Logo Orange Flag Music 2023

Rooney – Calling The World (2007)

Rooney - Calling The World album cover

De Californische pop rock band Rooney werd begin deze eeuw in Amerika binnen korte tijd enorm populair. Dat kwam doordat ze meededen met de populaire televisie The O.C. Ze waren even kort te zien in een aflevering en de muziek werd gebruikt voor de soundtrack. Het titelloze debuutalbum uit 2003 scoorde goed en ook opvolger Calling The World kan als succes worden gezien.

Calling The World was voor Rooney wel een moeilijke bevalling en de productie van de liedjes ging niet helemaal vanzelf. Zo waren er problemen met het platenlabel en werd het album om diverse redenen meerdere keren uitgesteld. In 2007 kwam het album uit en was naast Amerika ook in Europa een redelijk succes. Er werden ook wat shows gegeven in Nederland.

Ik kan mij nog herinneren dat ik toentertijd de single When Did Your Heart Go Missing? meerdere keren op een nationale radiozender hoorde. Waarom dit nummer opeens zo’n succes in Nederland werd ontgaat mij een beetje. Misschien omdat de televisieshow ook veel kijkers had in ons land en dat daardoor hier veel mensen naar Rooney zijn gaan luisteren.

Calling The World is een goed voorbeeld hoe een pop rock album hoort te klinken. Frontman Robert Schwartzman beschikt over een fantastisch authentieke stem en klinkt heel lekker. Maar ook de muziek is geweldig en de band is in grootse vorm. Ieder liedje heeft zijn charme en zijn allemaal toegankelijk. Calling The World is wat dat betreft een ongecompliceerde luistertrip waarmee je even de Californische zon in huis haalt.

Na de succesvolle eerste single van Calling The World is er door Rooney nog geprobeerd om andere singles van het album in Europa te promoten, maar zonder enig succes. Jammer, want ik vond de latere singles toentertijd al sterk en vind dat nu nog steeds. Rooney wist in hun jongere jaren geweldige catchy pop liedjes te maken en wist heel onderscheidend te klinken. 

Als we naar nu kijken naar Rooney, dan is het meer een project geworden van frontman Robert Schwartzman. Ik heb begrepen dat latere albums alleen geproduceerd zijn door Schwartzman en dat alle andere bandleden iets anders doen. Je hoort jammer genoeg de afgelopen jaren helemaal niets meer van Rooney. Ik luister Calling The World terug met nostalgische gevoelens en het is weer eens prettig om naar te luisteren. Naar mijn mening een van de betere Amerikaanse pop rock bands van de jaren ‘00.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment