Logo Orange Flag Music 2023

Willie Nile – The Day the Earth Stood Still

Willie Nile - The Day the Earth Stood Still album cover

73 jaar and still going strong. Daarvan kan je wel spreken bij de New Yorkse singer songwriter en rocker Willie Nile. Ondanks zijn oude leeftijd brengt hij gewoon platen uit of het niets is. Natuurlijk doet die andere oude veteraan Willie (Nelson) dat ook, maar Nile klinkt anno 2021 gedreven, fris en krachtig. Het bewijs is zijn nieuwe plaat The Day the Earth Stood Still.

Het ontbreekt Willie Nile niet aan positieve kritieken. Artiesten zoals Bruce Springsteen, Lucinda Williams en Peter Townshend hebben Nile in het verleden al meerdere malen geprezen. En dat doen dit soort grootheden binnen de muziek natuurlijk niet zomaar. Willie Nile is inmiddels een oude rot in het vak en produceerde genoeg albums die veel positiviteit wekten.

Ik kan er eerlijk toegeven weinig van zeggen, omdat ik Nile’s eerdere albums nooit heb beluisterd. Wat ik weet is dat hij vanaf de jaren 80 een redelijk aantal albums uitbracht die goed ontvangen werden. The Day the Earth Stood Still wekte mijn aandacht door de intrigerende cover en zijn biografie op z’n site. Ook het lijstje met alle awards die hij won in het verleden deden mij overhalen om eens te luisteren.

En ik ben behoorlijk verrast door deze plaat. Van een 73-jarige verwacht je enigszins een vermoeide uitgebluste plaat, maar The Day the Earth Stood Still is alles behalve dat. Het rockt en rammelt aan alle kanten op een manier die je doet uitnodigen om het album gelijk weer opnieuw te draaien. En als muziek dat voor elkaar krijgt dan weet je dat het goed zit.

Wat overigens ook de aandacht trok aan dit album is de samenwerking met Steve Earle. Natuurlijk mag je zoiets niet aan je voorbij laten gaan. Het betreffende nummer Blood on Your Hands is een uitstekende rocker waar zowel Nile als Earle uitblinken. Binnen korte tijd is dit een van mijn favorieten van deze plaat. Niet heel gek dat deze track naar voor is geschoven als single.

Eigenlijk is er weinig mis aan The Day the Earth Stood Still. De productie heeft een vol en strak geluid, met genoeg rammelende gitaren en Willie Nile klinkt krachtig en in vorm. Deze plaat doet absoluut uitnodigen om meer van deze New Yorker te horen en dat is wat ik komende tijd dan ook ga doen. Met recent 4 albums uit 5 jaar tijd blijkt dat Nile zich in de bloei van zijn muziek carrière bevindt. De creatieve output vloeit rijkelijk en het lijkt dat hij de komende jaren gestaagd door blijft gaan.

Deze plaat is de perfecte Americana rock plaat die niets hoeft onder te doen van artiesten zoals eerder genoemde Springsteen. Dat is immers de eerste associatie die bij mij opkwam toen ik The Day the Earth Stood Still afspeelde. Willie Nile was tot voor kort nog een geheel onbekende voor mij, shame on me, maar haalt mij binnen korte tijd helemaal over om meer te ontdekken van zijn rijke oeuvre. Eerst zet ik deze nieuwe nog eens op, want het verveelt nog geen moment. Klasse plaat.

Uitgebracht door River House Records

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment