In 2018 zag ik Parker Millsap twee keer optreden binnen een week. In Paradiso en Tuckerville gaf Millsap twee fantastische shows af die mij vandaag de dag nog steeds zijn bijgebleven. Zijn laatste LP Other Arrangements was net uit en was een verschuiving in het geluid ten opzichte van eerdere albums. Op eerdere platen hoorden we nog voornamelijk een folk geluid, met Other Arrangements neigde het meer naar rock. Drie jaar later is daar opvolger Be Here Instead en wordt er doorontwikkeld met het Americana-achtige rock geluid.
De ontwikkeling op Be Here Instead komt voornamelijk door het experimenteren met diverse instrumenten zoals piano’s, drums en elektronische effect pedals. Dat zorgt ervoor dat de plaat een overweldigend geheel waarbij op elk nummer wat te ontdekken is. De houdbaarheidsdatum is dan ook lang en zelfs na meerdere keren Be Here Instead te hebben beluisterd verrast het nog elke keer.
Dat komt door het talent van Millsap, maar met een producer als John Agnello achter je kan het eigenlijk ook niet verkeerd gaan. Agnello is bekend van producties van o.a. Sonic Youth en Kurt Vile. Artiesten die zich toch meer in de rock sferen bevinden. Dat is wat je Be Here Instead ook zo’n beetje kan classificeren. Rock gefuseerd met Americana.
Het zware gitaargeweld begint al sterk openingsnummer Rolling en vervolgt dezelfde weg met singles Vulnerable en Dammit. Die uptempo nummers staan Parker Millsap goed, zeker als je van eerdere albums weet hoe hij kan uithalen met zijn stem. Dat doet hij op Be Here Instead wederom en dat geeft ongelofelijk veel kracht af.
Op een nummer zoals In Your Eyes wijzigt Millsap even van koers en opent hij de deuren naar het Indiase Bollywood. Het doet mystiek en mysterieus aan. Het laat nog maar is zien hoe divers en rijk Be Here Instead muzikaal gezien is. Je merkt ontzettend dat Parker Millsap in een van zijn creatiefste periodes van zijn leven is. Het album behoort bij mij dan ook tot de favoriet van zijn oeuvre.
In tegenstelling tot zijn eerdere albums is Be Here Instead tekstueel gezien introspectief. Zijn gedachtes en gevoelens op nummers zoals The Real Thing en It Was You zijn direct en maken indruk. Zoals Parker Millsap zelf aangeeft kwamen alle lyrics vanuit het niets. Nog nooit kwamen de teksten hem zo makkelijk toegereikt.
Be Here Instead is Parker Millsap in topvorm. Een album die aan de ene kant rockt, maar daarnaast ook erg intiem en gevoelig kan zijn. Deze plaat overstijgt zijn eerdere albums, waar toch altijd wat mindere nummers opstonden. Niet op Be Here Instead. Het zijn alle twaalf krachtige nummers die het maximale uit Millsap halen. En om na drie albums met zoveel inspiratie en kleuren te spelen is knap. Parker Millsap ontwikkelt zich, zoekt nieuwe richtingen op en je hoort vooral veel plezier. Eindejaarslijstje? Ja zeker. (Thirty Tigers / Okrahoma Records)