Logo Orange Flag Music 2023

Emily Haden Lee – The Woman I Would Be

Emily Haden Lee - The Woman I Would Be album cover

Debuterende artiesten, ze maken tegenwoordig de beste platen. Niet heel vreemd natuurlijk, want de songs zijn jaren in de maak. Er is alle tijd en ruimte om het maximale te brengen. Een tweede album is meestal een moeilijkere taak, want meer tijdsdruk. Emily Haden Lee is nog niet toe aan haar tweede, want recent verscheen haar wonderschone debuutalbum The Woman I Would Be.

Emily Haden Lee is opgegroeid met muziek. Zo kreeg ze van haar vader jazz en rock muziek mee en haar moeder luisterde veel naar artiesten zoals Sheryl Crow en Bonnie Raitt. Ook op school was de jonge Emily veel met muziek bezig. Op latere leeftijd verhuisde ze van de Amerikaanse staat Missouri naar het energieke Chicago waar ze serieus begon te werken aan haar muzikale carrière.

Het talent van Emily Haden Lee werd in Chicago opgemerkt door de bekende muzikant en producer Steve Dawson. Hij besloot om samen met Emily te werken aan The Woman I Would Be. Ook achter de knoppen in de studio voor dit album zat de man van Emily, Alex Lee. En met z’n allen hebben ze een prachtig klinkend album weten te produceren.

Wonderschoon en prachtig, dat zijn toch wel krachttermen hoe ik The Woman I Would Be zou willen omschrijven. De basis voor de songs ligt voornamelijk bij de akoestische gitaar. Vandaar worden de songs ingekleurd met andere stijlvolle instrumenten zoals piano, pedal steels en drums. Het klinkt redelijk intiem en rustig, met hier en daar wat uptempo momenten.

En dan wat te denken van het stemgeluid van Emily Haden Lee? Ze beschikt over een hele mooie en weet de songs naast de muzikale klanken nog meer kleur en zonneschijn te geven. Het maakt je tijdens het luisteren heel gelukkig en doet gelijk al heel vertrouwd aan. Als ik ernaar luister dan moet ik denken aan zo’n andere geweldige singer-songwriter, Josienne Clarke. Heeft veel gelijkenissen.

Vooralsnog is Emily Haden Lee alleen te bewonderen in Chicago en omgeving. Het is met een album zoals The Woman I Would Be altijd afwachten wat het gaat doen en of het een succes gaat worden. Dit soort albums vind ik fantastisch om naar te luisteren en zou het iedereen aanraden. Maar er is genoeg concurrentie en dan kunnen dit soort albums makkelijk ondersneeuwen. Dat zou onterecht zijn, want luister en je zult overtuigd worden van schoonheid. Een album om te koesteren en vaak te luisteren.

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment