt uit Utah en daar is waar deze plaat voornamelijk zijn inspiratie vandaan haalt. Ze woont in deze staat sinds 1979 en het album Uranium Maiden is gemaakt over een tijdsperiode vanaf de midden jaren tachtig tot nu. Alles ademt deze plaat Utah, maar ook krijg ik er een middeleeuws gevoel bij. Van de instrumentatie tot de muzikale inkleuring. Heerlijk om een tijdje door de wereld van Kate MacLeod te wandelen tijdens deze muziektrip.

Het eerste wat mij direct opvalt is de excentrieke stem van Kate MacLeod. Tijdens het openingsnummer is het even wennen, soms naar mijn mening neigend naar vals, maar nummer na nummer raakte ik er steeds gewend aan. Na Uranium Maiden de afgelopen weken meerdere keer voorbij horen komen is de stem juist een van de grote smaakmakers van dit album. Een goede vergelijking is Emmylou Harris in haar latere muziek carrière.

Ben ik inmiddels een fervent fan van de stem van Kate MacLeod, de instrumenten die ze op Uranium Maiden gebruikt zijn op z’n minst erg indrukwekkend te noemen. Zeker in het beginstuk van de plaat doet het heel traditioneel en middeleeuws aan. Dat betekent klanktapijten van fluiten en vooral veel fiddles. Zeker de fiddle neemt een prominente aanwezig binnen Uranium Maiden. En wat mij betreft kunnen er niet goed fiddles tevoorschijn komen.

De plaat is erg constant en er wordt meer dan een uur lang een erg hoog niveau aangehaald. Het sterkste nummer in ongetwijfeld Time Zone. Natuurlijk als je dit nummer hoort word je meegenomen met de heerlijke melodieën. Erg toegankelijk en kan zonder twijfel als single dienen. Daarnaast hoor je in het midden van dit nummer dat Kate MacLeod er een wonderschone piano solo heeft in verwerkt gevolgd door een fiddle solo. Dit nummer toont de kwaliteiten van MacLeod op z’n best.

Dat ik zeer tevreden ben met Uranium Maiden is een understatement. Het was in het beginnen even wennen, omdat er van alles gebeurt, maar inmiddels vind ik dit een ontzettend sterke plaat. Voor folk luisteraars die lange albums kunnen hebben is dit zonder twijfel aan te raden. Kate MacLeod brengt met Uranium Maiden Utah, middeleeuwen en traditie bij elkaar en verpakt het in prachtige muziek. Dit is echt een plaat waar je van gaat houden en waar je steeds naar toe wilt terugkeren. Als een album dat voor elkaar krijgt weet je dat het goed zit.

Uitgebracht in eigen beheer

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums