Logo Orange Flag Music 2023

Wanda Jackson – Encore

Wanda Jackson - Encore album cover

Dat rockabilly artiest Wanda Jackson twee jaar geleden met pensioen ging deed niemand verwonderen. Ze heeft een prachtige carrière in muziek die teruggaat naar de jaren 50 van vorige eeuw en ze vond het met optreden en laatste plaat The Party Ain’t Over uit 2011 mooi geweest. Dat “pensioen” kan met een korreltje zout worden genomen, want dit jaar is Jackson gewoon terug met een nieuwe plaat. Waarschijnlijk sloeg de verveling toch een beetje toe voor de inmiddels 83-jarige Jackson.

Met een nieuwe plaat horen ook optredens. Maar dat laat Jackson voor wat het is. Die tijd heeft ze gehad en ze kan het niet meer opbrengen om elke avond op het podium te staan. Dan smaakt deze toegift in de vorm van nieuwe plaat Encore nog wel heel goed. Het rockt niet zoveel meer zoals in de jaren 50 en 60, maar dat kan je ook niet meer verwachten. Je hoort een bepaalde slijt op de stem van Jackson die dat op zo’n leeftijd mee zich meebrengt.

Zoals een goede muziek artiest betaamt werkte Jackson voor Encore met verschillende artiesten uit de country wereld. Zo is op single Two Shots bekende hedendaagse artiesten Elle King en Joan Jett & The Blackhearts te horen. Daarnaast coproduceert Joan Jett deze plaat. Ook Angaleena Presley, bekend van The Pistol Annies, doet mee op Encore. Daarnaast is de lijst van samenwerkingen nog groter en stel ik mij voor dat het produceren van deze plaat vooral een fijne tijd voor Jackson moet zijn geweest.

De samenwerkingen met ervaren artiesten tekent zich af in de muziek. Wanda Jackson sprankelt in elk nummer en ze zet een plaat neer die zeker opgemerkt mag worden. Voor de doelgroep die oude country muziek een warm hart toedraagt mag deze plaat zonder na te denken worden aangeschaft. Nee, de rockabilly waar Jackson bekend mee is geworden vind je hier niet terug, maar vooral country muziek.

Als je nagaat zijn er niet veel grootheden uit de jaren 50 en 60 binnen country nog actief met album producties en optredens. Of ze zijn overleden of inmiddels met pensioen. Des te meer moeten we dit soort albums als Encore koesteren en vooral luisteren. Wanda Jackson hoeft zo nodig niet meer, maar doet het waarschijnlijk vooral voor haar plezier om op zo’n oude leeftijd nog muziek uit te brengen. En uiteindelijk is het resultaat gewoon een erg sterke country plaat.

Deze toegift is dus meer dan verdienstelijk. Er staan genoeg momenten op die het luisteren meer dan waard zijn. Jackson verzamelt voor deze plaat een sterrenensemble om zich heen om van dit album een rijke en volle productie te maken. Dat is meer dan gelukt. Encore is een plaat die de muziek carrière van Wanda Jackson glansrijk afsluit. Is dat wel zo? Je weet het maar nooit. Willie Nelson brengt tegenwoordig elk jaar, alsof het niets is, een nieuw plaat uit. En misschien zien we Wanda Jackson over een paar jaar wel weer terug. Wie weet.

Uitgebracht door Blackhearts Records Group

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment