Logo Orange Flag Music 2023

Kim Richey – Every New Beginning

Kim Richey - Every New Beginning album cover

Singer-songwriter Kim Richey is er een van de oude generatie. Ze produceert al een paar decennia albums en doet dat met behoorlijk veel succes. Haar muziek wordt veel geluisterd en bovendien krijgt ze met regelmaat lovende kritieken van critici en collega-muzikanten. Dit jaar is er Every New Beginning en laat horen dat er nog genoeg energie en passie is voor nieuw werk.

Begin dit jaar stond Kim Richey op het podium in Mexico. Het publiek zong enthousiast mee met I’m Alright, een van de klassiekers uit het oeuvre. Het was niet zomaar een optreden, maar een optreden onderdeel van een festival georganiseerd door Brandi Carlile. Op dit festival treden alleen de beste vrouwelijke artiesten op en worden ook wel de Titans of Americana genoemd.

Every New Beginning is alweer het tiende album van Kim Richey. De liedjes zijn zelf geschreven of geschreven met andere vakkundige songwriters. Het album is geproduceerd door Doug Lancio. Niet de minste naam, want hij is naast producer multi-instrumentalist en werkte in het verleden samen met grote artiesten zoals Patty Griffin en John Hiatt. Andere belangrijke namen tijdens de productie waren Dan Mitchell en Neilson Hubbard.

Soms kunnen artiesten zoals Kim Richey uitgeblust klinken. Je luistert dan naar het zoveelste album en er is een groot gebrek aan inspiratie. Maar omdat deze muziek veteraan alleen met de beste in het vak werkt, zit het prima in orde met de kwaliteit van de liedjes. Every New Beginning klinkt toegankelijk, geïnspireerd en vol met levenslust. Het is heel fijn om naar te luisteren.

Dan nog even over de stem van Kim Richey. Je zult verwachten dat er op een wat oudere leeftijd wat slijt te horen, maar dat is op Every New Beginning allerminst sprake. Ook de vocal is fijn om naar te luisteren en doet niet denken aan een oudere artiest. Ik vind het een beetje op Brandi Carlile lijken. Niet heel vreemd met het feit dat Brandi Carlile in haar jongere jaren beïnvloed is door Kim Richey.

Every New Beginning is een prettig no-nonsense plaat. Er wordt niet heel moeilijk gedaan met een ingewikkelde instrumentatie. Het zijn Americana liedjes van goed niveau en zijn heel effectief als het aankomt op kwaliteit. Ik heb in het verleden een aantal albums gehoord van Kim Richey. Goed, maar Every New Beginning doet het nog net even wat beter. Knap om na zo’n lange tijd artiest te zijn nog zulke albums weten te produceren. Petje af, geweldig.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment